APZ UP
ponedeljek, 19. marec 2018

Simfonic voices: Vetri v polju šumijo

Koncert Akademskega pevskega zbora Univerze na Primorskem in Komornega zbora Aegida.

V okviru mednarodnega cikla vokalne in instrumentalne glasbe Simfonic voices Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem z gosti Komornim zborom Aegida tokrat predstavlja koncert Vetri v polju šumijo: poezija Srečka Kosovela in slovenske ljudske v uglasbitvah in priredbah primorskih skladateljev.

Koncert, organiziran ob praznovanju obletnice rojstva kraškega pesnika Srečka Kosovela, bo v soboto, 24. marca, ob 20. uri v Protokolarno-prireditveni dvorani sv. Frančiška v Kopru. Univerzitetni zbor in Komorni zbor Aegida bosta na koncertu predstavila vrsto slovenskih ljudskih pesmi v priredbi primorskih skladateljev in skladbe primorskih skladateljev na besedila pesnika Srečka Kosovela.

Vstop prost. Vljudno vabljeni!

ZA GLASBO, ZA UŽITEK!
Projekt Simfonic voices podpirajo Javni sklad za kulturno dejavnost RS, Mestna občina Koper. Univerza na Primorskem in Študentske organizacije Univerze na Primorskem.

CV

APZ UP

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (APZ UP) deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP) vse od ustanovitve leta 2004. V zboru poje približno 40 študentk in študentov Univerze na Primorskem (UP) ter drugih zborovskih zanesenjakov. Od ustanovitve ga vodi dirigent Ambrož Čopi, pri vodenju zbora pa mu pomagata asistenta dirigenta Andreja Tomažič Hrvatin in Luka Vetrih. V enajsti in dvanajsti sezoni je zbor deloval pod vodstvom dirigenta Mirka Ferlana.

Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije je zboru za izjemne dosežke leta 2010 podelilo naziv status društva v javnem interesu. V vseh teh letih je prejel kar nekaj nagrad, priznanj in plaket: v letu 2016 Gallusovo plaketo, najvišje priznanje JSKD RS za področje glasbene dejavnosti, leta 2014 priznanje z veliko plaketo Mestne občine Koper (MOK), ZKD MOK pa  mu je leta 2012 podelila zlato plaketo. Univerza na Primorskem je zbor leta 2015 nagradila s plaketo za izjemne uspehe v omenjenem letu.

Zbor posega v vse glasbene zvrsti in stile, od renesanse do današnjih dni. Posebno pozornost namenja izvedbam skladb primorskih skladateljev, v repertoar pa umešča tudi redkeje izvajana dela iz svetovne zakladnice in novitete mlajše generacije. Z naročanjem in izvedbami novih skladb APZ UP nenehno spodbuja k nastajanje novih dosežkov na vokalnem področju in bogati nacionalno zakladnico vokalne glasbe. V vseh dosedanjih sezonah delovanja se je izkazal kot pomemben kulturni ambasador Univerze na Primorskem in Slovenije ter promotor nove umetnosti tako na koncertnih prizoriščih kot tudi s pomembnim arhivskim prispevkom novih del na zgoščenkah, ki pričajo o vsebinski izjemnosti projektov APZ UP. V svojih projektih združuje primorske glasbenike in sodeluje z različnimi domačimi in tujimi zbori, s prirejanjem kakovostnih koncertov vokalne in instrumentalne glasbe v okviru cikla Simfonic voices pa bogati kulturno dogajanje na Slovenski obali.

APZ UP redno koncertira po Sloveniji in v tujini. S kvaliteto izvedb in programsko usmeritvijo se je z izjemnimi uspehi dokazal na domačih in tujih tekmovanjih: državno zborovsko tekmovanje Naša pesem v Mariboru, kjer je pod vodstvom dirigenta Ambroža Čopija prejel štiri zlate plakete v mešani zasedbi (2007, 2010, 2012, 2014) in zlato v ženski zasedbi (2014), v dvanajsti sezoni (2016) pa je na omenjenem tekmovanju zbor pod vodstvom dirigenta Mirka Ferlana prejel srebrno plaketo (2016) v mešani zasedbi. Na regijskem tekmovanju v Postojni je APZ UP prejel dve zlati priznanji z odliko (2011 pod vodstvom dirigentke Andreje Tomažič Hrvatin, 2015 pa pod vodstvom dirigenta Mirka Ferlana). Več prvih mest in zlatih plaket je dosegel tudi na mednarodnih tekmovanjih (Krakow - 2017, Paralia – 2016 in Herceg Novi – 2015 pod vodstvom dirigenta Mirka Ferlana, Derry – 2014, Istanbul – 2014, Prijedor – 2013, Milazzo – 2013, Split – 2012, Vilna – 2012, Ohrid – 2011, Cantonigròs – 2011, Varna – 2008, Prèveza – 2006 pod vodstvom dirigenta Ambroža Čopija), v vseh teh letih pa je bil povabljen tudi na mnoge zborovske festivale. Kot finalist je leta 2009 nastopil na tekmovanju za Veliko nagrado Evrope v zborovskem petju v francoskem Toursu.

V svojem več kot 10-letnem obdobju delovanja je izdal že sedem zgoščenk. V letu 2014 peta izdana zgoščenka Tebepojem predstavlja inovativno vsebino skladb primorskih skladateljev s sakralno-pravoslavno vsebino, pri čemer je pomembno vedeti, da je edina zgoščenka s tovrstno glasbo v Sloveniji. Šesta zgoščenka Sonority je darilo pevcem APZ UP ob njihovi 10. obletnici delovanja in skupek posnetkov skladb zadnjih dveh, za zbor zelo uspešnih sezon. Na njej je vrsta skladb, ki jih je zbor izvedel prvič, nekatere so bile prvič izvedene tudi v Sloveniji. Program obsega skladbe, ki so zapete v osmih različnih jezikih, in skuša predstaviti mlado primorsko glasbeno tvornost. Sedma zgoščenkaFantazije, izdana ob koncu leta 2014, je prva avtorska zgoščenka enega najbolj izvajanih avtorjev najmlajše skladateljske generacije v slovenskem prostoru in APZ-jevca, Andreja Makorja. Zgoščenka ni le cvetober skladb enega trenutno najbolj iskanih zborovskih skladateljev v Sloveniji, temveč je hkrati tudi celostna predstavitev zasedb na Obali (Mladinski pevski zbor Glasbene šole Koper, Mešani pevski zbor Gimnazije Koper, Mešani pevski zbor Obala in Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem).

KOMORNI ZBOER AEGIDA

Septembra 2015 se je ob prvem srečanju generacij Akademskega pevskega zbora Univerze na Primorskem porodila želja po nadaljnjem druženju pevk in pevcev, ki so sooblikovali prvo desetletje zbora. V tem obdobju so se stkala iskrena prijateljstva, zasedba in posamezniki pa pridobili dragocene izkušnje na domačih in tujih koncertnih odrih ter tekmovanjih, od koder se je zbor vračal z najvišjimi uvrstitvami, na mariborski Naši pesmi pa si jo pripel kar pet zlatih plaket. Svoje vidnejše posnetke je izdal na sedmih zgoščenkah. Sestav, poimenovan Komorni zbor AEGIDA, tako projektno združuje dolgoletne zborovske pevke in pevce, ki so prepevali v APZ UP, v želji po obujanju najžlahtnejših pevskih spominov in druženju z glasbo. Zbor se je do sedaj predstavil z božičnim koncertom decembra 2015, z dvema celovečernima koncertoma (Postojna, Koper), kjer je premierno izvedel kar štiri nove skladbe (P. Merku, A. Makor, P. Quaggiato, T. Bec), ter s skupnim koncertom z ameriškim univerzitetnim zborom julija 2016 v Kopru. V septembru 2016 je skupaj s Komornim zborom Glasis zapel v koprski cerkvi sv. Bassa, v novembru je sodeloval na diplomskem koncertu asistentke dirigenta na Konservatoriju za glasbo v Trstu, decembra lani nastopil na koncertu "Prepletanja" v stolni cerkvi v Kopru, letos konec aprila pa s koncertnim programom "Med vzhodom in zahodom" nastopil kot gost mednarodnega festivala v Sofiji (Bolgarija), v dvorani Akademije za glasbo. Pred tem se je v okviru mednarodnega cikla vokalne in instrumentalne glasbe Simfonic voices koncertno predstavil še v Kopru (v protokolarno-prireditveni dvorani sv. Frančiška Asiškega), na poti do Sofije pa še v cerkvi Uzvishenja Svetoga Krizha v Nišu (Srbija).

Zbor vodita skladatelj Ambrož Čopi in Andreja Tomažič Hrvatin.

O IMENU ZBORA

Nekoč, v pradavnini, je bilo mesto (kjer je zdaj Koper), katerega so poimenovali – Aegida. Gre za grško-tračansko ime, katerega je moč povezati z egido (ščitom) grške boginje modrosti in znanja Atene. Po legendi naj bi se namreč Atena hudo sprla s Pozejdonom, pred njegovim besom pa je pobegnila prav v te kraje današnjega Kopra. Med njunim spopadom naj bi Atenin ščit, prevlečen s kozjo kožo, padel v morje. Ker ga je oboževala, je Atena rotila Zeusa toliko časa, da je njeno egido spremenil v kleč. Da je bila Aegida svojčas zares podobna na morju počivajočemu ščitu, se da videti iz starih slik.

DIRIGENTA

AMBROŽ ČOPI (1973) se je rodil v Bovcu. Po končani Srednji glasbeni šoli v Ljubljani je vpisal študij kompozicije in klavirja na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Leta 1996 je diplomiral iz kompozicije v razredu Daneta Škerla, podiplomski študij pa je zaključil v razredu Uroša Rojka. Prva znanja iz vokalne glasbe je kot asistent dirigenta Stojana Kureta pridobival pri APZ Tone Tomšič v Ljubljani in kot pevec Komornega zbora Ave, petje pa je izpopolnjeval pri Marjanu Trčku na Glasbeni šoli Vič-Rudnik v Ljubljani. Njegove skladbe so bile še v času študija nagrajene na različnih skladateljskih natečajih. Predstavljene so na avtorskih zgoščenkah Lirični akvareli (APZ Tone Tomšič, dir. Stojan Kuret), So ptičice še snivale (ČarniCe, dir. Stojan Kuret), Praeparate corda vestra (Komorni zbor Ave, dir. Ambrož Čopi) in Sanjam (Slovenski komorni zbor, dir. Martina Batič) ter na različnih zgoščenkah domačih ter tujih zborov. Izdane so pri založbah Astrum, Ed. DSS in Sulasol. 

Za svoje dosežke je Ambrož Čopi v času študija prejel naziv Mladi glasbenik leta 1995, dve leti pozneje pa Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani in priznanje občine Bovec. Leta 2009 je za dosežke z APZ UP prejel zlato plaketo Univerze na Primorskem. Zveza kulturnih društev Mestne občine Koper mu je leta 2014 za izjemne dosežke podelila zlato plaketo, Mestna občina Koper priznanje z veliko plaketo, Javni sklad Republike Slovenije za ljubiteljske kulturne dejavnosti pa Gallusovo plaketo – najvišje priznanje JSKD RS za izjemne umetniške dosežke na glasbenem področju. 

Leta 2016 je prejel Škrjančevo priznanje, ki mu ga je podelil Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana za izjemne zasluge pri umetniškem uveljavljanju šole. Istega leta je za izjemne dosežke za obdobje zadnjih dveh let prejel najprestižnejšo nacionalno priznanje – nagrado Prešernovega sklada.

Od leta 1999 poučuje na Umetniški gimnaziji v Kopru, vodi zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana (2010–), Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (2004–2014, 2016–), vodil pa je tudi Komorni orkester Vladimir Lovec (2005–2007). Z velikimi uspehi je vodil Komorni zbor Iskra Bovec (1992–2001), Komorni zbor Nova Gorica (1998–2004), MePZ Obala Koper (1998–2007) in MeMPZ Gimnazije Koper (1999–2002, 2007–2013). Z omenjenimi zbori je prejel petnajst zlatih plaket na državnih tekmovanjih ter enaindvajset prvih mest in več zlatih priznanj v tujini. Z Akademskim pevskim zborom Univerze na Primorskem je nastopil kot finalist za Veliko nagrado Evrope v zborovskem petju v Toursu (Francija, 2009). Za svoje interpretacije je prejel številne posebne nagrade, večkrat je bil tudi nagrajen za izjemne dosežke z zborom in kot najboljši dirigent tekmovanja.

Kot strokovni ocenjevalec in član žirij je vabljen na različne zborovske manifestacije in tekmovanja, kot predavatelj pa sodeluje na zborovskih seminarjih doma in v tujini.

 

ANDREJA TOMAŽIČ HRVATIN (1985) je učiteljica, glasbenica in zborovodkinja, doma iz Povžan. Svojo glasbeno pot je začela z učenjem klavirja pri Nadji Oblak na Glasbeni šoli Sežana. Po splošni gimnaziji v Sežani je vpisala študij razrednega pouka na Pedagoški fakulteti v Kopru, kjer je z odliko diplomirala iz glasbene didaktike pri dr. Mirku Slosarju. Med študijem je vzporedno dokončala srednjo glasbeno šolo iz petja pri prof. Tanji Grlica na umetniški gimnaziji v Kopru, leta 2016 pa zaključila študij zborovskega dirigiranja in vokalne kompozicije na Konservatoriju za glasbo v Trstu. Dirigiranje je študirala pri Adrianu Martinolliju, kompozicijo pa pri Marcu Sofianopulu, Stefanu Bellonu in Fabiu Niederju. Svoje znanje izpopolnjuje na tečajih in seminarjih, ki jih vodijo priznani skladatelji in dirigenti (Ambrož Čopi, Stojan Kuret, Marko Vatovec, Sigmund Thorp, Georg Grün …). Je asistentka Akademskega pevskega zbora Univerze na Primorskem (2007–2014, 2016–), umetniška vodja Vokalne skupine Karina (2012–), zborovodkinja MoPZ Slavnik (2004–) in MePZ Sežana (2013–) ter asistentka Komornega zbora Aegida (2015–). Kot dirigentka in pevka občasno sodeluje tudi z drugimi zbori. V domači občini sodeluje v odborih za pripravo kulturnih prireditev in je članica sveta JSKD OI Sežana. V letu 2016 je napisala knjigo z naslovom Pesmi in pevska tradicija v občini Hrpelje - Kozina. Z APZ UP je na 5. tekmovanju primorskih pevskih zborov in malih skupin prejela zlato priznanje z odliko in posebno priznanje za najboljšo izvedbo sodobne skladbe. V letu 2011 ji je Zveza kulturnih organizacij Koper podelila srebrno plaketo.