APZ UP
ponedeljek, 16. december 2019

Simfonic voices: Zbor Tabora mladih pevcev Primorske

Koncert pod vodstvom štirih dirigentk.

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (APZ UP), ki deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP), v okviru mednarodnega cikla vokalne in instrumentalne glasbe Simfonic voices tokrat gosti Zbor Tabora mladih pevcev Primorske pod vodstvom dirigentk Petre Grassi, Barbare Kovačič, Monike Fele, Mete Praček.

Na koncertu, ki bo v nedeljo, 22. decembra 2019, ob 18.00 v dvorani sv. Frančiška Asiškegav Kopru se bo zbor predstavil s programom, ki so ga pevci pripravili konec avgusta v Tolminu.

Program je zelo pester, nekatere skladbe so bile v Sloveniji prvič izvajane, se pa Tabor lahko pohvali kar s tremi novitetami, ki so jih napisali Tadeja Vulc, Anej Černe in Ambrož Čopi.

Vstop je prost.
Lepo vabljeni! 


ZA GLASBO, ZA UŽITEK!
Projekt Simfonic voices podpirajo Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in Območna izpostava Koper, Mestna občina Koper, Univerza na Primorskem in Študentska organizacija Univerze na Primorskem. 

CV


Zbor Tabora mladih pevcev Primorske    

V Tolminu je od 25. do 30. avgusta potekal tretji Tabor mladih pevcev Primorske, ki ga soorganizirajo kulturne organizacije Kulturno društvo Magdalenčica, Območna izpostava Javnega sklada za kulturne dejavnosti Tolmin in Zavod za kulturo, šport in mladino Tolmin, ob podpori Občine Tolmin.

Izobraževalno počitniški Tabor je namenjen pevcem starim od 11 do 16 let, kljub imenu pa se ga udeležijo tudi pevci iz ostalih delov Slovenije in zamejstva.

Tabor raste in se nadgrajuje tako programsko kot po številu udeležencev. Na prvem je projektni zbor sestavljalo 60 pevcev, letos že 90. Vsebinsko smo letošnji pevski teden dopolnili z dvodnevnim izobraževanjem za zborovodje otroških in mladinskih pevskih zborov, kjer so udeleženci pridobivali predvsem praktična znanja z opazovanjem dela mladinskega zbora. Kako se da z zanimivo zborovsko literaturo in pravim pristopom navdušiti in motivirati mlade za petje so spet dokazali strokovnjaki - Petra Grassi, Stojan Kuret, Barbara Kovačič, Martina Burger, Monika Fele in Meta Praček, z veseljem so pevce obiskali tudi vsi trije skladatelji, ki so prav posebej za Tabor napisali novitete, Tadeja Vulc, Anej Černe in Ambrož Čopi.

Program Tabora je sestavljalo tudi nekaj skladb, ki so bile v Sloveniji izvedene prvič. Pet intenzivnih pevskih dni so tako pevci potrebovali, da so ob strokovnem vodstvu na pamet osvojili enajst pesmi - ne samo v slovenščini - različnih obdobij in slogov ter se s programom predstavili na zaključnem koncertu v nabito polni dvorani Kinogledališča Tolmin. Polovica pevcev se je Tabora udeležila drugič, nekateri tretjič, kar je lep dokaz, da se imajo kljub intenzivnemu delu mladi v Tolminu lepo. Čas je tudi za druženje, kopanje v Idrijci, imeli so orientacijski pohod, si ogledali film itd.

Vsako leto se projektni zbor Tabora z veseljem odzove povabilom na dodatne koncerte, letos se je tako predstavil v Gorici, pred koncem leta pa bo zapel še v Kopru.


Petra Grassi (1988) je z odliko in pohvalo magistrirala iz zborovskega dirigiranja v razredu Lorenza Donatija ter diplomirala iz klavirja in glasbene pedagogike na Konservatoriju v Trstu, kjer je študirala tudi kompozicijo. Z Dekliškim pevskim zborom Kraški slavček je požela prve nagrade na različnih mednarodnih tekmovanjih, v Benetkah je prejela tudi nagrado za najboljšega dirigenta. Z vokalno skupino Vikra, ki deluje pod okriljem Glasbene matice v Trstu, je dosegla tri prva mesta na treh državnih italijanskih tekmovanjih. Leta 2015 je prejela prvo nagrado in nagrado za najmlajšega finalista na italijanskem državnem tekmovanju za zborovske dirigente Le mani in suono v Arezzu ter tretjo nagrado na mednarodnem tekmovanju za mlade zborovske dirigente Europa Cantat v Torinu ter zmagala na prvem Državnem tekmovanju Mateja Hubada za slovenske zborovodje Zvok mojih rok.

Poučuje na Glasbeni šoli Marija Kogoja v Trstu, je članica strokovnih žirij na zborovskih tekmovanjih in vodi mojstrske tečaje za dirigente in zborovske pevce v Sloveniji in Italiji. Izbrana je bila za dirigentko Mladinskega zbora dežele Furlanije - Julijske krajine in je stalna dirigentka Komornega zbora Dekor iz Ljubljane. Je prejemnica Zlatega znaka JSKD RS za izjemne dosežke na področju vokalne glasbe za leto 2017.Barbara Kovačič je učiteljica in zborovodkinja na OŠ Tolmin, ki že 30 let sistematično in strokovno dela z mladimi pevci, se stalno izpopolnjuje in svoja znanja nadgrajuje na delavnicah in seminarjih priznanih glasbenih pedagogov. Uspešno delo z dekliškim pevskim zborom Pueri cantores, Otroškim pevskim zborom in Mladinskim pevskim zborom Osnovne šole Tolmin je “kronano” s priznanji tako na državnih kot mednarodnih tekmovanjih. Na področju iskanja zborovske literature je inovativna in drzna. Veliko sodeluje z mladimi skladatelji, ki jih spodbuja k pisanju novih zborovskih skladb za svoje zasedbe, prav tako pri svojem delu z mladimi pevci stalno išče nove pristope in jim omogoča pridobivanje novih izkušenj na delavnicah s priznanimi glasbenimi strokovnjaki.

Na Osnovni šoli Tolmin je v okviru vzgojno-izobraževalnega sistema vzpostavila pevsko piramido, v okviru katere trenutno deluje pet zborov.Monika Fele (1991), rojena v Ljubljani, je diplomirana glasbenica solopevka, trenutno zaključuje podiplomski študij solopetja pod mentorstvom izr. prof. Matjaža Robavsa, mag. art. na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Redno nastopa kot solistka ter deluje kot zborovodkinja in korepetitorka. Leta 2007 je ustanovila Mešani pevski zbor Cum anima, od leta 2014 pa vodi Ženski komorni zbor ČarniCe, s katerim niza vrsto uspehov tako na državni kot tudi na mednarodni ravni. Od septembra 2014 je članica in solistka Zbora Slovenske filharmonije v Ljubljani, edinega profesionalnega koncertnega zbora Sloveniji. Kot solistka, korepetitorka in članica redno sodeluje z najboljšimi slovenskimi vokalnimi sestavi, kot so Ingenium Ensemble, Komorni zbor Ave, Vokalna akademija Ljubljana, Zbor sv. Nikolaja in drugimi.Meta Praček (1992) je 2017 zaključila študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani, smer Glasbena pedagogika pod mentorstvom izr. prof. Marka Vatovca. Od januarja do maja 2016 se je šolala na Indiana University of Pennsylvania v ZDA, od avgusta do decembra 2018 pa na University of Missouri, ZDA. Februarja 2017 je opravila avdicijo za doktorski študij iz zborovskega dirigiranja na Ohio State University v ZDA. Za dirigiranje se je izpopolnjevala še na raznih delavnicah in seminarjih pri slovenskih in tujih dirigentih. Zadnja štiri leta vodi Mešani mladinski pevski zbor na Škofijski gimnaziji v Vipavi ter tamburaški orkester Vipavski tamburaši.

Zanimivo /povezane novice

APZ UP
05.10.2020

APZ UP vstopil v 17. sezono

Študij je lažji, če je sproščen. APZ UP te popelje v nov svet in te naredi aktivnejšega.