APZ UP
petek, 13. december 2019

Simfonic voices: Naj me beseda

Koncert sakralne glasbe in predstavitev novitete primorskega skladatelja.

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (APZ UP), ki deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP), v okviru mednarodnega cikla vokalne in instrumentalne glasbe Simfonic voices tokrat gosti Mešani pevski zbor Postojna pod vodstvom dirigenta Matjaža Ščeka.

Na koncertu, ki bo v soboto, 14. decembra 2019, ob 19.00 v dvorani sv. Frančiška Asiškega v Kopru se bo zbor v prvem delu koncerta samostojno predstavil s programom sakralnih skladb iz različnih umetnostnih obdobij slovenskih in tujih avtorjev, v drugem delu pa bo izvedel noviteto, ki je bila premierno izvedena 7. decembra letos v Postojni in bo to njena druga ponovitev.

Koncert nosi naslov po skladbi, ki jo je lani za postojnski zbor in zborovodjo Matjaža Ščeka napisal primorski skladatelj, glasbeni pedagog in pianist Bojan Glavina.

Glasbeno delo je napisano na besedilo iz istoimenskega pesniškega prvenca Andreje Blažič Klemenc, ki je izšel pri celovški založbi Fran (2013). Zbirka kot pogovor v lebdenju odstira odtenke, ki stremijo k sestavljanju sebe in sveta v zaceljeno celoto ter osmišljajo bivanje.

Skladatelj je iz predloge izbral dvanajst samostojnih enot in ohranil njihovo zaporedje. Predaja nam novo, obogateno sporočilo, saj je lirika prepojena z glasbenim videnjem, katerega gradniki so zborovske harmonije, zvoki glasbil, solistični glas in govorjena beseda. Nagovarja tišino v nas, izpraševanje in iskanje. V osišče sveta posameznika in njegovega sobivanja je postavljena magična moč Besede, ki nosi svetlobo, budi lepoto, milino ter pogum in ustvarja vezi. Zares nas doseže le gola, ranljiva, na novo ustvarjena. Nekoč tudi odide in njen odhod pomeni rojstvo nove Besede, novega Življenja.

Pri izvedbi sodelujejo Komorni zbor Arima, Alda Sosič– recitacija, Gaja Sorč– sopran, Rebeka Mislej– flavta,  Bojan Glavina– klavir in David Šuligoj- kontrabas.

Vstop je prost.
Lepo vabljeni! 

ZA GLASBO, ZA UŽITEK!
Projekt Simfonic voices podpirajo Javni sklad za kulturno dejavnost RS, Mestna občina Koper, Univerza na Primorskem in Študentska organizacija Univerze na Primorskem. 

CV


Mešani pevski zbor Postojna je bil ustanovljen leta 1983. Zbor že vsa leta bogati postojnski kulturni prostor, sodeluje s sestavi iz Slovenije in zamejstva ter neguje povezovanje s Slovenci v zamejstvu in po svetu. Poleg tega dosega zadnjih dvajset let lepe uspehe na tekmovanjih na regijskem, državnem in mednarodnem nivoju. Doslej se je udeležil šestih državnih in dvaindvajsetih mednarodnih zborovskih tekmovanj širom Evrope. Zadnji dosežki so 1. mesto ex aequo na tekmovanju Antonio Guanti v Materi (Italija, 2017), zlato priznanje na tekmovanju Adria Cantat v Šibeniku (Hrvaška, 2018) ter zlati priznanji na tekmovanju Claudio Monteverdi v Benetkah oktobra letos. Repertoar zbora obsega sakralno in posvetno glasbo različnih umetnostnih obdobij, posebno pozornost pa posveča tudi slovenski ljudski glasbi in slovenskim skladateljem. Izdal je štiri samostojne zgoščenke. Od jeseni 2016 vodi zbor maestro Matjaž Šček.


MATJAŽ ŠČEK se je rodil leta 1958 v glasbeni družini v Kopru. Po končani srednji glasbeni šoli je študiral dirigiranje na Akademiji za glasbo v Ljubljani, nato pa se je izobraževal pri priznanem slovenskem skladatelju in dirigentu Lojzetu Lebiču na Pedagoški akademiji v Ljubljani.

Kot izjemen zborovodja pušča pomemben pečat v slovenski zborovski glasbi. O njem so zapisali, da je estet s prefinjenim občutkom za vokalni stavek. Z različnimi zbori je bil velikokrat nagrajen na najbolj prestižnih tekmovanjih v slovenskem in evropskem glasbenem prostoru (Naša pesem, Guido d'Arezzo, Cesare Augusto Seghizzi, Tours, Toulouse in drugi). V vrh njegovega ustvarjanja spada delo z zbori Ljubljanski madrigalisti, s Komornim zborom RTV Slovenija, s Komornim zborom Ipavska in zborom Slovenske filharmonije. Obdobje ustvarjanja s postojnskim zborom je obogatil tudi s plodnim sodelovanjem s slovenskimi in italijanskimi skladatelji.