APZ UP
petek, 02. september 2022

Simfonic Voices

V petek, 9. septembra 2022, ob 18. uri v dvorani sv. Frančiška Asiškega v Kopru.

Akademsko društvo Univerze na Primorskem pod okriljem katerega deluje APZ Univerze na Primorskem organizira v petek, 9. septembra 2022, ob 18. uri v dvorani sv. Frančiška Asiškega v Kopru dogodek v izvedbi glasbenih sestavov Gimnazije Celje – Center (GCC). 

Koncert je namenjen predstavitvi široke palete glasbeno umetniškega ustvarjanja na GCC. 

Predstavili se bodo sestavi: Nonet GCC pod vodstvom Barbare Arlič Kerstein, Fantovska vokalna zasedba GCC pod vodstvom ravnatelja Gregorja Deleje, Dekliški pevski zbor GCC pod vodstvom Davida Preložnika, instrumentalna zasedba The Šlagers in Gipsy kivntet GCC pod vodstvom Saša Šonca ter učiteljski sestav Kvintet GCC, ki ga sooblikujejo moški del aktiva glasbenikov na GCC. 

V zadnjih desetih letih so glasbene zasedbe GCC osvajale odre po celem svetu (Velika Britanija in Kanalsko otočje, Španija, Malta, Francija, Avstrija, Švica, Hrvaška, Srbija, Bosna in Hercegovina, Madžarska, Češka in Slovaška, Nemčija, Italija, Kitajska, Tajvan, Avstralija in ZDA).

Predstavljena bodo dela slovenskih in tujih skladateljev. 

Z nekaj deli bo koncert posvečen tudi nedavno preminulemu skladatelju Jakobu Ježu, na odru pa bo tudi premierno zazvenelo delo O salutaris hostia skladatelja Ambroža Čopija. Z veliko mero pozitivne energije in prepričanja v boljši jutri bodo pevci in instrumentalisti GCC izvedli tudi skupna dela, med katerimi bo gotovo imela posebno mesto skladba Insieme, ki v tem letu praznuje 30 let od zmage na Evroviziji.


Program

Nonet GCC

Jakob Jež (1928 - 2022)
ZLATOLASE DEKLICE (Tomislav Skubic)

Radovan Gobec (1909 - 1995), prir.
ŠE, ŠE EN KRAJCARČEK MAM – ŠE KILCO PRODALA BOM (slovenska ljudska)

Shania Twain (1965) / Danijel Berden (1983), prir.
YOU’RE STILL THE ONE (R. J. Lange)

Dekliški pevski zbor GCC (1. letnik)

Jakob Jež (1928 - 2022), prir.
SIJAJ, SIJAJ, SONČECE (slovenska ljudska)

Dekliški pevski zbor (1. letnik), FaVoZa in The Šlagers

David Preložnik (1985) in Sašo Šonc (1973), prir.
IS SCHON STILL UMAN SEE (koroška ljudska)

Kvintet GCC

Danijel Berden (1983):
RAP O JAKOBU JEŽU

Jurij Fleišman (1818 - 1874) / Danijel Berden (1983), prir.
ŽELEZNA CESTA (France Prešeren)

Dekliški pevski zbor GCC 

Jernej Lah (2000), prir.
KAJ SE TI POBIČ (slovenska ljudska)

Ambrož Čopi (1973)
O SALUTARIS HOSTIA (Tomaž Akvinski), prva izvedba

Ditka (1993) / Matic Romih (1996), prir.
NE BODI KOT DRUGI (Feri Lainšček)

The Šlagers

Marko Gregorič (….)
OBJEM (Rok Vilčnik)
Klara Tiselj, vokal, Lovro Gubenšek, solo trobenta

Slavko Avsenik (1929 - 2015) / Vilko Ovsenik (1928 - 2017)
ZVEZDE PADAJO V NOČ (Ciril Zlobec)
David Polanc, vokal, Lovro Gubenšek, solo trobenta

Nonet, Dekliški pevski zbor GCC, FaVoZa in The Šlagers

Jani Golob (1948) / Danijel Berden (1973), prir.
PUSTITE NAM TA SVET

Toto Cotugno, Pepel in kri / Sašo Šonc (1973), prir.
INSIEME – EVROPA 92

Mentorji glasbenih zasedb GCC:

Barbara Arlič Kerstein (Nonet GCC)
David Preložnik (Dekliški pevski zbor GCC)
Gregor Deleja (FaVoZa, fantovska vokalna zasedba)
Sašo Šonc (The Šlagers)

Glasbeni sestavi gimnazije Celje - center

Glasbeni sestavi so na Gimnaziji Celje - Center v takšni in drugačni obliki na šoli delovali že od vse¬ga začetka, od leta 1912, ko začne v impozant¬nem secesijskem poslopju v centru Celja delovati II. osnovna šola Celje. Tudi po ustanovitvi učiteljišča leta 1949 glasba (p)ostane pomemben del življenja šole, a do šolskega leta 1956/1957 lah-ko sledimo le priložnostnim glasbenim sestavom, leto 1957 pa pomeni ustanovitev prvega zborovs¬kega sestava, ki na šoli odtlej deluje neprekin¬jeno, večino časa kot dekliški pevski zbor. Zbore na GCC so vodili priznani glasbeni pedagogi in zborovodje Boris Ferlinc, Danijel Grum, Ivan Lah, Vlado Modic, mag. Vid Marcen. dr. Dragica Žvar, in Metka Jagodič Pogačar. Zborovsko dejavnost je leta 1995 prevzela Barbara Arlič Kerstein, ki danes vodi dekliški Nonet GCC, DPZ deluje pod vodstvom Davida Preložnika, fantovski zased¬bi Oktet 9 in FaVoZa pa pod vodstvom Gregorja Deleje. Za inštrumentalne sestave na šoli, kjer so v preteklosti delovali tudi godalni in harmonikar¬ski orkester (vodila sta jih Danijel Grum in Olga Tičar), zadnje desetletje skrbi Sašo Šonc, ki sicer vodi zasedbo The Šlagers, sicer pa vsako leto na šoli nastajajo številne dijaške zasedbe, ki se spo¬gledujejo s popularnejšo glasbeno govorico. Najnovejša vokalna zasedba s katero se lahko pohvalijo na GCC, je učiteljski kvintet, ki je nastal v času epidemije in zaprtja šol s ciljem, da učitelji z univerzalno govorico glasbe nagovorijo dijake, kolege in javnost ter vsaj kakšen hip vsakodnevnih koronskih novic nadomestijo z optimističnim pogledom v prihodnost. Med dijaške zasedbe, ki so s svojim delom začele v kletni glasbeni sobi šole sodi tudi LPS, zmagovalci Eme 2022 in slovenska glasbena reprezentanca na tekmovanju za pesem Evrovizije 2022.

Ob častitljivem jubileju, 60-letnici neprekinjenega delovanja glasbenih zasedb, in s spoštovanjem do bo¬gate kulturne preteklosti šole, so na GCC v šolskem letu 2016/2017 izdali tudi jubilejno cd-ploščo na kateri so predstavljeni aktualni glasbeni sestavi, ki delujejo na šoli. Leta 2022 so v sodelovanju z Zavodom Celeia Celje po koronskem premoru obudili tudi Mladinski pevski festival, ki je že od leta 1946 ena osrednjih pevskih manifestacij naše države. 

Glede na dosežke, ki jih vsi sestavi, zlasti pa dekleta dosegajo na domačih in mednarodnih tekmovanjih, sodijo glasbeni sestavi GCC med najboljše mladinske zasedbe v Sloveniji in Evropi. Med zadnjimi moramo izpostaviti zlato prizanje na mednarodnih tekmovanjih Aegis Carminis (Koper, Slovenija, 2021) in World Choir Festival (Hong Kong, Kitajska, 2021). 

Zelo pomemben del delovanja sestavov je tudi bogata koncertna dejavnost – ne le doma, ampak tudi na tujem. Zasedbe zelo veliko sodelujejo z različnimi organizacijami, veleposlaništvi akreditiranimi v Sloveniji in našimi veleposlaništvi po svetu, z organizacijami Slovencev zamejstvu in po svetu. V zadnjih desetih letih so glasbene zasedbe GCC osvajale odre po celem svetu (Velika Britanija in Kanalsko otočje, Španija, Malta, Francija, Avstrija, Švica, Hrvaška, Srbija, Bosna in Hercegovina, Madžarska, Češka in Slovaška, Nemčija, Italija, Kitajska, Tajvan, Avstralija in ZDA). Sicer pa se glasbeniki z GCC v domačem mestu tradicionalno predstavljajo s tremi velikimi koncertnimi dogodki – Miklavževim, Novoletnim in Pomladnim koncertom, obenem pa so nepogrešljivi del večjih javnih prireditev, ki jih organizira šola.