Splošno
torek, 17. julij 2018

Mednarodno usposabljanje za mlade novinarje

Program Mednarodne univerzitetne športne zveze.

Mednarodna univerzitetna športna zveza (FISU) že od leta 2011 za mlade, ki bi želeli sodelovati v izobraževanju  za mlade (športne) novinarje pripravlja »Program za mlade novinarje« (Young Reporters Programme), ki poteka ob robu univerzijad. V preteklosti se je program odvijal v času poletnih univerzijad, leta 2019 pa bodo mladi lahko prvič pridobivali nova znanja s področja novinarstva tudi v sklopu zimske univerzijade.

Ob robu 29. zimske univerzijade v Krasnoyarsku v Rusiji, ki bo potekala med 2. in 12. marcem 2019, bodo pri FISU šestim mladim nadobudnim novinarjem omogočili nepozabno izkušnjo, kjer bodo deležni posebnega usposabljanja, ki je namenjeno mladim s petih kontinentov (Amerika, Azija, Afrika, Evropa, Oceanija).

FISU bo nominirala 6 mladih novinarjev (3 moške in 3 ženske) glede na njihove dosežke in sposobnosti. Lahko gre za študente v zadnjem letniku študija novinarstva oziroma komunikologije ali mlade diplomante, ki so pripravljeni začeti kariero v medijih oziroma komunikacijski industriji. Na izobraževanju se jim bodo pridružili njihovi vrstniki iz Rusije.

POGOJI, KI JIH MORAJO IZPOLNJEVATI KANDIDATI

Za sodelovanje na usposabljanju se lahko prijavijo posamezniki, ki:

  • so stari od 21 do 25 let,
  • so redni ali izredni študenti študijskih programov povezanih z novinarstvom in komuniciranjem. Prijavijo se lahko tudi mladi diplomanti, ki opravljajo pripravništvo ali podoben način usposabljanja v medijskih organizacijah,
  • odlično obvladajo angleški jezik in to lahko dokažejo s spričevalom ali drugim dokazilom,
  • so pripravljeni, da bodo v času usposabljanja v Krasnoyarksu potovali,
  • soglašajo, da ne bodo imeli nobenih zahtevkov do FISU zaradi avtorskih pravic za novinarske prispevke, ki jih bodo pripravili v času usposabljanja,
  • imajo veljavni potni list.

Kandidate bodo presojali po njihovih študijskih dosežkih in priporočilih njihovih profesorjev in predpostavljenih, predvsem pa morajo pokazati resnično zmožnost za delo v izbrani medijski karieri.

Od kandidatov se pričakuje, da bodo predložili odlična priporočila visokošolskih izobraževalnih ustanov in od zaposlovalcev (pripravništvo). Predložena objavljena dela bodo še dodatna prednost.

Končno odločitev o izbiri kandidatov pa bo sprejel FISU.

Dodatna prednost je znanje francoščine, španščine in ruščine (poleg odličnega znanja angleščine) ter sodelovanje pri vrhunskem športu (kot tekmovalci, funkcionarji, trenerji in podobno).

Prijave, napisane v angleškem jeziku in v PDF obliki, morajo vsebovati:

  • Posodobljen in natančen življenjepis s fotografijo, datumom rojstva in spremnim pismom.
  • Naslov, naslov elektronske pošte in Skype naslov.
  • Kopijo potnega lista.
  • Uradni dokument, ki dokazuje stopnjo znanja angleščine (če angleščina ni materni jezik).
  • Dva priporočila z akademskega in profesionalnega področja.
  • Tekst na strani A4 (500 besed), ki lahko služi kot predstavitveno besedilo za knjigo z naslovom: »Pomembni športni dogodki: pasti za mlade novinarje?«.

Prijav, ki ne bodo popolne ali bodo prišle prepozno, ne bodo obravnavali. Vse prijave morajo biti poslane v PDF obliki.

V zadnjem krogu lahko poteka razgovor s kandidatom preko Skypa, da bi lažje ocenili znanje angleškega jezika kandidatov. Kandidati bodo o odločitvi primerno obveščeni.

PROGRAM USPOSABLJANJA

Vsi udeleženci se bodo udeležili tako splošnega kot specializiranega usposabljanja ter obravnavali različne vidike športnega novinarstva in poročanja z velikih dogodkov, kakršna je univerzijada. Lahko se bodo specializirali za tista področja poročevalstva, ki so jim še posebej blizu. Njihovi prispevki bodo objavljeni na internetni strani FISU ter na socialnih omrežjih. Usposabljanje, ki bo potekalo v angleškem jeziku, bo usmerjeno tako v pisno novinarstvo, fotografijo kot tudi nove medije.

Udeleženci, ki bodo imeli neomejen dostop do športnih prizorišč in osrednjega novinarskega središča, bodo morali sodelovati pri vseh oblikah usposabljanja in bodo imeli možnost poročanja večkrat dnevno. Prva naloga bo predstavljala spremljanje otvoritvene slovesnosti. Udeleženci bodo obravnavali različne žanre. Imeli bodo tudi priložnosti za objavo svojih novinarskih del na različnih platformah.

Vsi udeleženci bodo tudi ocenjeni. Najboljši pa se bodo lahko potegovali tudi za elitna pripravništva.

KAKO IN DO KDAJ SE PRIJAVITI

Prijavo z vsemi predpisanimi dokazili in v pdf formatu je potrebno poslati na elektronski naslov t.koos@fisu.net najkasneje do  31. 7. 2018.