Mednarodno
petek, 21. december 2018

Zaželjeno poznavanje gastronomije Istre

Od vode do vina.

Decembra je Študentska organizacija Univerze na Primorskem (ŠOUP) organizirala dogodek Okusi Istre - Taste of Istria, ki je potekal v prostorih Bitroja Villa Domus v Kopru.

Večer je strokovno vodil vinar in agronom Gregor Kocjančič, pri čemer je več kot 40 udeležencev imelo možnost, da so po predanem znanju o istrskih vinih in hrani imeli tudi možnost poizkušanja v praksi.  V prvem delu večera je predavatelj z udeleženci skozi različne pristope razvijal čute okušanja, nato so nastopili bolj zapleteni okusi, ki so se stopnjevali do konca večera. Tako je bilo predavanje izvedeno od osnove (vode) do okušanja štirih vrst vina domačih proizvajalcev v kombinaciji z oljčnim oljem in drugimi domačimi dobrotami.

Izobraževanje trajalo dve uri, začenašeno s številnimi podrobnostmi, katere so doprinesle k zelo izčrpni in uspešni predstavitvi vinarstva in kulinarike na območju Istre.

Po mnenju gostujočega predavatelja Gregorja Kocjančiča je bil dogodek uspešen, saj je z nadpovprečnim številom obiskovalcev bil zaznan interes javnosti do samega razvoja percepcije glede na našo vsakdanjo izpostavljenost k različni hrani in pijači, zaradi katerih prehitro izgubljamo občutek za okušanje.