APZ UP
torek, 06. avgust 2019

Simfonic voices: soZVENenja

Koprski arhitekturni biseri z glasbo nizozemskega orkestra Ulysses in latvijskega zbora Balsis.

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (APZ UP), ki od leta 2004 deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP), kljub poletju in počitnicah ne počiva. Čeprav so pevke in pevci vsepovsod naokrog, se enkrat do dvakrat na mesec vsaj nekaj izmed njih zbere in koprskemu prebivalstvu ter ostalim mimoidočim z glasbo polepša večere na Obali. 

Tokrat zbor ponovno vabi na dva odlična tuja koncerta. Že to nedeljo, 11. 8., lahko na Titovem trgu ob 20. uri prisluhnete nizozemskemu orkestru  Ulysses Ensemble pod vodstvom dirigenta  Jussija Jaatinena, medtem ko v sredo, 21. 8., v goste prihaja latvijski mladinski zbor  Youth choir Balsis, pod vodstom dirigenta Intsa Teterovskisa, ki je leta 2017 nastopil na 14. mednarodnem zborovskem tekmovanju Gallus v Mariboru in dosegel odlično 2. mesto. Kaj so tokrat pripravili za nas, boste lahko slišali v atriju Frančiškanskega samostana pri sv. Ani v Kopru, s pričetkom ob 20. uri.

Pridite in z nami doživite pravo glasbeno poslastico ob koprskih arhitekturnih biserih.

Vstop na koncerta je prost, lepo vabljeni.


ZA GLASBO, ZA UŽITEK!
Projekt Simfonic voices podpirajo Javni sklad za kulturno dejavnost RS, Mestna občina Koper, Univerza na Primorskem in Študentska organizacija Univerze na Primorskem.

CV


The Ulysses Ensemble (Nizozemska)

Ansambel Ulysses je kup strastnih glasbenikov (neprofesionalnih in polprofesionalnih), ki poleti za en teden pustijo službo in potujejo po Evropi, da delijo svojo glasbo in ljubezen do nje na ulicah in trgih mest.

So majhen orkester in izvajajo vse vrste glasbe, od lokalne do klasičnih skladb, od pevskih pesmi do glasbe, na katero želite plesati. Vsak koncert je drugačen nastop. Sprva dirigent Jussi Jaatinen presodi, katero mesto je najboljše za igranje, šele nato se odloči, katero glasbo bo občinstvo poslušalo. Tako je program za poslušalce pa tudi za sam orkester vsakič znova prijetno presenečenje.

V ansamblu Ulysses vloga glasbenikov ni nikoli enaka. Lahko so gostitelji, ki občinstvu pripovedujejo o skladbi, ki jo bodo igrali, že naslednji trenutek pa so vključeni v ples ali veličasten solo. Skoraj vse aranžmaje del, ki jih ansambel igra, uredi eden od članov orkestra.

Na koncertih zagotovijo vse sestavine, da se občinstvo odlično zabava in uživa v njihovem glasbenem plesu, petju ali samo poslušanju. Vabijo in pravijo: »Pridite in se čudite!« 

Finec Jussi Jaatinen, dirigent orkestra Ulysses Ensemble, se je po študiju violine v Helsinkih preselil na Nizozemsko, da bi postal poklicni dirigent. Študiral je na Rotterdamskem konservatoriju, Haaškem kraljevem konservatoriju in konservatoriju Južna Nizozemska. V letih ustvarjanja je na Nizozemskem dirigiral veliko majhnim in velikim simfoničnim orkestrom. Ko se je preselil nazaj na Finsko, je odstopil od večine orkestrov, ostal je le v ansamblu Ulysses. Tako vsako poletje znova pride na Nizozemsko, kjer z Ulysses Ensemblom vadi nov in še neznan repertoar, s katerim se predstavlja vsepovsod po tujini.

The youth choir, Balsis (Latvija)

Latvijski mladinski pevski zbor BALSIS v letošnjem letu beleži svojo 32. sezono. Pod vodstvom dirigenta Intsa Teterovskisa je BALSIS postal eden najvidnejših zborov v Latviji. Latvijski zbori vsako leto sodelujejo na nacionalnem tekmovalnem ocenjevanju, na katerem se je ravno BALSIS lansko leto uvrstil na prvo mesto.

Zbor sestavlja približno 45 mladih, stalnih, pevk in pevcev iz Rige in drugih mest Latvije. So predvsem študentje s številnih študijskih področij (fizika, IT, biologija, arhitektura, pravo, novinarstvo), nekaj pa jih je tudi bodočih glasbenih pedagogov.

BALSIS vsako leto pripravi od 6 do 8 različnih koncertnih programov, ki zajemajo dela domačih in tujih skladateljev. Repertoar zajema glasbo od renesanse do moderne dobe, od a cappella pesmi do obsežnih del s simfoničnim orkestrom. Folklorne pesmi, tako latvijske kot tudi od drugod, so bistvena sestavina repertoarja zbora.

V času svojega ustvarjanja je BALSIS izdal že 18 zgoščenk. Album Ziemassvētki sabraukuši (2008), ki je nastal v sodelovanju z newyorškim latvijskim zborom in Novim komornim orkestrom v Rigi, je revija Rolling Stone razglasila za enega od petindvajsetih najboljših božičnih albumov vseh časov.

BALSIS je inovativen mladinski pevski zbor, ki redno sodeluje z lokalnimi skladatelji, prav tako pa išče nova prizorišča in občinstvo, sodeluje v številnih glasbenih projektih in izzivih, kot so koncerti v mesnem paviljonu v Rigi, na železniških postajah, ob reki Daugavi, v zgodovinskem rezervoarju za plin itd. Zbor letno preseneti poslušalce s svojim slušnim in vizualnim eksperimentiranjem na svojih vsakoletnih božičnih in valentinovih koncertih ter drugih projektih.

Zbor se redno udeležuje turnej po tujini, sodeluje pa tudi na prestižnih mednarodnih zborovskih festivalih in tekmovanjih. Uspešno je koncertiral v mnogih delih Evrope (od Španije do Norveške), v ZDA (2002, 2014, 2018), na Kitajskem (2015, 2016, 2017), v Kanadi in Avstraliji. V letu 2015 je svoj pečat pustil tudi v Aziji, in sicer s sodelovanjem na svetovnem pevskem zborovskem festivalu IFCM Asia Pacific World Choral EXPO 2015 v Macau na Kitajskem, kjer so kot gostujoči pevski zbor iz Evrope priredili razne koncerte in mojstrske tečaje (masterclasse), z namenom predstavitve tradicije evropske zborovske glasbe.

Zbor vsako leto izvede približno 70 koncertov v latvijskih koncertnih dvoranah, cerkvah, prizoriščih na prostem.

Petje je del njihovega življenjskega sloga in stavek/fraza, ki jih združuje v vsem, kar počnejo skupaj, je: »Mnogo glasov, ena misel!«

BALSIS je osvojil nagrade na več kot 30 mednarodnih zborovskih tekmovanjih:
• Prvo mesto - Latvijska nacionalna konkurenčna ocena Riga, Latvija (2018)
• Drugo mesto - 14. mednarodno zborovsko tekmovanje Gallus, Maribor, Slovenija (2017)
• Drugo mesto - Mednarodno tekmovanje zborov v Baltskem morju (IBSCC) Jurmala, Latvija (2016)
• Tretja nagrada v kategoriji folklora na 43. mednarodnem zborovskem tekmovanju v Tolosi, Španija (2011)
• Riški mladinski pevski zbor BALSIS je na svetovnih igrah zborov 2010 v Shaoxingu v Šanghaju na Kitajskem osvojil zlato v kategoriji narodnozabavne glasbe in srebro v kategoriji komornih zborov.
• Tretja nagrada v kategoriji polprofesionalnih zborov 24. zborovskega tekmovanja Latvijskega državnega festivala pesmi in plesa v Rigi, Latvija (2008)
• Druga nagrada - Prvo mednarodno zborovsko tekmovanje in festival v Latviji (2007)
• Druga nagrada - 29. mednarodno zborovsko tekmovanje v Varni, Bolgarija (2007)
• Nagrada za najboljšo izvedbo izbrane skladbe - 29. mednarodno zborovsko tekmovanje v Varni, Bolgarija (2007)
• Tretja nagrada - 50. mednarodno zborovsko tekmovanje habanerjev in polifonije v Torrevieji, Španija (2004)
• Druga nagrada - Velika nagrada Evropske unije za zborovsko petje v Gorici, Italija (2004)
• Nagrada Ministrstva za kulturo Republike Latvije za izjemne dosežke v zborovski glasbi (2003)
• Grand Prix na 35. mednarodnem tekmovanju zborov v Tolosi, Španija (2003)
• Prva nagrada v kategoriji polprofesionalnih zborov 23. zborovskega tekmovanja Latvijskega državnega festivala pesmi in plesa v Rigi, Latvija (2003)
• Prva nagrada - Mednarodno zborovsko tekmovanje v Spittal an der Drau, Avstrija (2002)
• Prva nagrada - Mednarodno zborovsko tekmovanje v Talinu, Estonija (2001)
• Prva nagrada - Mednarodno zborovsko tekmovanje v nordijsko-baltskem zborovskem festivalu v Skienu na Norveškem (2000)
• Grand Prix - Em. Glasbeni festival Melngailis, Latvija (1999)
• Prva nagrada v kategoriji komornih zborov 21. zborovskega tekmovanja Latvijskega državnega festivala pesmi in plesa v Rigi, Latvija (1998)
• Prva nagrada v kategoriji polprofesionalnih zborov 20. in 21. zborovskega tekmovanja Latvijskega državnega festivala pesmi in plesa v Rigi, Latvija (1990, 1998)
• Grand Prix - Mednarodno tekmovanje v Ventspilsu, Latvija (1997)
• Grand Prix - Mednarodno tekmovanje v Cantonigrosu, Španija (1995)
• Prva nagrada – 4. mednarodno tekmovanje v Neuchâtelu v Švici (1992)
• Grand Prix - BBC-jevo tekmovanje zborovskih plošč "Naj ljudje pojejo" (1991)

Poleg vseh zgoraj omenjenih nagrad je BALSIS razvil tradicijo tekmovanja na zborovskem tekmovanju Emils Darzins v Latviji v kategorijah ženskih in moških zborov, kjer je leta 2005 za oba zbora osvojil prvo nagrado, leta 2009 pa drugo nagrado. BALSIS je poleg tega leta 2003 prejel tudi nagrado s strani Ministrstva za kulturo Republike Latvije za aktivno in izvirno zborovsko programiranje v letu 2002 ter izjemne zborovske dosežke zborovske glasbe v letu 2003.


Ints Teterovskis (1972) je od leta 1998 umetniški vodja nagrajenega latvijskega mladinskega pevskega zbora BALSIS, od leta 2008 pa glavni dirigent proslave latvijskih državnih pesmi. Hkrati je glavni regionalni dirigent več kot 20-tim zborom v Latviji. Kot dirigent je do danes posnel dvanajst zgoščenk.

Ints je poznan zlasti po njegovi interpretaciji glasbenega repertoarja baltskih skladateljev. Zaradi domiselnega in strastnega pristopa k poučevanju zborovske tehnike in interpretacije je vedno bolj zaželjen kot vodja zborovske delavnice, gostujoči dirigent ali sodnik v Latviji in tujini. Vodil je številne zborovske delavnice v Ameriki (2000, 2003, 2007, 2009, 2012, 2014, 2018), Kanadi (2010, 2011), na Švedskem (2013), v Avstraliji (2009, 2011, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018) in na Kitajskem (2015, 2016), predaval pa je tudi študentom, ki so se udeležili mednarodnih mojstrskih tečajev za mlade glasbenike v Latviji. Poleg aktivne dirigentske kariere Ints, nadarjeni bariton, nastopa tudi kot solist.