APZ UP
četrtek, 21. marec 2024

Simfonic voices: Glasbeno navdahnjen konec tedna

Že 15. leto z vami - SIMFONIC VOICES: Mednarodni koncertni cikel vokalne in instrumentalne glasbe ob 20. obletnici Akademskega pevskega zbora Univerze na Primorskem

Glasbeno navdahnjen konec tedna

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem organizira že 15. sezono mednarodni koncertni cikel vokalne in instrumentalne glasbe ''Simfonic voices'' v Kopru. Na petkovem koncertu, 22.3.2024 ob 19. uri se bodo predstavili dekliški sestavi Hamburg Girls' Choir, DePZ Glasbene šole Koper in APZ Univerze na Primorskem v dvorani sv. Frančiška v Kopru. V si trije zbori sodijo v sam vrh zborovskega petja, zato bo vredno prisluhniti stilno raznolikemu programu, ki so ga pripravili za prvi koncert. Vsi trije zbori se bodo prestavili še z izvedbo Pergolesijeve Stabat mater v nedeljo, 24.3.2024, ob 20. uri v Stolni cerkvi Marijinega vnebovzetja v Kopru skupaj s solistkami Saro Ognjanovič, Brino Vukovič in Aleksandro Radovanović ter orkestrom Camerata academica Koper pod vodstvom Slavena Kulenovića.

VSTOP NA KONCERTE JE PROST. VABLJENI!

Hamburg Girls' Choir / Hamburški dekliški zbor je bil ustanovljen leta 2003 pod vodstvom Gese Werhahn in Christopha Pillata. Gre za ustanovo Nacionalne mladinske glasbene šole Hamburg in je eden najpomembnejših dekliških zborov v Nemčiji. Zbor sestavlja približno 200 pojočih deklet iz različnih starostnih skupin, nekatera so stara komaj štiri leta. Na najvišji ravni koncertnega zbora je 50 deklet med 14. in 25. letom, ki se vadbi udeležujejo dvakrat tedensko. Raznolik repertoar vključuje tako nemško kot tudi mednarodno zborovsko glasbo, glavni cilj pa je gojenje a cappella glasbe. Zbor sodeluje v programih kulturne izmenjave in letnih koncertnih turnejah z drugimi evropskimi državami. Poleg rednih koncertov v Hamburgu in okolici so dekleta doslej potovala skoraj v vsako evropsko državo ter še dlje, v Kitajsko, Hong Kong, Izrael, Macao, Malezijo, Oman, Katar, Singapur, Južno Afriko, Svazi, Združene arabske emirate, Združene države Amerike, Gruzijo, Armenijo in Azerbajdžan, leta 2023 pa tudi v Uzbekistan in Kazahstan. Hamburški dekliški zbor je bil tako finalist kot zmagovalec zadnjih štirih nemških zborovskih tekmovanj (2010+2014+2018+2023), leta 2023 pa je zmagal na državnem tekmovanju.

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem je bil ustanovljen leta 2004 kot ženska zasedba in prerasel do konca prve sezone v mešani pevski zbor, ki je do lani deloval kot mešana zasedba, občasno tudi v ženski zasedbi za posamezne projekte in tekmovanja. Od oktobra 2022 dalje pa kot dekliški pevski zbor. Zbor od ustanovitve dalje deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP). V dekliškem zboru poje v letošnji sezoni okoli 25 študentk Univerze na Primorskem in nekaj drugih zborovskih navdušenk. Zbor vodita Ambrož Čopi in asistentka Andreja Tomažič Hrvatin, v zadnjem obdobju pa se je umetniški ekipi pridružila še Barbara Barač. Program zbora zajema celo vrsto glasbenih zvrsti in stilov, od renesanse do sodobne glasbe. Posebna pozornost pa je vselej namenjena skladbam sodobnih slovenskih skladateljev. Z naročanjem in izvedbo novih skladb, APZ UP nenehno spodbuja nove dosežke na vokalnem področju in s tem bogati zakladnico slovenske zborovske glasbe. V vseh letih svojega obstoja je zbor pomemben kulturni ambasador Univerze na Primorskem in Slovenije. Z velikimi uspehi so se v ženski zasedbi predstavili na državnem tekmovanju Naša pesem in mednarodnih tekmovanjih v Prevezi (Grčija), Cantonigrosu (Španija), Istanbulu (Turčija) in Ohridu (Makedonija). Zadnji uspeh je doseženo Zlato z odliko na regijskem tekmovanju novembra 2024 pod vodstvom Andreje Tomažič Hrvatin.  

Dekliški pevski zbor Glasbene šole Koper je zrasel iz Mladinskega zbora Glasbene šole Koper. Pod vodstvom Maje Cilenšek deluje od leta 2010. Večkrat je povabljen na zborovske festivale v Italijo, Avstrijo in Slovenijo. Na mednarodnem tekmovanju  »Citta di Rimini« (Italija) se je v letu 2012 uvrstil na drugo mesto. Istega leta se je udeležil mednarodnega tekmovanja »Varsovia Cantat« v Varšavi in prejel 1. nagrado v kategoriji dekliških zborov. Julija 2015 se je udeležil mednarodnega tekmovanja »Incanto Mediterraneo« v Milazzu. V kategoriji odraslih zborov si je prislužil zlato priznanje in  2. mesto ter posebno priznanje za najboljšo izvedbo obvezne skladbe. Septembra 2017 je na zborovskem tekmovanju »International Baltic Sea Choir Competition« v Latviji osvojil 95 točk in 2. mesto ter prejel nagrado za najboljšo izvedbo obvezne skladbe Lux Aeterna Erika Ešenvaldsa. Isto leto je bil absolutni zmagovalec primorskega regijskega tekmovanja v Postojni. Oktobra 2019 se je udeležil mednarodnega tekmovanja »Flanders« v Belgiji, osvojil 1. mesto v kategoriji ženskih zborov ter posebno priznanje za najboljše ocenjeni zbor celotnega tekmovanja. Zbor se ponaša s krstnimi izvedbami skladb priznanih slovenskih skladateljev, kot so Uroš Rojko, Ambrož Čopi, Bojan Glavina, Tadeja Vulc, Matej Bonin, Andrej Makor, Tine Bec ...


22. marec 2024, ob 19h / Dvorana sv. Frančiška Asiškega, Koper

SKUPAJ

HAMBURG GIRLS' CHOIR (Nemčija), dirigentka Gesa Werhahn
DePZ GLASBENE ŠOLE KOPER, dirigentka Maja Cilenšek
APZ UNIVERZE NA PRIMORSKEM, dirigent Ambrož Čopi

APZ UNIVERZE NA PRIMORSKEM
dir. Andreja Tomažič Hrvatin in Barbara Barač

Jacob Handl - Gallus (1550-1591)
REGNUM MUNDI, OM 4/138 (Johannes Tauler)

Pavel Chesnokov (1877-1944)
SVETE TIKHIY, op. 9/21 (Večernice, prevod iz grške hvalnice Phos Hilaron)

Pavle Merkù (1927-2014)
KOPRIVE (Tone Kuntner)

Marijan Dović (1974), prir.
ZELENI JURIJ (po belokranjskih ljudskih motivih) 


HAMBURG GIRLS' CHOIR
dir. Gesa Werhahn

Cyrillus Kreek (1889–1962), prir.
WACH AUF , MEIN HERZ, UND SINGE

Josu Elberdin (1976)
CANTATE DOMINO

Kim Arnesen (1980)
I DENNA LJUVA SOMMARTID

Max Reger (1873–1916)
IM HIMMELREICH EIN HAUS STEHT

Paul David Hewson (1960) / Bob Chilcott (1955), prir.
MLK

Jakub Neske (1987)
MIRONCZARNIA

Katerina Gimon (1993)
FIRE


DEKLIŠKI PEVSKI ZBOR GLASBENE ŠOLE KOPER
dir. Maja Cilenšek

Richard Rodgers / Kirby Shaw (1942), prir.
MY FUNNY VALENTINE (Lorenz Hart)

Joseph Kosma / Paris Rutherford (1934 - 2022), prir.
AUTUMN LEAVES (Jacques Prevert/Johnny Mercer), Solo: Andreja Miknič

Ivette Herryman (1982)
SIGUE (Nicolas Guillen)

Charles Trenet / Kirby Shaw (1942), prir.
I WISH YOU LOVE (Albert Beach/Charles Trenet)

 

HAMBURG GIRLS' CHOIR
dir. Gesa Werhahn

Jakob Deiml (1984)
HERR EICHENDORFF

Alexandra Olsavsky (1990)
WHAT HAPPENS WITH A WOMAN

Christopher Tin (1976)
BABA YETU

Jaakko Mäntijärvi (1963)
JULIET NOVEMBER TANGO

Coldplay (2008) Jens Johansen (1952), prir.
VIVA LA VIDA

James Hetfield (1963)
NOTHING ELSE MATTERS

 

Johannes Brahms (1833-1897)
GUTEN ABEND, GUTE NACHT

Samo Vovk (1989)


24. marec 2024, ob 20h / Stolna cerkev Marijinega vnebovzetja, Koper

Pergolesi: STABAT MATER

ORKESTER CAMERATA ACADEMICA KOPER
HAMBURG GIRLS' CHOIR, APZ UP, DePZ GŠ KOPER
sopranistka Sara Ognjanovič in mezzosopranistka Brina Vuković
dirigent Slaven Kulenović

 

CAMERATA ACADEMICA KOPER
Hamburg Girls' Choir (Gesa Werhahn)
APZ Univerze na Primorskem (Maja Cilenšek)
DePZ Glasbene šole Koper (Ambrož Čopi) 

Slaven Kulenović - dirigent 

Giovani Batista Pergolesi (1710–1736)
SALVE REGINA v c-molu

Aleksandra Radovanović - sopranistka

Giovani Batista Pergolesi (1710–1736)
STABAT MATER, op. 77

  • Stabat Mater dolorosa
  • Cujus animam gementem
  • O quam tristis et afflicta
  • Quæ mœrebat et dolebat - Pro peccatis suæ gentis
  • Quis est homo qui non fleret
  • Vidit suum dulcem natum
  • Eja Mater fons amoris
  • Fac, ut ardeat cor meum (Fuga)
  • Sancta Mater, istud agas
  • Fac ut portem Christi mortem
  • Inflammatus et accensus
  • Quando corpus morietur – Amen

Sara Ognjanovič - sopranistka

Brina Vukovič – mezzosopranistka

 aleksandra radovanovičAleksandra Radovanović  brinaBrina Vukovič geo75562 1Sara Ognjanovič

Sopranistka Aleksandra Radovanović je študirala petje na Deželnem konservatoriju v Celovcu v razredu prof. Gabriela Lipuša in na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Barbare Jernejčič Fürst. Dodatno se je izobraževala pri profesorjih in umetnikih kot so Edita Garčević Koželj, Bernarda Fink, Angelika Kirchschlager, Peter Maus, Snežana Nena Brzaković, Hans Adolfsen, Theresa Plut, Regine Hangler, Alessandro Svab. Nastopala je v vlogah Poppeje (Händel: Agrippina), Adele (Strauss: Netopir), Ženskega zbora (Britten: Onečaščena Lukrecija), Cherubina (Mozart: Figarova svtba), Stare (Lipuš: Kot stari naredi je zmerom prav), sestrice (Kocen: Veveriček posebne sorte). Izvedla je francosko-slovenski recital ob prazniku glasbe in zaključku francoskega predsedovanja Svetu Evropske unije ter recital na poletnem festivalu Akademije za glasbo »Solo e da camera«. Kot solistka je med drugim nastopila v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v kantati Carla Orffa »Carmina burana«, na festivalu »Ljubljana Baroque 2021« in na koncertu ob 100. obletnici skladatelja Josipa Ipavca. Na prvem programu radia Slovenija je nastopila v oddaji »Komorni studio« posvečeni skladatelju Mirku Poliču.

Mezzosopranistka Brina Vukovič je svojo pevsko pot začela pri prof. Tanji Rupnik in jo nadaljevala pri prof. Editi Garčević Koželj na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. Trenutno študira na ljubljanski Akademiji za glasbo v razredu prof. Pie Brodnik. Na odru ljubljanske opere se je predstavila v vlogi dečka v Mozartovi operi Čarobna piščal (SNG Ljubljana, 2021) in v projektu Mini opere III (AG, 2023). Redno dosega odlične rezultate na tekmovanjih doma in v tujini (Aegis Carminis 2021, TEMSIG 2022, tekmovanje 'Lazar Jovanović' v Beogradu). Skupaj s pianistko Ano Pučnik sta na tekmovanju SpevSLAM dosegli odlične rezultate (2. mesto, 2023; 3. mesto, 2024).

Sara Ognjanovič je svojo glasbeno pot začela z igranjem klavirja v razredu Tatjane Šporar Bratuž in končala osem let nižje glasbene šole. Po zaključenih štirih razredih petja na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana pri prof. Tatjani Vasle, je začela s študijem petja v Grazu s prof. Hermine Haselblöck-Littasy. V zadnjih dveh letih je bila prejemnica dveh prvih nagrad na mednarodnih tekmovanjih v Zagrebu in Beogradu, ter nastopala kot tretji deček v predstavi Čarobna piščal v Ljubljanski operi. 

Projektni orkester Camerata academica Koper deluje pod okriljem društva Tarsia Consort. Sestavljajo ga obetavni mladi glasbeniki in profesorji, ki si projektno želijo poustvarjati vokalno-instrumentalna in orkestralna dela in s tem prispevati k raznoliki koncertni ponudbi na Slovenski obali. S svojim delovanjem želi orkester združevati tudi različne mednarodne ustvarjalce v skupnih projektih ter spodbujati nastajanje novih vokalno-instrumentalnih del. Šef dirigent orkestra je Slaven Kulenović, eden najvidnejših dirigentov mlade generacije. Orkester se je prvič predstavil s izvedbo Čopijeve Misse brevis za zbor in orkester v godalni zasedbi pod vodstvom skladatelja in dirigenta Ambroža Čopija. Svoje poslanstvo je nadaljeval z izvedbo koncerta Vivaldi&Bec, kjer je pod taktirko šefa dirigenta orkestra Slavena Kulenovića izvedel delo baročnega skladatelja Antonija Vivaldija in prav za ta koncert instrumentirano delo mladega slovenskega skladatelja Tineta Beca. Decembra 2021 se je orkester predstavil s programom skladb baročnega skladatelja A. Vivaldija skupaj s solistkami Moniko Babič, Niko Toškan in Evo Grebenc Slanič ter APZ Univerzne na Primorskem pod vodstvom mlade dirigentke Alje Klemenc. V letu 2022 pa z velikim uspehom izvedel še dva projekta Tartini&Tarsia s solisikami Niko Toškan, Nino Rupnik, Samanto Škorja, Brino Vukovič in Faurejev Requiem, oba pod vodstvom Slavena Kulenovića.

Zahvaljujemo se vsem, ki so kakorkoli pripomogli k izpeljavi koncerta.

Koncertni cikel Simfonic voices ustvarjamo za vas že 15. leto. S prostim vstopom na koncerte želimo omogočiti vsem, da se jih kultura dotakne in navdahne. Hvaležni pa bomo za dar, ki ga boste namenili ob izhodu iz cerkve.

Hvala za podporo s katero omogočate, da vam bomo lahko tudi v bodoče omogočili vrhunske glasbene dogodke.