Izobraževanje
torek, 19. februar 2019

Vračajo se Famnitovi biološki večeri

... z zanimivimi gosti.

V spomladanskem semestru se na UP FAMNIT vračajo priljubljeni biološki večeri, v okviru katerih so v zadnjih letih strokovnjaki in znanstveniki z različnih področij spregovorili o aktualnih temah, ki so tako ali drugače vezane na naše okolje. 

Letošnja predavanja bodo na sporedu pogosteje kot doslej: vsako drugo sredo do maja bodo namreč predavatelji tako iz Slovenije kot tudi iz tujine v slovenskem ali angleškem jeziku obravnavali aktualne izzive varstvene biologije, predstavljali pa bodo tudi najsodobnejše študije in primere raziskovanja z različnih koncev sveta.

Podnaslov letošnjega niza je »Za odgovorno znanost«, saj se večeri izvajajo podokriljem mednarodnega projekta STARBIOS2 - Enhancing Responsible Biosciences, ki ga financira Evropska komisija iz okvirnega programa Evropske Unije za raziskave in inovacije Obzorje 2020, in znotraj katerega raziskovalci Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT razvijajo in uveljavljajo akcijske načrte, ki vodijo v strukturne spremembe na področju odgovornih raziskav in inovacij v znanosti (RRI – Responsible Research and Innovation).

Prvi biološki večer bo v sredo, 20. februarja 2019, ob 19.00 (predavalnica VP2, 1. nadstropje, Glagoljaška 8, Koper).

Predaval bo Klemen Leonard, študent magistrskega študija Management Trajnostnega razvoja (UP FM), član Inštituta za krožno gospodarstvo in ambasador mednarodne organizacije Healthy Seas. V okviru svoje diplomske naloge je analiziral ravnanje z odpadno embalažo v podjetju AquafilSLO, naslov večera pa bo »Healthy Seas – kako postati aktiven na področju okoljevarstva«. Predavanje se bo osredotočilo na problematiko ribiških mrež (vzrok za kopičenje mrež in posledice na biotski prostor), na predavateljevo osebno krožno zgodbo (sodelovanja z Aquafilom in pot do mesta ambasadorja Healthy Seas), spoznali bomo organizacijo Healthy Seas in družbo Aquafil ter skupaj pogledali v prihodnost, kjer bomo našli odgovor na vprašanje: kako lahko vsak prispeva k pospeševanju zbiranja mrež?

Drugo predavanje bo že 6. 3. 2019, ko bo varstvena biologinja mag. Milena Gučić spregovorila o možnostih varovanja in upravljanja biodiverzitete Kortezovega morja, ki danes predstavlja enega od petih najpomembnejših ekosistemov na svetu. Urbanizacija, gradnja, ribolov in podnebne spremembe so na tem bogatem območju že povzročili veliko škode, ki jo skušajo različne organizacije zajeziti tako preko znanstvenega raziskovanja kot tudi osveščanja širše javnosti. Predavanje z naslovom »Use, Management and Conservation of Natural Resources in Baja California (Lower California), Mexico« bo potekalo v angleškem jeziku.

Zanimivo /povezane novice