Primss
torek, 14. november 2017

Socialni eksperiment: Gledam, (ne) vidim

Izvedli smo socialni eksperiment in preverili, kako so se na nasilje odzvali mimoidoči.

Študentska organizacija Univerze na Primorskem (ŠOUP) in Primorsko svetovalno središče sta v začetku novembra, v sodelovanju z Društvom naprednih obrambno-borilnih metod (DNOBM) in Univerzitetno športno zvezo Primorske (UŠZP) ponovno izvedla socialni eksperiment v Kopru.

S tokratnim eksperimentom so, v okviru obeležitve mednarodnega dneva boja proti nasilju nad ženskami, preverjali odzive posameznikov na nasilje v javnosti. “Z namenom ozaveščanja javnosti o pomembnosti preprečevanja nasilja smo se ponovno lotili izvedbe terenskega socialnega eksperimenta, s katerim smo preverjali odzive mimoidočih na improvizacijo nasilja v javnosti in stopnjo tolerance do prikazanega nasilja, tako nad žensko kot nad moškim,” pojasni Kristina Taja Grünfeld, sekretarka resorja za socialo in študentsko problematiko ŠOUP.

Predstavitev in premierno predvajanje eksperimenta »Gledam, (ne) vidim« bo v sredo, 22. novembra 2017 ob 17. uri v Študentskem centru Univerze na Primorskem na Čevljarski ulici 27 v Kopru. »Predstavitvi in analizi eksperimenta sledi okrogla miza na temo nasilja,« na dogodek vabi Nikolina Jeretič in sporoča, »da je na PRIMSS vabljen vsakdo, ki znajde v stiski in potrebuje psihosocialno in pravno svetovanje

Gostje okrogle mize, katere moderator bo psiholog Matic Munc, zunanji strokovni delavec na PRIMSS-a in vodja eksperimenta, bodo filozof dr. Ernest Ženko, redni profesor na Univerzi na Primorskem, dr. Jasna Podreka, predstavnica Društva SOS telefon za ženske in otroke - žrtve nasilja in Aleksandar Pašić, predstavnik DNOBM (Association of Advanced Defense & Fighting Methods).

Ob mednarodnem dnevu boja proti nasilju se enkrat letno spomnimo na vse pojavne oblike nasilja, ki jih opažamo v svoji okolici. Takrat glasno in obširneje opozarjamo, čeprav vsi vemo, da bi morali to početi ves čas, neprestano. Tolerance do nasilja res ne bi smelo biti, če želimo živeti v spoštljivi družbi,” zaključuje Munc.

Delavnica samoobrambe pod vodstvom vodje inštruktorjev DNOBM Aljoše Gorupa bo potekal naslednji dan, in sicer v četrtek, 23.11.2017 ob 19. do 20.30 ure v telovadnici OŠ Pier Paolo Vergerio Ii Vecchio (Gimnazijski trg 7, Koper). Obvezna je predhodna prijava do 22.11.2017 preko spletnega obrazca ali na info@uszp.si.

Facebook dogodek je mogoče spremljati TUKAJ.

TEASER 1

TEASER 2


Projekt izvaja ŠOUP v okviru projekta PreProstoVoljni.
Projekt PreProstoVoljni sofinancira Mestna občina Koper.
Projekt PreProstoVoljni je podprla Luka Koper, d.d. v okviru Sklada Živeti s pristaniščem.

Zanimivo /povezane novice