APZ UP
torek, 17. julij 2018

Mednarodni festival »SANCTI NAZARIJ«

Koncert KZ KGBL in kanadskega zbora Medicine Hat College Girl’s choir.

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (APZ UP), ki deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP), vabi na tretji koncert mednarodnega festivala »SANCTI NAZARIJ«. Projekt je del cikla vokalne in instrumentalne glasbe Simfonic voices.

Na koncertu bosta v nedeljo, 22. julija 2018, ob 20. uri v Stolnici Marijinega vnebovzetja v Kopru nastopila Komorni zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana pod vodstvom skladatelja in dirigenta Ambroža Čopija in kanadski zbor Medicine Hat College Girl’s choir pod vodstvom dirigenta Bradleya van Middelkoopa.

Podpora zbora in donacija za orgle koprske stolnice

APZ UP se pridružuje projektu zbiranja sredstev za postavitev orgel v Stolni cerkvi Marijinega vnebovzetja v Kopru. Nastopajoči s svojimi koncerti podpirajo projekt. Prostovoljni prispevki in donacije na račun bodo šle izključno za postavitev novega kora, kjer bodo orgle domovale od konca 2019.

Za orgle iz Tonhalle v Zurihu se je potegovalo šest interesentov, in sicer iz Poljske, Italije, Francije in Slovenije, vendar je predstavnike fundacije Tonhalle najbolj prepričala prav cerkev Marijinega vnebovzetja v Kopru, saj se le-ta ponaša z edinstveno arhitekturo in odlično akustiko. Poleg tega je strokovnjake navdušilo tudi dejstvo, da se Koper nahaja na območju, ki povezuje Slovenijo z Italijo in Hrvaško.


Nove orgle koprske stolnice prihajajo v Koper kot donacija iz švicarske koncertne dvorane Tonhalle iz Züricha. Župnija Koper je za pridobitev velikega instrumenta kandidirala na mednarodnem razpisu. Po pregledu arhitekturne in akustične ustreznosti stolne cerkve ter zaradi podpore številnih institucij in posameznikov, ki delujejo na področjih glasbenega ustvarjanja, in aktivne podpore projektu s strani Mestne občine Koper, je upravni odbor fundacije Kongresshaus Stiftung iz Züricha soglasno sprejel odločitev o dodelitvi veličastnih orgel Kopru.

Orgle sta leta 1988 izdelala orglarja Kleuker in Steinmeyer po načrtih znanega francoskega skladatelja, organista, pianista in pedagoga Jeana Guilloja, ki je Koper že obiskal in aktivno sodeluje pri ponovni postavitvi orgel ter je načrtoval tudi orgle, ki so postavljene v Bruslju, na Tenerifih, Rimu in v mestih Leon v Španiji ter Alpe d‘Huez v Franciji. V stolnici Marijinega vnebovzetja bodo prvič zaigrale konec leta 2020. Orgle imajo 4 manuale, dva igralnika, 68 registrov in kar 6054 piščali. Za koncertiranje in snemanja orgelske glasbe so jih uporabili največji organisti današnjega časa.

Z donacijo v višini 100,00 € postanete boter ene piščali. Donirate lahko osebno pri Župniji Koper ali z bančnim nakazilom na:
TRR SI56 1010 0005 6668 947 (Župnija Koper, Izolska vrata 24, 6000 Koper) pri Banki Intesa Sanpaolo Bank d.d. na katerem se zbirajo namenska sredstva za postavitev orgel. Na željo donatorja bo Župnija Koper izdala ustrezno potrdilo.

Več informacij dobite na tel. št. 041 793 237 (David).

V pričakovanju vaše udeležbe in s tem podpore za postavitev novih orgel v koprski stolnici vas lepo pozdravljamo in se vam vnaprej zahvaljujemo.

Vstop prost. Vljudno vabljeni!

ZA GLASBO, ZA UŽITEK!
Projekt Simfonic voices podpirajo Javni sklad za kulturno dejavnost RS, Mestna občina Koper, Univerza na Primorskem, Študentska organizacija Univerze na Primorskem in Župnija Marijinega vnebovzetja Koper ter nastopajoči.
 

CV

Komorni zbor KGBL šteje ok. 40 članov. V njem prepevajo dijaki, ki si želijo večjih izzivov na vokalnem področju ter nekateri, ki so izobraževanje že zaključili in svojo pot nadaljujejo na Akademiji za glasbo in drugih fakultetah. Namen komornega zbora je udejanjanje umetniških hotenj posameznikov ter spoznavanje stilno in žanrsko raznolike literature od renesanse do današnjih dni.

Posebno pozornost zbor namenja izvedbam skladb slovenskih skladateljev, v svoj repertoar pa umešča skladbe najmlajše skladateljske generacije. Zboru so svoja dela posvetili številni slovenski skladatelji kot so Damijan Močnik, Lojze Lebič, Ambrož Čopi, Andrej Makor, Črt Sojar-Voglar, Tadeja Vulc, Peter Šavli ter najmlajša predstavnika slovenske skladateljske generacije in pevca zbora Matej Kastelic in Tine Bec, katerih skladbe zbor redno izvaja na domačih in tujih odrih.  

Lansko leto je zbor osvojil Grand prix na tekmovanju v Moskvi (Rusija), na državnem tekmovanju ''Naša pesem'' v Mariboru pa je dosegel zlato plaketo in prvo mesto med mešanimi zbor ter bil najvišje ocenjeni zbor tekmovanja. Februarja 2017 se je predstavil na koncertni turneji v Stocholmu na Švedskem. Aprila pa se je predstavil med uglednimi zbori na mednarodnem tekmovanju ''Gallus'' v Mariboru, kje je dosegel odlično drugo mesto. V preteklih letih se je uspešno predstavil na mednarodnih tekmovanjih v Talinu (Estonija), Montreuxu (Švica), Pragi (Češka), Gdansku (Poljska) in Mariboru (Slovenija).
Zbor vodi skladatelj in dirigent Ambrož Čopi. Pri delu mu pomagata asistenta Tine Bec in Evgen Bibianko.

Ambrož Čopi (1973) se je rodil v Bovcu. Po končani Srednji glasbeni šoli v Ljubljani je vpisal študij kompozicije in klavirja na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Leta 1996 je diplomiral iz kompozicije v razredu Daneta Škerla, podiplomski študij pa je zaključil v razredu Uroša Rojka. Prva znanja iz vokalne glasbe je kot asistent dirigenta Stojana Kureta pridobival pri APZ Tone Tomšič v Ljubljani in kot pevec Komornega zbora Ave, petje pa je izpopolnjeval pri Marjanu Trčku na Glasbeni šoli Vič-Rudnik v Ljubljani. Njegove skladbe so bile še v času študija nagrajene na različnih skladateljskih natečajih. Predstavljene so na avtorskih zgoščenkah Lirični akvareli (APZ Tone Tomšič, dir. Stojan Kuret), So ptičice še snivale (ČarniCe, dir. Stojan Kuret), Praeparate corda vestra (Komorni zbor Ave, dir. Ambrož Čopi) in Sanjam (Slovenski komorni zbor, dir. Martina Batič) ter na različnih zgoščenkah domačih ter tujih zborov. Izdane so pri založbah Astrum, Ed. DSS in Sulasol.

Za svoje dosežke je Ambrož Čopi v času študija prejel naziv Mladi glasbenik leta 1995, dve leti pozneje pa Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani in priznanje občine Bovec. Leta 2009 je za dosežke z APZ UP prejel zlato plaketo Univerze na Primorskem. Zveza kulturnih društev Mestne občine Koper mu je leta 2014 za izjemne dosežke podelila zlato plaketo, Mestna občina Koper priznanje z veliko plaketo, Javni sklad Republike Slovenije za ljubiteljske kulturne dejavnosti pa Gallusovo plaketo – najvišje priznanje JSKD RS za izjemne umetniške dosežke na glasbenem področju.

Leta 2016 je prejel Škrjančevo priznanje, ki mu ga je podelil Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana za izjemne zasluge pri umetniškem uveljavljanju šole. Istega leta je za izjemne dosežke za obdobje zadnjih dveh let prejel najprestižnejšo nacionalno priznanje – nagrado Prešernovega sklada.

Od leta 1999 poučuje na Umetniški gimnaziji v Kopru, vodi zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana (2010–), Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (2004–2014, 2016–), vodil pa je tudi Komorni orkester Vladimir Lovec (2005–2007). Z velikimi uspehi je vodil Komorni zbor Iskra Bovec (1992–2001), Komorni zbor Nova Gorica (1998–2004), MePZ Obala Koper (1998–2007) in MeMPZ Gimnazije Koper (1999–2002, 2007–2013). Z omenjenimi zbori je prejel petnajst zlatih plaket na državnih tekmovanjih ter enaindvajset prvih mest in več zlatih priznanj v tujini. Z Akademskim pevskim zborom Univerze na Primorskem je nastopil kot finalist za Veliko nagrado Evrope v zborovskem petju v Toursu (Francija, 2009). Za svoje interpretacije je prejel številne posebne nagrade, večkrat je bil tudi nagrajen za izjemne dosežke z zborom in kot najboljši dirigent tekmovanja.

Kot strokovni ocenjevalec in član žirij je vabljen na različne zborovske manifestacije in tekmovanja, kot predavatelj pa sodeluje na zborovskih seminarjih doma in v tujini.

The Medicine Hat College Girl’s choir (Alberta, Canada) je sestavljen iz deklet izbranih prek avdicije, ki so stare med 12 in 18 let. Vizija zbora je, da najstnicam omogoči pridobitev izkušenj z doseganjem odličnih rezultatov v zborovskem petju in spodbuja vseživljensko ljubezen do zborovske glasbe. Zbor je leta 1982 ustanovil dr. Carol Anderson, pod vodstvom svojega sedanjega dirigenta Bradleya Middelkoopa pa deluje od leta 2008. S sodelovanjem v zboru dekleta dobijo priložnost peti zahteven in raznolik repertoar glasbe iz mnogih držav in stilov, delati v okolju skupnega glasbenega ustvarjanja z drugimi mladimi in doseči zadovoljstvo z visokimi dosežki.

Zbor ima zelo natrpan urnik vaj, nastopov, delavnic in turnej. Čeprav turneje ponujajo posebne priložnosti za nastope, zbor meni, da je v veselje in privilegij, da pojejo v lokalni skupnosti in se redno pojavljajo v lokalnih cerkvah in ma raznih lokalnih dogodkih poleg božičnih letnih in pomladnih koncertov. Med glavna gostovanja štejejo turnejo po Franciji in Nizozemski z udeležbo na Mednarodnem zborovskem festivalu »Europa Cantat« v Utrechtu (2009); nastop kot predstavnik province Alberta na Kanadski zborovski proslavi ob Dnevu Kanade v Unisongu (2010); turnejo po Kubi z udeležbo na Festivalu zborovske glasbe Kanade in Kube (2011); udeležbo na Mednarodnem mladinskem festivalu Aberdeen na Škotskem (2013); osvojitev Grand Prix-a na Zborovskem tekmovanju in festivalu Ihlombe v Južni Afriki (2016). Zboru je v čast, da dosledno dosega zlate plakete na Zborovskem festivalu v Alberti (Alberta Choralfest) in se nenehno uvršča med najboljše tri na Pokrajinskem glasbenem festivalu Alberta. Poleg tekmovanj in festivalov zbor aktivno išče možnosti za učenje od drugih dirigentov in zborov skozi delavnice, izmenjave in skupne koncerte.

Bradley van Middenkoop se uvršča med najboljših 50 učiteljev pod 50. letom starosti leta 2014 na Medicine Hat College (MHC) kot energičen in dinamičen dodatek h konservatoriju Music Hat College Conservatory of Music and Dance. Od leta 2008 je Bradley vodja ženskega, otroškega in mešanega zbora MHC. Pod njegovim vodstvom so te skupine prinašale gledalcem zelo zabavne in dostopne predstave. Vsi trije ansambli so bili spomladi leta 2014 vključeni v Severnoameriško premiero Aleksandra LeStranga " Ahoy! Sing for the Mary Rose! ". Njegovo navdušenje po potovanjih je pomagalo ženskemu zboru MHC potovati po vsem svetu (Škotska, Wales, Velika Britanija, Kuba, Ottawa, Francija in Nizozemska).  

Leta 2005 je prejel štipendijo za družbene vede in humanistične študije Kanade in z odliko diplomiral iz Bachelor of Arts s področja glasbe na Univerzi Concordia v Alberti. Leta 2007 je končal študij na področju zborovskega dirigiranja na univerzi v Calgaryju, leta 2012 pa je iz zborovskega dirigiranja tudi diplomiral z odliko na University of Alberta.

Ko ne poučuje na konservatoriju, je Bradley redno zaposlen na St Mary's Junior High, kjer poučuje humanistiko in glasbeno skupino. Zaradi svoje predanosti in zagnanosti je leta 2013 prejel prestižno nagrado Edwin Parr za odličnega učitelja prvega leta v provinci Alberta. Bradley je živahen, energičen posameznik, katerega osebnost in glasbeni talenti navdihujejo tiste, ki se srečujejo z njim.