APZ UP
sreda, 17. oktober 2018

Simfonic voices: Vokalna akademija Ljubljana

V Kopru se bo predstavil edini moški zbor, ki je prejel Veliko zborovsko nagrado Evrope.

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (APZ UP), ki deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP), vabi na koncert mednarodnega cikla vokalne in instrumentalne glasbe Simfonic voices.

V dvorani sv. Frančiška Asiškega v Kopru bo v soboto, 20. oktobra 2018, ob 20. uri nastopil Vokalna akademija Ljubljana (VAL) s solisti pod vodstvom dirigenta Stojana Kureta.

VAL je bila ustanovljena septembra 2008. Že maja 2010 so, po prepričljivi zmagi v Arezzu, kot prvi moški zbor v zgodovini osvojili veliko zborovsko nagrado Evrope.

Vstop prost. Vljudno vabljeni!

ZA GLASBO, ZA UŽITEK!
Projekt Simfonic voices podpirajo Javni sklad za kulturno dejavnost RS, Mestna občina Koper, Univerza na Primorskem in Študentska organizacija Univerze na Primorskem.

CV

Vokalna akademija Ljubljana (VAL) je bila ustanovljena septembra 2008. Po prepričljivi zmagi v Arezzu (2009) je maja 2010 kot prvi moški zbor v zgodovini osvojila veliko zborovsko nagrado Evrope. Jeseni 2010 se je ansambel na povabilo organizatorja udeležil festivala vokalne glasbe Polyfollia v Franciji in izdal prvo zgoščenko. Julija 2011 in maja 2012 je Vokalna akademija Ljubljana kot mešani zbor s solisti in instrumentalisti na baročnih instrumentih Val camerata izvedla baročno opero H. Purcella Dido in Enej, jo izdala na avdio zgoščenki ter posnela za RTV Slovenija. Leta 2011 je nastopila z Markom in Bernardo Fink. Tega leta je v Arezzu prejela prestižno nagrado Guidoneum 2011 za izjemne dosežke in doprinos k razvoju zborovske glasbe v svetovnem merilu. Julija 2012 je ansambel med petimi predstavniki celin zastopal Evropo na IFCM (International Federation for Choral Music) World choral summit 2012 v Pekingu. S člani Orkestra Slovenske filharmonije, solisti ter italijanskim moškim zborom Coro filarmonico Trentino je obeležila stoletnico začetka 1. sv. vojne s sklopom vokalno-instrumentalnih koncertov. Leta 2014 je na povabilo nagrajenke nastopila v vladni palači na Dunaju na svečani podelitvi najvišjega avstrijskega priznanja na področju komorne vokalne glasbe Bernardi Fink. Umetniški vodja in dirigent Vokalne akademije Ljubljana je Stojan Kuret.

Stojan Kuret, rojen v Trstu, je diplomiral na ljubljanski Akademiji za glasbo in na Konservatoriju Giuseppe Tartini v Trstu, kjer predava od leta 1983. Kot predavatelj sodeluje na zborovskih seminarjih, festivalih doma in v tujini in je reden član žirij na najpomembnejših mednarodnih zborovskih in dirigentskih tekmovanjih. Kot gostujoči dirigent je uspešno sodeloval z različnimi orkestri in zbori ter kot profesor gostoval na glasbenih akademijah v Budimpešti in Rigi. Od sezone 1992/93 je bil deset let umetniški vodja in dirigent APZ Tone Tomšič v Ljubljani. Z njim in z Vokalno akademijo Ljubljana je dosegel zavidljive mednarodne umetniške uspehe. Leta 1984 je za izjemne dosežke na zborovskem področju prejel Gallusovo plaketo, leta 2000 plaketo mesta Ljubljane in leta 2002 zlato priznanje JSKD za ustvarjalno vodenje APZ-ja. Septembra 2011 je v Arezzu za uspešno in ustvarjalno delo z Vokalno akademijo Ljubljana prejel prestižno nagrado Guidoneum. V letu 2012 je bil nagrajenec Prešernovega sklada, leta 2017 pa mu je JSKD podelil zlato plaketo za življenjsko delo na glasbenem področju.