APZ UP
petek, 10. julij 2020

Simfonic voices: Vivaldi & Bec

Orkester CAMERATA ACADEMICA skupaj z APZ UP in KZ Aegida.

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (APZ UP), ki deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP), v okviru mednarodnega cikla vokalne in instrumentalne glasbe Simfonic voices vabi na koncert Vivaldi & Bec.

Koncert bo oblikoval orkester CAMERATA ACADEMICA skupaj z APZ UP in Komornim zborom Aegida pod vodstvom dirigenta Slavena Kulenovića

Koncertu bo v nedeljo, 12. julija 2020, ob 20.30 v Stolnici Marijinega vnebovzetja v Kopru.

Na programu je mojstrsko delo A. Vivaldija Gloria v D-duru za soliste, zbor, oboo, trobento in godala ter izjemno delo mladega skladatelja T. Beca Missa pro juventute (Maša za mlade) za zbor in orkester. 

Z zasnovo programa želimo povezati dve obdobji – preteklost se zrcali v baročnem delu beneškega mojstra A. Vivaldija in sedanjost, ki jo z nekoliko jazz zvočnostjo in ritmi obarva predstavnik najmlajše skladateljske generacije T. Bec. Slednja bo v novi instrumentaciji doživela premierno izvedbo.

Ukrepi NIJZ in predprijava

Z namenom preprečevanja širjenja okužbe s koronavirusom SARS-CoV-2 in zagotavljanja varnosti udeležencev bomo zbirali predprijave

Prosimo, da rezervacijo s podatki (izključno za potrebe preverjanja v primeru okužbe s strani NIJZ) posredujete na elektronski naslov apzup@soup.si:

  • ime in priimek,
  • naslov stalnega prebivališča,
  • kontaktna številka (telefon).

Vstop v cerkev je dovoljen le z ustrezno zaščito (maska, ruta). Na vhodu bo pripravljeno razkužilo za roke. Identifikacija osebe s predhodno rezervacijo bo potekala preko osebne izkaznice. V cerkvi bodo redarji, ki bodo poskrbeli, da bodo ljudje sedeli na točno določenih mestih.

Vstop je prost.
Lepo vabljeni!

ZA GLASBO, ZA UŽITEK!
Projekt Simfonic voices podpirajo Javni sklad za kulturno dejavnost RS, Mestna občina Koper, Univerza na Primorskem in Študentska organizacija Univerze na Primorskem. 


PROGRAM

Antonio Vivaldi (1678–1741)

GLORIA v D-duru, RV 589

Za soliste, zbor in orkester

  • Gloria in excelsis deo (Zbor)
  • Et in terra pax (Zbor)
  • Laudamus te (Sopranos I in II)
  • Gratias agimus tibi (Zbor)
  • Propter magna gloria (Zbor)
  • Domine Deus (sopran)
  • Domine, Fili unigenite (zbor)
  • Domine Deus, Agnus Dei (Alto, zbor)
  • Qui tollis peccata mundi (Zbor)
  • Qui sedes ad dexteram Patris (Mezzo Soprano)
  • Quoniam tu solus sanctus (Zbor)
  • Cum Sancto Spiritu (Zbor)

 

Tine Bec (1993)

MISSA PRO JUVENTUTE (2020, prva izvedba nove različice)

Za zbor in orkester

  • Kyrie
  • Gloria
  • Sanctus
  • Benedictus
  • Agnus Dei






"Gloria in D" je verjetno eno Vivaldijevih najbolj znanih sakralnih del, vendar odraža tudi drugo Vivaldijevo spretnost kot opernega skladatelja, kar je ocenil kot odvračanje od svojega dnevnega dela na Pieti. Benetke so bile v začetku 18. stoletja center zabave Evrope, obisk opere pa je bil del dvornega in družabnega življenja mesta. Vivaldijevi ženski orkestri in zbori so bili legendarna senzacija, toda dekleta je bilo treba zaščititi pred plemiči in popotniki v mesto. Da bi jih zaščitili pred pokvarjenostjo in dekadenco gostujoče javnosti, so dekleta pela z zgornjih cerkvenih galerij, skritih za zaščitenimi rešetkami, kar je le dodalo gledališki občutek drame, ki ga ujema glasba Vivaldija. Ti mladeniči iz Benetk, ki so se ustavili na Grand Touru, so prišli v cerkev Vivaldija, da bi slišali te skrivnostne ženske, ki jih vidijo samo v silhueto, a zvenijo kot angeli. Sama Gloria je vesela himna hvale in čaščenja, razdeljena na 12 relativno kratkih stavkov, od prazničnega sijaja do globoke žalosti. Skladatelj Glorijo uvede z izrazitim začetnim zborom, vendar smo že v nekaj minutah globoko v meditaciji z drugim ostrim gibanjem "Et in terra pax hominibus". Od solističnih vložkov, duetov do zborovskega petja, je to res mojstrsko delo, tehnično in muzikalno zahtevno in dovršeno. Vivaldi, vedno velik instrumentalist, svojih glasbenikov ne pozabi.  Obstajajo priložnosti za nežne, simpatične kontra melodije, ki skladatelj spretno kombinira s solisti in zborom.


TINE BEC

Missa pro Juventute mladega skladatelja Tineta Beca si je že utrla pot na številne domače in tuje odre. V različici za zbor in klavir je doživela prvo izvedbo z APZ Univerze na Primorskem in pianistko Neno Rion. posneta je tudi na zgoščenki LUX. »Želel sem napisati tehnično in vokalno manj zahtevno delo, dosegljivo predvsem mladim pevcem,« pojasnju je avtor. Omejil se je na štiriglasni stavek s spremljajočim klavirjem. Ustvaril je ritmično raznoliko delo s prvinami jazza in mešanimi taktovskimi načini, s čimer je želel mladim pevcem razširiti pevsko obzorje. »Bolje poučeni bodo v delu zaslišali tudi elemente gregorijanskega korala,« zaključi skladatelj. Kasnejše različice za zbor, klavir in orkester v večji in manjši sestavi se je pridružila tokrat nova, za zbor in komorni orkester. Pred pevce in orkester skladatelj ponuja zdaj nov izziv. Zvočno bogato in ritmično raznoliko strukturo namenja orkestru. Solistično zastopana pihala in trobila spretno vklaplja v dialog z godali. S premišljeno orkestracijo skladatelj smiselno oblikuje vzdušje in podpira vsebino besedila.  

Slaven Kulenović

KOMORNI ORKESTER CAMERATA ACADEMICA KOPER 

je sestavljen iz obetavnih mladih glasbenikov in profesorjev, ki si projektno želijo poustvarjati vokalno-instrumentalna in orkestralna dela in s tem prispevati k raznoliki koncertni ponudbi na Slovenski obali. Svojo dejavnost pa želi razširiti tudi na koncertna prizorišča po Sloveniji in tujini ter z njo spodbujati nastajanje novih vokalno-instrumentalnih del, ki bodo skupaj z novimi orglami v koprski stolnici zazvenela v prihodnosti. 

S svojim delovanjem želi orkester združevati tudi različne mednarodne ustvarjalce v skupnih projektih. Orkester se je prvič predstavil z izvedbo Čopijeve Misse brevis za zbor in orkester v godalni zasedbi pod vodstvom skladatelja in dirigenta Ambroža Čopija, ki je tudi idejni vodja in ustanovitelj zasedbe. Skladba je v tej orkestraciji zazvenela prvič skupaj s komornim zborom »Vassil Arnaoudov »iz Sofije ( Bolgarija), mešanim pevskim zborom »Armonia« iz Preveze (Grčija) in dekliškim zborom Glasbene šole Koper. Projektni orkester deluje pod okriljem društva Tarsia Consort. Njegov šef dirigent je priznani mladi dirigent Slaven Kulenović.

AKADEMSKI PEVSKI ZBOR UNIVERZE NA PRIMORSKEM (APZ UP) in KOMORNI ZBOR AEGIDA

deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP) vse od leta 2004. V zboru poje približno 35 študentk in študentov Univerze na Primorskem (UP) ter drugih zborovskih zanesenjakov. Od ustanovitve ga vodi dirigent Ambrož Čopi, pri vodenju zbora pa mu pomagata asistentka dirigenta Lara Willewaldt in korepetitorka Nena Rion. Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije je zboru za izjemne dosežke leta 2010 podelilo naziv status društva v javnem interesu. V vseh teh letih je prejel kar nekaj nagrad, priznanj in plaket: v letu 2016 Gallusovo plaketo, najvišje priznanje Javnega sklada za kulturne dejavnosti Republike Slovenije (JSKD RS) za področje glasbene dejavnosti, leta 2014 priznanje z veliko plaketo Mestne občine Koper (MOK), Zveza kulturnih društev MOK (ZKD MOK) pa mu je leta 2012 podelila zlato plaketo. Univerza na Primorskem (UP) je zbor leta 2015 nagradila s plaketo za izjemne uspehe v omenjenem letu. APZ UP sodi med pomembne sooblikovalce kulturnega življenja na Obali in tudi širše. S svojo vizijo spodbuja k nastajanju novih skladb, ki jih že vrsto let promovira doma in v tujini. Tako je vrsta skladateljev mlade generacije svojo prepoznavnost v tujini pridobila ravno s predstavitvami APZ UP na festivalih in tekmovanjih širom po svetu. Zbor se je s kvaliteto izvedb in programsko usmeritvijo v svojem 15-letnem obdobju delovanja z izjemnimi uspehi dokazal na domačih in tujih  (tekmovanjih, kjer je prejel več prvih mest in zlatih plaket). Kot finalist je leta 2009 nastopil na tekmovanju za Veliko nagrado Evrope v zborovskem petju v francoskem Toursu. Zbor je izdal že osem  zgoščenk (APZ UP – v živo (2008), Mysterium (2010), Istriantico (2010–2012), Mozaiki (2010–2012), Sonority (2012–2014), Tebe pojem (2014) in Fantazije (2014) Lux (2019).

Komorni zbor AEGIDA deluje pod okriljem društva Tarsia consort in združuje različne generacije pevcev APZ UP in druge zborovske zanesenjake pri izvedbi projektno zastavljenih sporedov. Izvedel je koncerte doma in uspešno turnejo s koncertoma v Nišu (Srbia) in festival v Sofiji (Bolgarija).