APZ UP
sreda, 20. marec 2019

Simfonic voices: Boğaziçi Jazz Choir in APZ UP

Džezovski pevski zbor Boğaziçi evropsko turnejo zaključuje v Kopru.

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (APZ UP), ki od leta 2004 deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP), vas to nedeljo vabi na koncert mednarodnega cikla vokalne in instrumentalne glasbe Simfonic voices

V okviru cikla bo APZ UP gostil Boğaziçi Jazz Choir (Boğaziçi džezovski pevski zbor), ki v Kopru zaključuje letošnjo evropsko turnejo, v sklopu katere so nastopili v Bolgariji, Srbiji, Madžarski in Avstriji. Zbor vodi Masis Aram Gözbek, ki je priznan kot pionir zborovske kulture v Turčiji in je leta 2011 zbor tudi ustanovil. Gostom se bo na koncertu pridružil tudi Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem pod vodstvom Ambroža Čopija.

Koncert bo v nedeljo, 24. marca 2019, ob 20. uri v prireditveno-protokolarni dvorani sv. Frančiška Asiškega v Kopru.

Prisrčno vabljeni, da se koncerta udeležite in na ta način doživite prijeten večer v družbi glasbenih prijateljev.

Vstop na koncert je prost, z vašim prostovoljnim darom pa boste podprli in omogočili izvedbo cikla tudi v prihodnje. 

 

ZA GLASBO, ZA UŽITEK!
Projekt Simfonic voices podpirajo Javni sklad za kulturno dejavnost RS, Mestna občina Koper, Univerza na Primorskem in Študentska organizacija Univerze na Primorskem.

CV

Boğaziçi džezovski pevski zbor
Džezovski pevski zbor Boğaziçi je junija 2011 ustanovil zborovodja Masis Aram Gözbek, ki je priznan kot pionir zborovske kulture v Turčiji.  Zbor, ki šteje 30 pevcev, ima širok repertoar del, od sodobnega do džeza in tradicionalnih narodnih pesmi. Možno ga je poslušati pri mnogih pristnih projektih v Turčiji in na raznovrstnih prestižnih dogodkih širom sveta. Skupaj z neštetimi dosežki v Turčiji in tujini, drži tudi prvo mesto v folklorni kategoriji in skupno 13. mesto v INTERKULTUR svetovni lestvici leta 2012.

V letu 2011 so uspeli kot svetovni prvaki na Svetovnem zborovskem prvenstvu, v kategoriji sodobne glasbe in folkore in tam tudi dobili drugo nagrado v kategoriji mešanih zborov. Tekmovali so tudi za veliko nagrado zbrovske glasbe in dobili še dve zlati medalji, skupno so pridobili pet zlatih medalj. Leta 2012 so bili povabljeni na enega najbolj prestižnih zborovskih festivalov, imenovanega “La Fabbrica del Canto”, ki se je odvijal v Italiji. Osvojili so tudi tri zlate medalje na Sedmih svetovnih zborovskih igrah v Združenih državah Amerike ter še eno zlato v Cantemusovem mednarodnem zborovskem festivalu na Madžarskem. Leta 2013 so bili povabljeni na “L’edition 2013 des Rencontres Chorales”, v Parizu, kjer so imeli pet koncertov. Leta 2014 so osvojili prvo nagrado v mešani zborovski kategoriji in tudi posebno nagrado za mladega zborovodjo na 35.-tem mednarodnem majevskem zborovskem tekmovanju, ki se je odvijal v Bulgariji in je član Evropske velike nagrade. Istega leta so se udeležili najprestižnejšega festivala na svetu, Polyfollia, v Francıjı, s posebnim povabilom, bili so eni izmed enajstih ansamblov in hkrati prva in edina skupina, ki je ponosno predstavljala Turčijo. Leta 2015 so pod vodstvom maestra Cema Mansura izvedli delo Giacoma Puccinija, “La Bohéme”, ki ga je producirala Kraljeva operna hiša v Istanbulu. Po tem so bili še del Saygunovega filharmoničnega zbora, izvedli so “Ein Deutsches Requiem”, delo avtorja Johannesa Brahmsa, skupaj z Bilkentovim simfoničnim orkestrom pod vodstvom maestra Antonia Pirollija v Ankari. Istega leta so na Madžarskem predstavljali Turčijo na festivali Evropski Cantat 2015 Pécs. Leta 2016 so osvojili prvi nagradi “Cum Laude”, obe v mešanem mladinskem zboru in prosti kategoriji na 64.-em evropskem festivalu mladih glasbenikov v Belgiji. Leta 32016 so bili povabljeni na 10. Evropski festival mladih zborov Basel, v Švici kot eden izmed desetih povabljenih zborov kot prva in edina skupina, ki so s ponosom predstavljali Turčijo. Novembra 2017 so izvedli delo Karla Jenkinsa “Gloria” ter “Misa Criolla” avtorja Ariela Ramireza skupaj z Borusan istanbulskim filharmoničnim orkestrom pod vodstvom Gürerja Aykala. Marca 2019 jih je v Avstrijo povabil Musikverein Graz, na sedmi Festkonzert.

Džezovski zbor Boğaziçi trenutno usklaja svoj tesen razpored s priznano skupino, pojavlja se na večjih izrednih projektih in pripravlja se na festivale ter tekmovanja, na katera so povabljeni.


Masis Aram Gözbek
Rojen leta 1987, v Istanbulu. Njegova skupina je osvojila prvo nagrado leta 2004 na Bitki skupin, tekmovanju, ki ga organizira radio Boğaziçi. Njegova aranžma je bil nagrajen s tretjim mestom na glasbenem tekmovanju KASDAV med srednjimi šolami v 2005. Med letoma 2006 in 2007 je pel skupaj z Mladinskim zborov turškega državnega radija. Leta 2007 je prevzel mesto zborovodje BUMC dževzovskega pevskega zbora. Njegovo delo Dantejev poslednji dan je izvedel na tretjem festivalu mladih skladateljev. Sestavil in uredil je mnoga zborovska dela, med drugim tudi delo “Alive” za katerega je dobil nagrado na svetovnem tekmovanju v Gradcu (Avstrija) in delo “Alive II.” S katerim je osvojil zlato medaljo na sedmih svetovnih zborovskih igrah v Cincinnatiju, ZDA. 

Sodeloval je na neštetih tekmovanjih, festivalih in “master classih” v ZDA, Nemčiji, Avstriji, na Kitajskem, Italiji, na Švedskem, Latviji in na Madžarskem. Zborovodstvo je študiral z Denesem Szabo, TõnujemKaljustejem, Volkerjem Hempflingom, Johannesom Prinzem, Georgem Grünom, Elisendo Carrasco i Ribot, Berndom Spitzbarthjem, Wimom Van Herkom, Welfhardom Lauberjem, Michaelom Reifom, Mariao Tönnesmann, Sabine Horstmann, Patrikom Anderssonom, Franzem Jochumom in sodeloval z Parom Lindgrenom, Richardom Ayresem, David Langom. Dirigiral je na zaključnem koncertu HfM Saar Akademije za dirigente leta 2016 in 2017 pod vodstvom profesorja Georga Grüna. Osvojil je več mednarodnih nagrad vkljujujoč dve nagradi Svetovnega tekmovanja. Zdžezovskim zborom Boğaziçi je imel veliko koncertov po Turčiji in tujini.. Vodil je nekatere delavnice in nastope s tujimi zbori npr. Deekor close harmony (Nizozemska), La Choraline (Belgija) in Švicarski mladinski zbor, ki poseduje več prestižnih nagrad na mednarodnih področjih. 

Leta 2008 je pustil študij matematike na univerzi v Boğaziçiju in pričel študirati kompozicijo na tehnični univerzi v Yıldızu. Naslednje leto je bil sprejet na konservatorij Mimar Sinan, na oddelek za kompozicijo in orkestrsko dirigiranje. 

Leta 2013 je osvojil nagrado rektorja na tehnični univeri in na finalu 19-ega festivala TOYP (Najbolj izstopajočih mladih oseb) nagrado za najuspešnejšega mladega posameznika. Leta 2014 je osvojil posebno nagrado za mladega dirigenta na 35-em majskem zborovskem tekmovanju “Profesor Georgi Dimitrov”. METU, združba za mlade podjetnike, ga je nagradila za glasbenega podjetnika leta. Leta 2018 je bil kot član žirije povabljen na 66-ti evropski glasbeni festival za mlade Neerpelt, v Belgiji, in prav tako na enajsti evropski festival mladih zborov Basel v Švici, kot gostujoči dirigent. Pred kratkim je bil povabljen na štirideseto mednarodno majsko zborovsko tekmovanje Varna, Bulgarija – kot član žirije EGP za zborovsko petje. 

Je ustanovitelj in umetniški direktor džezovkega zbora Boğaziçi, mladinskega zbora Boğaziçi in MAGMA zborov. Istočasno pogosto sodeluje s pevci kot so Sertab Erener, Nil Karaibrahimgil, Yasemin Mori, Ali Kocatepe, danes je tudi glasbeni direktor turške produkcije “The Suppliant Woman”, delo Aescylusa. Poleg tega v mnogih šolahin zvezah v Turčiji in tujini, vodi delavnice, seminarje in nastope o zborovski glasbi. Od leta 2018 je prav tako kurator kulturne ustanovitve Yücela. 

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (APZ UP) deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP) vse od ustanovitve leta 2004. V zboru poje približno 40 študentk in študentov Univerze na Primorskem (UP) ter drugih zborovskih zanesenjakov. Od ustanovitve ga vodi dirigent Ambrož Čopi, pri vodenju zbora pa mu pomagata asistenta dirigenta Andreja Tomažič Hrvatin in Luka Vetrih. V enajsti in dvanajsti sezoni je zbor deloval pod vodstvom dirigenta Mirka Ferlana.
Zbor posega v vse glasbene zvrsti in stile, od renesanse pa vse do današnjih dni. Posebno pozornost namenja izvedbam skladb primorskih skladateljev, v repertoar pa umešča tudi redkeje izvajana dela iz svetovne zakladnice in novitete mlajše generacije.