APZ UP
torek, 12. november 2019

Simfonic voices: Kako kratek je ta čas

Koncert ob 85-letnici skladatelja Lojzeta Lebiča.

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (APZ UP), ki deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP), v okviru mednarodnega cikla vokalne in instrumentalne glasbe Simfonic voices tokrat gosti Zbor Slovenske filharmonije pod vodstvom dirigentke Jerice Bukovec.

Na koncertu, ki bo v sredo, 20. novembra 2019, ob 19.30 v dvorani sv. Frančiška Asiškega v Kopru bo Zbor Slovenske filharmonije izvedel zborovska dela Lojzeta Lebiča, enega izmed vodilnih slovenskih skladateljev.

Vstop je prost.
Lepo vabljeni! 


ZA GLASBO, ZA UŽITEK!
Projekt Simfonic voices podpirajo Javni sklad za kulturno dejavnost RS, Mestna občina Koper, Univerza na Primorskem in Študentska organizacija Univerze na Primorskem. 

CV


Zbor Slovenske filharmonije je bil kot poklicni koncertni zbor z imenom Slovenski komorni zbor ustanovljen leta 1991, v okviru Slovenske filharmonije pa deluje od leta 1998. Od ustanovitve spomladi 1991 ga je do jeseni 2009 vodil dr. Mirko Cuderman, od sezone 2009/10 naprej pa dirigenta Martina Batič in Steffen Schreyer, ki je bil do izteka sezone 2011/12 šef dirigent zbora. V sezoni 2012/13 je Martina Batič v celoti prevzela umetniško vodenje, ki je trajalo do konca leta 2017. V letu 2018 je to funkcijo opravljal Gregor Klančič, od februarja 2019 pa zbor umetniško vodi dr. Borut Smrekar.

Osrednje umetniško poslanstvo Zbora Slovenske filharmonije, kot edinega poklicnega koncertnega zbora v Sloveniji, je predvsem izvajanje raznovrstne glasbe a cappella – to uresničuje v Vokalnem abonmaju in na drugih koncertih – ter vokalno-instrumentalne glasbe z Orkestrom Slovenske filharmonije, drugimi slovenskimi in tujimi orkestri. Tako bogati slovensko poustvarjalnost in omogoča občinstvu spoznavanje uveljavljenih domačih in tujih dirigentov, solistov in instrumentalistov.

Od ustanovitve do danes so zboru poleg najvidnejših slovenskih dirigirali številni ugledni tuji dirigenti: Hans Bernhard, Tonči Bilić, Herbert Böck, Anders Eby, legendarni Eric Ericson, Gary Graden, Peter Gruber, Milan Horvat, Tõnu Kaljuste, Vladimir Kranjčević, Stephen Layton, Hans Leenders, Paul Van Nevel, Johannes Prinz, Grete Pedersen, Kaspars Putniņš, Lorenzo Ramos, Ragnar Rasmussen, Bart Van Reyn, Josef Scheidegger, Wolfgang Seeliger, Holger Speck, Robert Sund, Kurt Suttner, Jonathan Talberg, Günther Theuring, Gabor Ugrin in James Wood.

V preteklih letih je zbor veliko snemal in še redno snema. Diskografija obsega več kot osemdeset zgoščenk v zbirkah Musica sacra Slovenica in Slovenska zborovska glasba s širokim antologijskim izborom naše zborovske glasbe, sakralne in posvetne. Jeseni leta 2012 sta Orkester in Zbor Slovenske filharmonije po uspešni evropski turneji s koncertno izvedbo opere Jolanta Petra Iljiča Čajkovskega delo tudi posnela za slovito založbo Deutsche Grammophon. Za avtorsko ploščo Sanjam (2014) v izvedbi Zbora Slovenske filharmonije pod taktirko Martine Batič je Ambrož Čopi med drugim prejel nagrado Prešernovega sklada, konec leta 2016 pa je izšla avtorska plošča Damijana Močnika Oratorium Nativitatis – Božični oratorij, ki jo podpisujeta dirigenta Martina Batič in Borut Smrekar.

Zbor Slovenske filharmonije je od maja 2016 polnopravni član prestižnega Evropskega združenja profesionalnih pevskih zborov TENSO.


Jerica Bukovec je diplomirala na ljubljanski Akademiji za glasbo. V okviru študijske izmenjave je v švedskem Malmöju eno leto študirala zborovsko dirigiranje v razredu Dan-Olofa Stenlunda. Študij je nadaljevala na Kraljevi akademiji za glasbo v Stockholmu, kjer je v razredu Andersa Ebyja zaključila magistrski študij zborovskega dirigiranja in pri istem profesorju nadaljevala še dodatno leto študija. V času študija na Švedskem je umetniško ustvarjala z zasedbo 16 poklicnih glasbenikov, snemala in pripravila koncert s Švedskim radijskim zborom, koncertirala z Berlinskim radijskim zborom in bila v zadnjih dveh letih dirigentka trem zborom v Stockholmu (KFUMs Kammarkör, Stockholms Kammarkör in moški zbor Stockholms Studentsångare). Po povratku v Slovenijo je bila umetniška vodja Komornega zbora Ave, sodelovala pa je tudi s Komornim zborom RTV Slovenija in Slovenskim otroškim pevskim zborom (SOZ).

Na tekmovanju za mlade zborovske dirigente Europa Cantat v Ljubljani je leta 2009 osvojila 3. mesto, na tekmovanju Eric Ericson v Stockholmu pa se je leta 2010 uvrstila med tri finaliste.

Za svojo nadarjenost je prejela različne štipendije, in sicer kar štirikrat s strani Kungliga Musikaliska Akademien v Stockholmu, je tudi dobitnica štipendij Ministrstva za kulturo v Ljubljani, Glasbene Matice Ljubljana, štipendije Eric Ericson in štipendije Dan-Olof Stenlund.

Od leta 2015 uspešno vodi APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani. Z zborom je izvedla številne odmevne projekte in uspešno nastopila na domačih ter mednarodnih tekmovalnih odrih. Leta 2017 je sodelovala tudi z zasedbo Md7 in Slovenskim komornim glasbenim gledališčem pri uprizoritvi operne črne komedije za tri igralce in tri privide in tolkala, z naslovom Božji delec, skladatelja Pavla Mihelčiča.

Od novembra 2018 je stalna gostujoča dirigentka Zbora Slovenske filharmonije.

Zanimivo /povezane novice

APZ UP
05.10.2020

APZ UP vstopil v 17. sezono

Študij je lažji, če je sproščen. APZ UP te popelje v nov svet in te naredi aktivnejšega.