APZ UP
ponedeljek, 17. september 2018

Simfonic voices: Junges Consortium Berlin

V Koper tokrat v goste prihaja nemški mladinski zbor.

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (APZ UP), ki deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP), vabi na koncert mednarodnega cikla vokalne in instrumentalne glasbe Simfonic voices.

Na koncertu bo v soboto, 22. septembra 2018, ob 20. uri v stolni cerkvi Marijinega vnebovzetja v Kopru nastopil eden izmed najboljših mladinskih zborov iz Nemčije Junges Consortium Berlin pod vodstvom dirigenta Vinzenza Weissenburga

Junges Consortium Berlin se v tekočem tednu odpravlja na koncertno turnejo po Sloveniji in na Hrvaškem. Od 19. do 22. septembra bodo koncertirali v štirih slovenskih mestih (Maribor, Ljubljana, Postojna in Koper), pot in petje pa bodo nadaljevali pri naših južnih sosedih.

Dogodek lahko spremljate tudi na Facebooku tukaj: Klik

Vstop prost. Vljudno vabljeni!

ZA GLASBO, ZA UŽITEK!
Projekt Simfonic voices podpirajo Javni sklad za kulturno dejavnost RS, Mestna občina Koper, Univerza na Primorskem, Študentska organizacija Univerze na Primorskem in Župnija Marijinega vnebovzetja Koper.

CV

Šele 2 leti po ustanovitvi, od jeseni leta 2015, je Junges Consortium Berlin že eden izmed najboljših mladinskih zborov v Nemčiji. Ansambel, pod vodstvom umetnika Vincenz-a Weissenburger-ja, šteje približno 30 mladih pevcev med 16. in 26. letom starosti, ki so zase v zboru odkrili mešane sončnosti a-cappella zbora. Repertoar skladb sestavljajo dela iz časa renesanse (npr: Johann Hermann Schein, Heinrich Schutz), pa vse do modernih, sodobnih del (npr: Alvin Michael Schronen, Jake Runestad). Namen tega ni le ohranjanje kulturne dediščine, ampak tudi oživitev in reinterpretacija teh del. Umetniški temelji mladega ansambla so njihova intonančna čistost, glasbeno zahteven program, ki jim vedno znova predstavlja izziv, ter izjemna homogenost zvoka, v zavezništvu z mladostno barvo. Vsi člani imajo dolgoletne in pogosto skupne izkušnje s petjem v zboru, kar ustvarja globok občutek povezanosti in zaupanja vrednega vzdušja. Junges Consortium Berlin predstavlja raznolikost, strpnost in enakopravnost priložnosti. Vsi člani lokalno in mednarodno sodelujejo pri zmanjševanju ovir in ustvarjanju skupnega prostora za mlade ljudi, da premagajo razlike ne glede na svoje osebno ali finančno ozadje. Zaradi tega se zbor zavestno vzdržuje članarine.

Koncerti in tekmovanja

Za mlade pevce je bistvena poglobljena zavzetost in predanost ter profesionalni nastop. Že v prvem letu so v Berlinu in njegovi okolici nastopili več kot desetkrat, kar pomeni skoraj mesečno umetniško dejavnost. Na ta način je Junges Consortium Berlin pridobil prepoznavnost in se odločno uveljavil na berlinski zborovski sceni. Na festivalu »Neuköllner Originaltöne« je zbor premierno nastopil s svojo avtorsko skladbo, predstavili pa so se tudi na enem izmed tradicionalnih nedeljskih koncertov verlinskega zborovskega združenja oz. društva (Berliner Chorverband) v dvorani komorne glasbe filharmonije januarja 2017. Zbor lahko pogosto slišimo v njihovih sosednjih cerkvah, kot je Paul-Gerhard-Kirche in Kirche zum Heilsbronnen v Schönebergu. Umetniške ambicije mladinskega zbora so se pokazale pri sodelovanju na številnih tekmovanjih. Februarja 2017 so zboru na mednarodnem tekmovanju “Grand Prix of Nations” podelili tri zlate medalje in posebno nagrado za dirigenta. Na zborovskem festivalu "Tampereen Sävel", na Finskem, junija 2017, je zbor osvojil dve zlati medalji, ki sta ga uvrstili med več kot 50 najuspešnejših mednarodnih zborov. Poleg tega je Junges Consortium Berlin sodeloval v Berliner Chortreff 2017, kjer je v kategoriji A1 - mešani komorni zbori bil ocenjen z zelo dobro, poleg tega pa je dobil možnost udeležbe na German Choir Competition 2018. Pred kratkim je zbor osvojil še dve zlati diplomi, in sicer na “Sing Berlin! International Choir Festival & Competition”, po katerem se je zaradi svoje uvrstitve udeležil še tekmovanja za Grand Prix. Vse od svoje ustanovitve, jeseni 2015, je zbor izvedel 35 koncertov v Berlinu in v tujini.

Projekti in potovanja

Junges Consortium Berlin je vedno v iskanju izzivov, pogosto pa želi prestopiti meje znanega, tako v glasbenem kot v geografskem smislu. Mladi zbor se povezuje z zbori iz drugih držav in je tako v neprestanem izmenjevanju izkušenj in mnenj, povezanih z nastankom glasbe in doživljanjem, izvajanjem le te. Potovanje k mladinskemu zboru Doha, v Qatar, oktobra leta 2016, je bila prva izkušnja, kjer so lahko potešili svojo glasbeno in kulturno radovednost ter pridobili odličen navdih.

Mednarodno prijateljstvo se je vzpostavilo tudi z zborom Turku Catedral Youth Choir in Vaskivuori Upper Secondary School Chamber Choir s Finske, s katerima so se pevci spoznali leta 2017 med koncertno turnejo po Finskem. V letu 2018 zbor načrtuje turnejo po Nemčiji, jeseni kulturno izmenjavo pevskih zborov iz Avstrije, Slovenije in Hrvaške, med katerim bo Junges Consortium Berlin sodeloval na zborovskem tekmovanju Istramusic v Poreču, na Hrvaškem. Umetniške vezi so se prav tako vzpostavile s Teldex Studios in Univerzo umetnosti v Berlinu, kjer je zbor v aprilu 2017 in juliju 2018 dobil priložnost pridobitve profesionalnih studijskih posnetkov.

Nagrade

  • Sing Berlin! Internation Choir Festival & Competition
  • Julija 2018 je Junges Consortium Berlin sodeloval na mednarodnem zborovskem festivalu in tekmovanju Sing Berlin!. V kategorijah Musica Sacra (sakralna glasba) in Mixed Choirs (mešani zbori) je zbor prejel dve zlati diplomi in tako prevladal nad ostalo mednarodno konkurenco.
  • Landes-Chorwettbewerb: Berliner Chortreff 2017
  • Na zgoraj omenjenem tekmovanju je Junges Consortium Berlin prejel 22,4 točke v A kategoriji - mešani komorni zbori. 16-36 sodelujočih je bilo ocenjenih z oceno »zelo dobro«, zato so dobili možnost sodelovati na mednarodnem zborovskem tekmovanju “Deutscher Chorwettbewerb 2018”.
  • Tampere Vocal Music Festival: Tampereen Sävel 2017
  • Junija 2017 je zbor sodeloval na Tampere Vocal Music Festival “Tampereen Sävel”, ki se je odvijal na Finskem. Zbor je osvojil dve zlati medalji in dosegel najvišje mesto izmed 50. udeleženih mednarodnih zborov. Predstavljen je bil tudi v programski knjižici festivala.
  • Grand Prix of Nations Berlin 2017
  • Na Grand Prix of Nations Berlin, leta 2017, je Junges Consortium Berlin prejel dve zlati diplomi na odprtem tekmovanju in zlato medaljo na tekmovanju za Grand Prix.


Vinzenz Weissenburger – zborovodja

Vinzenz Weissenburger je rojen v Berlinu. Študiral je na Univerzi za umetnost v Berlinu in diplomiral kot kvalificirani inženir zvoka. Med študijem je prejel več prvih nagrad na mednarodnih tekmovanjih. Od leta 2005 do leta 2011 je, v Hochschule für Musik Dresde, z Hans – Christophom Rademannom, z Ekkehardom Klemmom in s Christianom Kluttigom študiral dirigiranje. Svoje umetniške sposobnosti je poglobil na mojstrskih tečajih z The Hilliard Ensemble in Rundfunkchor Berlin tern na tednu v Stuttgart Bach.

Septembra 2015 je ustanovil mladinski komorni zbor "Junges Consortium Berlin", ki je februarja 2017 osvojil tri zlate medalje na Grand Prix of Nations. Na omenjenem tekmovanju je Vinzenz Weissenburger prejel posebno nagrado za "odlično vodenje" zbora.

Nils Jensen – korepetiror

Nils Jensen je začel svojo glasbeno kariero kot pevski deček v Staats- und Domchor Berlin, kjer se je učil igrati tudi klavir.
Kot mladostnik je bil eden izmed prejemnikov štipendije na pripravniškem oddelku v Musicschule Berlin Kreuzberg. Tam je nastavil tečaj za njegovo prihodnje izobraževanje, ki ga je kot učenec posvetil učenju dirigiranja. Prejel je prve uvodne lekcije celovite glasbene teorije in klavirja.

Nils Jensen je študiral zborovsko in orkestralno dirigiranje na Univerzi za glasbo in uprizoritvene umetnosti na Dunaju. Kasneje je skozi zasebne učne ure z Williamom Spauldingom pridobil zanj izredno pomembne umetniške ideje. Je svobodni zborovski mojster in trener, učitelj.

Od leta 2015 v zboru Junges Consortium Berlin prevzema ponavljanje in sekcijske vaje, pomaga pa mu tudi kot zvesti spremljevalec.

Snežana Nena Brzković – vokalna učiteljica

Snežana Nena Brzković je v Beogradu in Berlinu študirala petje. Za svoje umetniško delo je prejela številna priznanja in nagrade (Hilde Zadek Special Prize, DAAD Prize idr.). Vse koncertne izpite je končala na Akademiji za glasbo "Hanns Eisler" pri profesoricah Normi Sharp, Brigittei Fassbaender in Inge Borgh.

Med leti 1998 in 2007 je učila petje v Glasbeni šoli "Hanns Eisler" v Berlinu. Od leta 2006 je umetniška in pedagoška direktorica Inštituta za poučevanje petja in dihanja v Berlinu. Je gostujoča profesorica na Akademiji za glasbo in gledališče v Vilni (Litva) ter na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana kot predavateljica in članica žirije na mednarodnih mojstrskih tečajih in pevskih tekmovanjih. Mnogi njeni študentje in učenci so postali zelo uspešni pevci na mednarodnih odrih (npr. the Berlin State Opera, the Bolshoi Theatre v Moski, the Komische Oper Berlin). Od leta 2007 dela kot vokalna učiteljica/trenerka, na mednarodnem festivalu "Opera Oder-Spree" je članica organizacijsko-vodstvene skupine.

Svoje delo nadaljuje z uspešnim sodelovanjem z dirigentom Vinzenzom Weissenburgerjem, od leta 2015 v mladinskem komornem zboru "Junges Consortium Berlin" skrbi za vokalno tehniko, od leta 2016 pa je vokalna učiteljica/trenerka tudi pri zboru "Consortium musicum Berlin".