APZ UP
ponedeljek, 22. december 2014

Božični koncert

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (APZ UP) v okviru mednarodnega koncertnega cikla vokalne in instrumentalne glasbe Simfonic voices prireja zadnji, božični koncert v letošnjem letu. Koncert bo v torek, 23. decembra 2014, ob 19. uri v stolnici Marijinega Vnebovzetja na Titovem trgu v Kopru. Pevke in pevci Akademskega pevskega zbora Univerze na Primorskem bodo nastopili pod vodstvom dirigenta Mirka Ferlana, poleg njih pa bo moč slišati tudi moško Vokalno skupino Goldinar pod umetniškim vodstvom Miha Boleta.

AKADEMSKI PEVSKI ZBOR UNIVERZE NA PRIMORSKEM (APZ UP) deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP) vse od ustanovitve leta 2004. V zboru poje približno 50 študentk in študentov Univerze na Primorskem (UP) in drugih zborovskih zanesenjakov. Prvo desetletje je zbor zelo uspešno vodil skladatelj in dirigent Ambrož Čopi, z oktobrom 2014 pa je dirigentsko palico prevzel dirigent Mirko Ferlan.

Zbor posega v vse glasbene zvrsti in stile, od renesanse do današnjih dni. Posebno pozornost namenja izvedbam skladb primorskih skladateljev, v repertoar pa umešča tudi redkeje izvajana dela in novitete mlajše generacije. V svojih projektih združuje primorske glasbenike in sodeluje z različnimi domačimi in tujimi zbori. S prirejanjem kakovostnih koncertov vokalne in instrumentalne glasbe v okviru ciklov Vox aeternum in Simfonic voices bogati kulturno dogajanje na Slovenski obali.

APZ UP redno nastopa na prireditvah v okviru Univerze na Primorskem in koncertira po Sloveniji ter v tujini. Uspešno se je predstavil na državnem tekmovanju Naša pesem v Mariboru, kjer je prejel štiri zlate plakete v mešani zasedbi (2007, 2010, 2012, 2014) in eno v ženski zasedbi (2014) ter na mednarodnih tekmovanjih, kjer je dosegel več prvih mest (Prèveza – 2006, Varna – 2008, Cantonigròs – 2011, Vilna – 2012, Split – 2012, Milazzo – 2013, Prijedor – 2013, Istanbul – 2014, Derry, Severna Irska - 2014), zlatih plaket ter priznanj za najbolje izvajane skladbe, povabljen pa je bil tudi na mnoge zborovske festivale. Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem je kot finalist leta 2009 nastopil na tekmovanju za Veliko nagrado Evrope v zborovskem petju v francoskem Toursu. ZKD Mestne občine Koper mu je leta 2012 podelila zlato plaketo za izjemne dosežke, Mestna občina Koper pa leta 2014 »Priznanje z veliko plaketo«. APZ UP je izdal 6 zgoščenk: APZ UP – V ŽIVO (2008), MYSTERIUM (2010), ISTRIANTICO (2010–2012), MOZAIKI (2010–2012), SONORITY (2012–2014) in TEBE POJEM (2014).

VOKALNA SKUPINA GOLDINAR je nastala v letu 2003, ko je želja po ubranem petju združila sedem fantov s Postojnskega in Pivškega. Svojo prvotno željo, peti pretežno dalmatinske pesmi, so z leti razširili na bogat repertoar od domačih ljudskih in umetnih pesmi, prek priredb popularne glasbe, do cerkvenih, vključno s črnskimi duhovnimi, božičnimi in renesančnimi skladbami. V zadnjih letih kljub bogati zbirki priljubljenih dalmatinskih pesmi, po katerih so znani, primat prevzema predvsem domača slovenska pesem. Goldinarji radi poudarijo, da jih ne vodi tekmovalnost, kar pa ne pomeni, da se ne trudijo peti kvalitetno. Poleg številnih nastopov po  Sloveniji, v zamejstvu in tudi v tujini, se lahko pohvalijo še z zlatim priznanjem s tekmovanja na Slovaškem, z zlatim priznanjem s tekmovanja primorskih pevskih skupin, nagrado za najbolj perspektivnega debitanta na reviji izbranih malih pevskih skupin Slovenije na Ptuju, nastopili pa so tudi na pevskem tekmovanju Naša pesem v Mariboru, kjer so osvojili bronasto priznanje. Njihovo zavzetost je prepoznala tudi Občina Postojna, ki je Vokalni skupini Goldinar podelila plaketo za delo na področju glasbene ustvarjalnosti. Znano je, da se Goldinarjev ne sme soditi po nastopu na odru, kjer v nerodno izbrani temačni odpravi marsikdaj izgledajo preveč resnobno. Ljudje, ki so jim blizu, pa že vedo, da Goldinarji pogosto vrhunec večera dosežejo šele na zakuski, ko pride do izraza njihov širok repertoar, petje dolgo v noč pa za nameček podaljšajo še z odpeto podoknico izbranemu dekletu. Leto 2011 je bilo za skupino prelomno, saj jih je zapustil dotedanji umetniški vodja Dominik Jurca. Skupino je prevzel Miha Bole in jo danes sestavlja 12 članov. Z zavzetim delom nadaljujejo zadano poslanstvo skupine, njihov trud pa lahko nagradite z obiskom njihovih koncertov.


Koncert sta podprli Mestna občina Koper in Študentska organizacija Univerze na Primorskem.

Vstop je prost. Vabljeni!