APZ UP
ponedeljek, 26. junij 2023

Za zborovske sladokusce

V sklopu 3. mednarodnega mladinskega zborovskega festivala Aegis carminis 2023 se bo koprski stolnici Marijinega vnebovzetja v torek, 27.6.2023, ob 20. uri predstavil Deški zbor Adolf Fredriks iz Stockholma (Švedska). Zbor vodi Tony Margeta, na orglah in klavirju pa bo zbor spremljal Magnus Bergman. Pevce bo uvodoma pozdravil s pesmijo organizator festivala Aegis carminis, APZ Univerze na Primorskem pod vodstvom Andreje Tomažič Hrvatin.

Koprska stolnica v zadnjem času privablja številne izvajalce, še posebej tiste, ki bi radi poustvarjali na čudovitih orglah. Deška zasedba redkeje zaide na slovenske odre, zato bo koncert posebno doživetje. Stilno raznolik koncertni program bo vsekakor navdušil zbrano občinstvo. Vsekakor se nam obeta dogodek, ki ga je vredno doživeti.

Vabljeni. Vstop prost.

DEŠKI ZBOR ADOLF FREDRIKS (Stockholm, Švedska)

afg christmas2022.jpeg

Deški zbor Adolf Fredriks (Adolf Fredrik Gosskör) je eden izmed dveh reprezentativnih zborov zborovske šole Adolf Fredrika iz Stockholma. Šolo je leta 1939 ustanovil Hugo Hammarström, z namenom učence opolnomočiti z dodatnim glasbenim znanjem s področja vokalne tehnike, zborovskega petja, branja not in drugih glasbenih spretnosti. Na šoli deluje tudi dekliški zbor. Oba zbora dosegata visoke rezultate v mednarodnem zborovskem svetu. Deški zbor sestavlja 60 izbranih pevcev, starih med 10 in 15 let. Zbor redno sodeluje s Kraljevo Stockholmsko filharmonijo, Kraljevo švedsko operno hišo in drugimi pomembnimi glasbenimi ustanovami. Redno so vabljeni na kraljevi dvor, da z glasbo popestrijo različne dogodke, ki jih obeležuje švedska kraljeva družina. Leta 2019 so na “European Choir Games” v Gothenburgu dosegli dve zlati priznanji. Od leta 2017 je njihov umetniški vodja in dirigent Tony Margeta.

tony margeta.jpegTonyMargeta (1972) se je rodil slovenskim staršem v Gothenburgu na Švedskem, kjer je končal študij glasbene pedagogike na Akademiji za glasbo v Gothenburgu, ob tem pa se izpopolnjeval v dirigiranju. Vodil je številne zbore, med uspešnejšimi Falu Chamber Choir in La Cappella, s katerima je zmagal na številnih pomembnih zborovskih tekmovanjih. Od leta 2015 deluje kot glasbeni pedagog v Zborovski šoli Adolfa Fredrika v Stockholmu. V Stockholmski katedrali od leta 2018 vodi mladinski zbor.

MagnusBergman (1971) se je klavir začel učiti zelo zgodaj, nato pa je šolanje nadaljeval in ga z diplomo iz klavirja in orgel zaključil na Kraljevi akademiji za glasbo v Stochkolmu. Kot korepetitor in solist redno nastopa po Skandinaviji, Evropi in Severni Ameriki. Kot organist deluje v župniji Västerled.

Adolf Fredriks Boys Choir

Tony Margeta, dirigent
Magnus Bergman, orgle/klavir 

Henry Balfour-Gardiner (1877–1950)
EVENING HYMN (Večernice, Brevir)

Howard Goodall (1958)
THE LORD IS MY SHEPHERD (Psalm 23)

George Rathbone (1874–1951)
REJOICE IN THE LORD ALWAYS (Filipjanom 4,4-7)

Erland von Koch (1910–2009)
CANTILENA za orgle solo

prir. Grete Pedersen (1960) / Henning Sommerro (1951)
BRUREMAESJ FRA VALSØYFJORD (norveška ljudska, poročna koračnica iz Valsøyfjorda)

Alessandro Scarlatti (1660–1725)
EXULTATE DEO (Psalm 81)

Anton Bruckner (1824–1896)
LOCUS ISTE (Gradual)    

Ola Gjeilo (1978)
THE GROUND, iz Sunrise Mass (Rimski misal)

Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809–1847)
JAUCHZET DEM HERRN, ALLE WELT (Psalm 100)

Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809–1847)
O, FOR THE WINGS, iz Hear my prayer (Psalm 55)         

Anders Nyberg (1955), prir.
I DENNA LJUVA SOMMARTID (švedska ljudska)

Anders Öhrwall (1932–2012)
I DENNA LJUVA SOMMARTID (Paul Gerhardt, prevod v švedščino Joachim von Duben)  

Oskar Lindberg (1887–1955)
PINGST                (Oscar Levertin)

Davorin Jenko (1835–1914)
LIPA ZELENELA JE (Miroslav Vilhar)

Knut Nystedt (1915–2014)
I WILL PRAISE THEE, O LORD (Psalm 9,1-2)

APZ UNIVERZE NA PRIMORSKEM (Koper, Slovenija)

apz up koštabona

Zbor je bil ustanovljen leta 2004, kot ženska zasedba in prerasel do konca prve sezone v mešani pevski zbor, ki je do lani deloval kot mešana zasedba, občasno tudi v ženski zasedbi za posamezne projekte in tekmovanja. Od oktobra 2022 dalje pa deluje kot dekliški pevski zbor. Zbor od ustanovitve dalje deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP). V dekliškem zboru poje v letošnji sezoni okoli 25 študentk Univerze na Primorskem in nekaj drugih zborovskih navdušenk. Zbor vodi skladatelj in dirigent Ambrož Čopi. Njegova asistentka Andreja Tomažič Hrvatin pa bo zbor vodila na tem koncertu. Program zbora zajema celo vrsto glasbenih zvrsti in stilov, od renesanse do sodobne glasbe. Posebna pozornost pa je vselej namenjena skladbam sodobnih slovenskih skladateljev. Z naročanjem in izvedbo novih skladb, APZ UP nenehno spodbuja nove dosežke na vokalnem področju in s tem bogati zakladnico slovenske zborovske glasbe. V vseh letih svojega obstoja je zbor pomemben kulturni ambasador Univerze na Primorskem in Slovenije ter spodbujevalec nastanka novih skladb. S svojimi koncerti ter izdajo novosti na zgoščenkah pa poudarja vsebinsko izjemnost projektov APZ UP. Zbor se redno povezuje s primorskimi glasbeniki in sodeluje z domačimi in tujimi zbori pri oblikovanju odmevnih koncertov kakovostne vokalne in instrumentalne glasbe v ciklu Simfonic voices, ki v zadnjih 14 letih pomembno sooblikuje kulturno ponudbo na obali. Zbor je tudi organizator mednarodnega mladinskega zborovskega festivala Aegis carminis, ki vključuje tekmovanja skladateljev, dirigentov, zborov in solistov.

andrejaAndreja Tomažič Hrvatin je učiteljica, glasbenica in zborovodkinja. Po splošni gimnaziji v Sežani je vpisala študij razrednega pouka na Pedagoški fakulteti v Kopru, kjer je z odliko diplomirala iz glasbene didaktike pri dr. Mirku Slosarju. Med študijem je vzporedno dokončala srednjo glasbeno šolo iz petja pri prof. Tanji Grlica na umetniški gimnaziji v Kopru, leta 2016 je zaključila študij zborovskega dirigiranja in vokalne kompozicije na Konservatoriju za glasbo v Trstu; dirigiranje je študirala pri Adrianu Martinolliju, kompozicijo pa pri Marcu Sofianopulu, Stefanu Bellonu in Fabiu Niederju. Je asistentka Akademskega pevskega zbora Univerze na Primorskem, umetniška vodja Vokalne skupine Karina, zborovodkinja MoPZ Slavnik in MePZ Sežana. V letu 2016 je napisala knjigo z naslovom Pesmi in pevska tradicija v občini Hrpelje – Kozina Z APZ UP je na 5. tekmovanju primorskih pevskih zborov in malih skupin prejela zlato priznanje z odliko in posebno priznanje za najboljšo izvedbo sodobne skladbe

APZ Univerze na Primorskem

Andreja Tomažič Hrvatin, dirigentka                        

Jacob Handl - Gallus (1550-1591)
REGNUM MUNDI, OM 4/138 (Johannes Tauler)

Pavel Chesnokov (1877-1944)
SVETE TIKHIY, op. 9/21 (Večernice, prevod iz grške hvalnice Phos Hilaron)

Ambrož Čopi (1973)
TOTA PULCHRA ES MARIA (Juditina knjiga, Visoka pesem 4:7)

Moses Hogan (1957-2003), prir.
MY SOUL'S BEEN ANCHORED IN THE LORD (spiritual)