APZ UP
sreda, 16. maj 2018

Simfonic voices: Cardinal Singers

Koncert zbora University of Louisville Cardinal Singers in Akademskega pevskega zbora UP.

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (APZ UP), ki deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP), v okviru mednarodnega cikla vokalne in instrumentalne glasbe Simfonic voices tokrat gosti ameriški zbor University of Louisville Cardinal Singers pod vodstvom dirigenta Kenta Hatteberga.

Na koncertu, ki bo v torek, 22. maja 2018, ob 20. uri v stolni cerkvi Marijinega vnebovzetja v Kopru bo, poleg gostujočega zbora, nastopil tudi Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem pod vodstvom dirigenta Ambroža Čopija.

Vstop prost. Vljudno vabljeni!

ZA GLASBO, ZA UŽITEK!
Projekt Simfonic voices podpirajo Javni sklad za kulturno dejavnost RS, Mestna občina Koper. Univerza na Primorskem in Študentske organizacije Univerze na Primorskem.

CV

THE UNIVERSITY OF LOUISVILLE CARDINAL SINGERS

Zbor The University of Louisville Cardinal Singers je pod imenom University Singers kot obštudijsko dejavnost na Univerzi Louisville leta 1970 ustanovil pokojni William C. Lathon, nekdanji profesor Univerze Louisville. Leta 1980 jih je guverner  John Y. Brown imenoval za "Ambasadorje dobre volje" zvezne države Kentucky. Gospod Lathon je zbor vodil do leta 1991, ko je vodstvo ansambla prevzel dolgoletna zborovodkinja iz Louisvilla Shirley Wilkinson. V letu 1997 je zbor prevzel dr. Hatteberg in ga leta 1998 preimenoval v Cardinal Singers.

Pevci nadaljujejo svoje poslanstvo na lokalni, državni in mednarodni ravni, ponujajo delavnice na zborovskih kongresih, festivalih in simpozijih ter tekmujejo na mednarodnih odrih. Med vidnejše dosežke štejejo nastope na Mednarodnem zborovskem festivalu in konvenciji Xi'an  (Kitajska, 2017), 13. kitajskem mednarodnem zborovskem festivalu (Peking, 2016), Mednarodnem zborovskem festivalu v Tajpeju (Tajvan, 2015, 2010), Singapurskem mednarodnem zborovskem festivalu (2015), Združenemu zborovskem simpoziju med Kubo in Združenimi državami Amerike (Havana, 2012), Pekinškem mednarodnem zborovskem festivalu (Kitajska, 2010) in 7. Svetovnem simpoziju o zborovski glasbi (Kyoto, Japan, 2005). Udeležili so se sledečih tekmovanj: Harmonie-Festival  (Limburg-Lindenholzhausen, Nemčija, 2011), Mednarodno zborovsko tekmovanje Yeosu (Koreja, 2013), Vietnamsko mednarodno zborovsko tekmovanje (Hội An 2013), Mednarodno tekmovanje komornih zborov Marktoberdorf (Nemčija, 2011) Harmonie-Festival (Nemčija, 2011), 9. Mednarodno tekmovanje Chortage Mainhausen (Nemčija, 2011), 1. Grand Prix za zborovsko glasbo na Svetovnem zborovskem prvenstvu (Južna Koreja, 2009), Zborovsko tekmovanje v Tolosi (Španija, 2006), Harmonie-Festival (Nemčija 2005), Mednarodno tekmovanje komornih zborov Marktoberdorf (Nemčija, 2005), Mednarodno zborovsko tekmovanje v Bremnu (Nemčija, 2004) in Mednarodno zborovsko tekmovanje Johannes Brahms (Wernigerode, Nemčija, 2003). Drugi mednarodni nastopi vključujejo Multikulturno konferenco “Glasovi baltskih držav” (Tallinn, Estonija, 2007) in kot demonstracijski zbor na Mednarodnem seminarju za zborovodje v Marktoberdorfu (Nemčija, 2005).

Na državni ravni so Cardinal Singers nastopili na številnih kongresih Združenja ameriških zborovodij (American Choral Directors Association - ACDA) in Državne akademske zborovske organizacije (National Collegiate Choral Organization - NCCO). Njihov nastop na Državnem kongresu Združenja ameriških zborovodij v Minneapolisu marca 2017 je označila enajsto udeležbo tako zbora Cardinal Singers kot tudi zbora Collegiate Chorale Univerze Louisville na omenjem kongresu od leta 2000. Doslej so nastopali na kongresih Južne divizije ACDA v Chattanoogi marca 2016,  Državnem kongresu ACDA 2013 v Dallasu, na kongresu Južne divizije ACDA 2012 v Winston-Salemu, na koncertu Velikih del na Državnem kongresu ACDA leta 2009 v Oklahoma Cityju, na kongresu Južne divizije ACDA v Nashvillu leta 2004 in kot demonstracijski zbor na Tekmovanju na diplomskih zborovodskih koncertih v Oklahoma Cityju leta 2009. Skupaj z drugimi zborovskimi zasedbami Univerze Louisville so leta 2008 predstavili koncert Headliner na kongresu Južne divzije ACDA v Louisvillu. Udeležili so se tudi državnih kongresov NCCO leta 2015 v Portlandu in leta 2011 v Ft. Collinsu ter na Državnem konferencu KMEA v letu 2006. Lokalno zbor nastopa na občinskih proslavah, uradnih univerzitetnih prireditvah in inavguracijah. Zasedba ima vaje dvakrat tedensko v kampusu Univerze Louisville.

Nakateri pevci Cardinal Singers so člani zbora iste univerze Collegiate Chorale, ki se je leta 2008 pojavili na kongresu NCCO v Cincinnatiju ter na regionalnih ali državnih kongresih ACDA, MENC in Združenja Orff-Schulwerk v letih 2000, 2001, 2002, 2003, 2005, 2008, 2009 in 2011 ter na državnem kongresu KMEA  v letih 1998, 2002 in 2011. Čeprav Kolegij izvaja predvsem skladbe a cappella, pogosto izvajajo velika dela v sodelovanju z Luisville Orchestra (Orkestrom Louisville). Nazadnje so skupaj izvajali Holstove Planete in Debussyjeve Nocturne (februar 2018), program Vojna in mir (februar 2018), Mahlerjevo 2. Simfonijo “Vstajenje” (oktober 2016), bili so Latinski zbor v Bernsteinovi Maši (september 2015) in Orffovo Carmino Burano (september 2014).

Kent Hatteberg

Kent Hatteberg je vodja zborovskih dejavnosti na Univerzi v Louisvilleu, kjer je dirigent zborov Cardinal Singers in Collegiate Chorale, vodi magistrski program v zborovskem dirigiranju in  na dodiplomskih in podiplomskih programih uči dirigiranje, zborovsko literaturo in zborovsko tehniko. Predaval je na Državni univerzi Sam Houston v Huntsvilleu (Teksas), na Srednji šoli Washingtonu v Cedar Rapidsu (Iowa) in na Srednji šoli Solon v Solonu (Iowa).

Dr. Hatteberg je diplomiral iz klavirja in vokala (solo petja) z oceno summa cum laude na Univerzi v Dubuqueu ter magistrski in doktorski študij zborovskega dirigiranja na Univerzi v Iowi, kjer je študiral pri Donu V. Mosesu in vodil znane Old Gold Singers. Leta 1990 je Dr. Hatteberg dobil štipendijo Fulbright in se tako posvetil raziskovanju zgodnjih del Felixa Mendelssona ter študiral dirigiranje in zborovsko-orkestralno literaturo v Berlinu z Uwejem Gronostayom, dirigentom Berlinske filharmonije in profesorjem za dirigiranje na Hochschule der Künste. Njegova doktorska disertacija vsebuje uvodne izdaje Mendelssohnove Glorie in Große Festmusik zum Dürerfest, dva prej neobjavljeni zborovsko-orkestralni deli. Leta 1997 je izvedel svetovno premiero Glorie. Breitkopf und Härtel je novembra 2000 kupil njegovo izdajo Festmusika za prvo sodobno izvedbo dela v Berlinu.

Nagrade dr. Hatteberga vključujejo Nagrado Univerze Louisville za izjemne raziskave, štipendijo in ustvarjalno dejavnost v uprizoritvenih umetnostih v letih 2015 in 2010, nagrado KCDA Roberta K. Baarja za zborovsko odličnost leta 2008 in Nagrado za karierne dosežke Univerze Dubuque istega leta. Bil je omenjen v izdaji knjige International Who’s Who (Mednarodni Kdo je kdo) iz leta 2007 za področje zborovske glasbe. Bil je imenovan za KMEA profesorja leta 2004 in štipendista Univerze Louisville leta 2002. Na mednarodni sceni je debitiral kot gostujoči dirigent pri ansamblu Nederlands Kamerkoor v Amsterdamu v letih 1992 in 1993. V zadnjem času se je udejstvoval kot gostujoči dirigent, sodnik ali predavatelj na Kitajskem, na Filipinih, v Koreji, Španiji, Avstriji, na Madžarskem in v ZDA. V letu 2018 se bo predstavil kot gostujoči glasbenik na seminarjih na Poljskem in kot gostujoči dirigent v Koreji. Ustanovil je Louisville Chamber Choir (Komorni zbor  Louisville) leta 2013, deluje kot vodja zbora za Orkester Louisvillu in dirigira na letnih koncertih Orkestra Louisville in Komornega zbora Luisville ob izvajanju Handlovega Mesije. Dr. Hatteberg je sourednik Kentucky Ambassadors of Music (Ambasadorjev glasbe Kentuckyja), programa, ki študentom iz Kentucky omogoča, da opravljajonastopajo in potujejo po Evropi. V Združenih državah je vodil več vsedržavnih in častnih pevskih zborov.

APZ UP

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (APZ UP) deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP) vse od ustanovitve leta 2004. V zboru poje približno 40 študentk in študentov Univerze na Primorskem (UP) ter drugih zborovskih zanesenjakov. Od ustanovitve ga vodi dirigent Ambrož Čopi, pri vodenju zbora pa mu pomagata asistenta dirigenta Andreja Tomažič Hrvatin in Luka Vetrih. V enajsti in dvanajsti sezoni je zbor deloval pod vodstvom dirigenta Mirka Ferlana.

Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije je zboru za izjemne dosežke leta 2010 podelilo naziv status društva v javnem interesu. V vseh teh letih je prejel kar nekaj nagrad, priznanj in plaket: v letu 2016 Gallusovo plaketo, najvišje priznanje JSKD RS za področje glasbene dejavnosti, leta 2014 priznanje z veliko plaketo Mestne občine Koper (MOK), ZKD MOK pa  mu je leta 2012 podelila zlato plaketo. Univerza na Primorskem je zbor leta 2015 nagradila s plaketo za izjemne uspehe v omenjenem letu.

Zbor posega v vse glasbene zvrsti in stile, od renesanse do današnjih dni. Posebno pozornost namenja izvedbam skladb primorskih skladateljev, v repertoar pa umešča tudi redkeje izvajana dela iz svetovne zakladnice in novitete mlajše generacije.