APZ UP
torek, 13. november 2018

Simfonic voices: Komorni zbor KGBL in APZ UP

V novo sezono s stalnimi gosti cikla Simfonic voices.

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (APZ UP), ki od leta 2004 deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP), vas to nedeljo vabi na koncert mednarodnega cikla vokalne in instrumentalne glasbe Simfonic voices

Tokrat bosta s skupnimi močmi program sooblikovala Komorni zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana in Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem. Oba zbora bosta nastopila pod vodstvom dirigenta Ambroža Čopija

Komorni zbor KGBL je vstopil v novo sezono in se nam bo predstavil s koncertom ob zaključku intenzivnih vaj na Debelem Rtiču. Zbor je stalni gost cikla Simfonic voices, na katerem se je vedno predstavil z zanimivim in raznolikim programom. Izvedbe zbora so, ne glede na mladost izvajalcev, premišljene in zvokovno bogate. Poleg njih se bo na koncertu predstavil tudi organizator cikla, APZ Univerze na Primorskem, in skupaj z gosti izvedel lanskoletno noviteto MISSA PRO JUVENTUTE mladega skladatelja Tineta Beca, ki je s svojo igrivostjo in sporočilnostjo prepričala številne domače in tuje zborovske dirigente.

Koncert bo v nedeljo, 18. novembra 2018, ob 17. uri v dvorani Hermana Pečariča (Zadružni dom) v Škofijah.

Prisrčno vabljeni, da se koncerta udeležite in na ta način doživite prijeten večer v družbi glasbenih prijateljev.

Vstop na koncert je prost, z vašim prostovoljnim darom pa boste podprli in omogočili izvedbo cikla tudi v prihodnje. 

ZA GLASBO, ZA UŽITEK!
Projekt Simfonic voices podpirajo Javni sklad za kulturno dejavnost RS, Mestna občina Koper, Univerza na Primorskem in Študentska organizacija Univerze na Primorskem.

CV

Komorni zbor KGBL
Razcvet zborovskega gibanja na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani se je začel leta 2010, ko je skladatelj in dirigent Ambrož Čopi prevzel vodstvo zbora. Po štirih letih rastoče kvalitete in visokih uvrstitvah na tekmovanjih je bila sprejeta odločitev, da se zbor razdeli v dve skupini. Zbor KGBL, katerega člani so vsi, ki ne obiskujejo šolskih orkestrov, in Komorni zbor KGBL, ki ga sestavlja približno 40 pevcev, ki si želijo večjih izzivov, nadgradnje vokalnotehničnih znanj in petja zahtevnejše zborovske literature na višji kakovostni ravni. V zadnjih treh letih so bili asistenti dirigenta Petra Jerič, Tine Bec in Evgen Bibianko.
Komorni zbor redno sodeluje z vokalnima pedagoginjama Edito Garčević Koželj in Tatjano Vasle. Repertoar zbora je sestavljen žanrsko in stilno raznoliko od renesanse do sodobne glasbe. V zadnjih treh letih je zbor naročil skladbe eminentnim slovenskim skladateljem, kot so Lojze Lebič, Tadeja Vulc, Damijan Močnik, Črt Sojar Voglar, Peter Šavli, Andrej Makor, Tine Bec in Matej Kastelic, katerih skladbe zbor z velikimi uspehi promovira na koncertnih in tekmovalnih odrih v Sloveniji in tujini.
Zbor se je z velikimi uspehi predstavil na mednarodnem tekmovanju v Talinu (Estonija, 2015), kjer je v kategoriji komornih zborov dosegel drugo in med mešanimi zbori tretje mesto, na tekmovanju v Moskvi (Rusija, 2016) je osvojil veliko nagrado, na slovenskem zborovskem tekmovanju Naša pesem v Mariboru (Slovenija, 2016) je dosegel prvo mesto med mešanimi zbori in bil najvišje uvrščeni zbor tekmovanja, na mednarodnem zborovskem tekmovanju Gallus v Mariboru (Slovenija, 2017) drugo mesto, na mednarodnem tekmovanju v Tolosi (Španija, 2017) pa prvo mesto v polifoniji in drugo mesto v folklori.
Zbor se je uspešno predstavil na abonmajskih koncertih in festivalih po Sloveniji ter tujini: Stockholm (Švedska, 2016), Borja, Ordizia, Getxo, Doneztebe (Španija, 2017), Mednarodni zborovski festival v Baslu (Švica, 2018), Tajpeju (Tajvan, 2018) in Pekingu (Kitajska, 2018).

Ambrož Čopi je študiral kompozicijo pri Danetu Škerlu in Urošu Rojku. Za svoje dosežke je v času študija prejel naziv Mladi glasbenik leta 1995 in Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani (1997). Svoja prva znanja iz vokalne glasbe in dirigiranja je pridobil kot asistent dirigenta Stojana Kureta. Vodil je vrsto slovenskih zborov: Komorni zbor Nova Gorica, Mešani pevski zbor Obala, APZ Univerze na Primorskem, Komorni zbor KGBL itd. Z njimi je dosegel petnajst zlatih plaket na državnih tekmovanjih ter šestindvajset prvih mest in več zlatih priznanj v tujini. Z APZ Univerze na Primorskem je nastopil kot finalist za Veliko nagrado Evrope v zborovskem petju v Toursu (Francija, 2009). Leta 2014 mu je Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti podelil Gallusovo plaketo – najvišje priznanje JSKD RS za izjemne umetniške dosežke na glasbenem področju. Leta 2016 je prejel Škrjančevo priznanje, ki mu ga je podelil Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana za izjemne zasluge pri umetniškem uveljavljanju šole ter najprestižnejšo nacionalno priznanje – nagrado Prešernovega sklada. Njegove skladbe so predstavljene na štirih avtorskih zgoščenkah Lirični akvareli (APZ Tone Tomšič, dir. Stojan Kuret), So ptičice še snivale (ČarniCe, dir. Stojan Kuret), Praeparate corda vestra (Komorni zbor Ave, dir. Ambrož Čopi) in Sanjam (Slovenski komorni zbor, dir. Martina Batič). Izdane so pri založbah Astrum in Sulasol. Ambrož Čopi poučuje na Umetniški gimnaziji v Kopru, Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana ter kot zunanji sodelavec na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Kot strokovni ocenjevalec in član žirij je vabljen na različne zborovske manifestacije in tekmovanja, kot predavatelj pa sodeluje na zborovskih seminarjih doma in v tujini.

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (APZ UP) deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP) vse od ustanovitve leta 2004. V zboru poje približno 40 študentk in študentov Univerze na Primorskem (UP) ter drugih zborovskih zanesenjakov. Od ustanovitve ga vodi dirigent Ambrož Čopi, pri vodenju zbora pa mu pomagata asistenta dirigenta Andreja Tomažič Hrvatin in Luka Vetrih. V enajsti in dvanajsti sezoni je zbor deloval pod vodstvom dirigenta Mirka Ferlana.

Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije je zboru za izjemne dosežke leta 2010 podelilo naziv status društva v javnem interesu. V vseh teh letih je prejel kar nekaj nagrad, priznanj in plaket: v letu 2016 Gallusovo plaketo, najvišje priznanje JSKD RS za področje glasbene dejavnosti, leta 2014 priznanje z veliko plaketo Mestne občine Koper (MOK), ZKD MOK pa mu je leta 2012 podelila zlato plaketo. Univerza na Primorskem je zbor leta 2015 nagradila s plaketo za izjemne uspehe v omenjenem letu.

Zbor posega v vse glasbene zvrsti in stile, od renesanse do današnjih dni. Posebno pozornost namenja izvedbam skladb primorskih skladateljev, v repertoar pa umešča tudi redkeje izvajana dela iz svetovne zakladnice in novitete mlajše generacije. Z naročanjem in izvedbami novih skladb APZ UP nenehno spodbuja k nastajanju novih dosežkov na vokalnem področju in bogati nacionalno zakladnico vokalne glasbe. V vseh dosedanjih sezonah delovanja se je izkazal kot pomemben kulturni ambasador Univerze na Primorskem in Slovenije ter promotor nove umetnosti tako na koncertnih prizoriščih kot tudi s pomembnim arhivskim prispevkom novih del na zgoščenkah, ki pričajo o vsebinski izjemnosti projektov APZ UP. V svojih projektih združuje primorske glasbenike in sodeluje z različnimi domačimi in tujimi zbori, s prirejanjem kakovostnih koncertov vokalne in instrumentalne glasbe v okviru cikla Simfonic voices pa bogati kulturno dogajanje na Slovenski obali.

APZ UP redno koncertira po Sloveniji in v tujini. S kvaliteto izvedb in programsko usmeritvijo se je z izjemnimi uspehi dokazal na domačih in tujih tekmovanjih: državno zborovsko tekmovanje Naša pesem v Mariboru, kjer je pod vodstvom dirigenta Ambroža Čopija prejel štiri zlate plakete v mešani zasedbi (2007, 2010, 2012, 2014) in eno zlato v ženski zasedbi (2014), v dvanajsti sezoni (2016) pa je zbor pod vodstvom dirigenta Mirka Ferlana prejel srebrno plaketo v mešani zasedbi. Na regijskem tekmovanju v Postojni je APZ UP prejel dve zlati priznanji z odliko (2011 pod vodstvom dirigentke Andreje Tomažič Hrvatin, 2015 pa pod vodstvom dirigenta Mirka Ferlana). Več prvih mest in zlatih plaket je dosegel tudi na mednarodnih zborovskih tekmovanjih: Krakov (2017) pod vodstvom dirigenta Ambroža Čopija, Paralia (2016) in Herceg Novi (2015) pod vodstvom dirigenta Mirka Ferlana, Derry (2014), Istanbul (2014), Prijedor (2013), Milazzo (2013), Split (2012), Vilna (2012), Ohrid (2011), Cantonigròs (2011), Varna (2008), Prèveza (2006) pod vodstvom dirigenta Ambroža Čopija), v vseh teh letih pa je bil povabljen tudi na mnoge zborovske festivale. Kot finalist je leta 2009 nastopil na tekmovanju za Veliko nagrado Evrope v zborovskem petju v francoskem Toursu.

V svojem več kot 10-letnem obdobju delovanja je izdal že sedem zgoščenk. V letu 2014 peta izdana zgoščenka Tebe pojem predstavlja inovativno vsebino skladb primorskih skladateljev s sakralno-pravoslavno vsebino, pri čemer je pomembno vedeti, da je edina zgoščenka s tovrstno glasbo v Sloveniji. Šesta zgoščenka Sonority je darilo pevcem APZ UP ob njihovi 10. obletnici delovanja in skupek posnetkov skladb zadnjih dveh, za zbor zelo uspešnih sezon. Na njej je vrsta skladb, ki jih je zbor izvedel prvič, nekatere so bile prvič izvedene tudi v Sloveniji. Program obsega skladbe, ki so zapete v osmih različnih jezikih, in skuša predstaviti mlado primorsko glasbeno tvornost. Sedma zgoščenka Fantazije, izdana ob koncu leta 2014, je prva avtorska zgoščenka enega najbolj izvajanih avtorjev najmlajše skladateljske generacije v slovenskem prostoru in APZ-jevca, Andreja Makorja. Zgoščenka ni le cvetober skladb enega trenutno najbolj iskanih zborovskih skladateljev v Sloveniji, temveč je hkrati tudi celostna predstavitev zasedb na Obali (Mladinski pevski zbor Glasbene šole Koper, Mešani pevski zbor Gimnazije Koper, Mešani pevski zbor Obala in Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem).