Šport
ponedeljek, 05. november 2018

S trenerjem Obradovićem o študentih, klubu in karieri

Priimek, ki v svetu športa pomeni garancijo za uspeh.

V Kopru bomo julija 2019 gostili Evropski univerzitetni prvenstvi v vaterpolu in v odbojki na mivki, poleti leta 2020 pa še Svetovno univerzitetno prvenstvo v florballu. Ker bomo na Univerzitetni športni zvezi Primorske tem športom odslej posvetili malce več pozornosti, smo za kratek pogovor zaprosili trenerja Vaterpolo društva Koper Primorska Nebojšo Obradovića.

Obradović je priimek, ki v svetu športa pomeni garancijo za uspeh. Najbolj znan je košarkarski trener Žarko Obradović, medtem ko je trenutno en najboljših igralcev vaterpola na svetu Paulo Obradović. Pred kratkim sta kar dva trenerja vaterpola s priimkom Obradović postala državna prvaka – en v Egiptu in drugi v Saudovi Arabiji. In Nebojša Obradović je tisti, ki je iz Saudove Arabije prišel v Slovenijo.  

»Nikoli nisem razmišlja o tem, da imam pravi priimek. Na žalost z ostalimi Obradovići nismo v nobenem sorodstvu, saj je ta priimek kar pogost v naših krajih. Sam sem športno pot začel pri beograjski Crveni zvezdi. Najprej sem igral sem pri mlajših kategorijah in se nato prebil do prve ekipe. Do nekje 24 leta sem se poklicno ukvarjal le z igranjem, nato sem sproti začel trenirati mlade vaterpoliste. Sedaj to počnem že 27 let. V tem času sem delal pri številnih srbskih klubih in v tujini - Turčiji, Saudski Arabiji ter tu v Sloveniji, kjer sem bil v Kopru pred 11 leti. Ponosno pa lahko povem, da je Koper že peti klub, ki me je povabil nazaj v svoje vrste. To lepo kaže, da so si ljudje zapomnili, kaj sem prej delal in kako kakovostno sem svoje delo opravljal,« je o svoji karieri povedal Nebojša Obradović.  

Nas pa je zanimalo, kako gre našim študentom ob začetku vaterpolo sezone v prestižni Jadranski ligi. Člansko ekipo Vaterpolo društva Koper namreč trenutno v veliki meri sestavljajo prav študenti, med njimi pa so poleg domačinov Slovencev tudi mladeniči iz Srbije, Italije in Ruske federacije.

»Z našimi študenti sem zelo zadovoljen. Čeprav imajo svoje obveznosti, so vedno prisotni na treningih. Brez težav so sprejeli moj način vadbe, sprejeli so vse svoje naloge. Tudi v dopoldanskih urah, ko je običajno več študijskih obveznosti na fakultetah in včasih na treningu kdo manjka, je vadba na splošno zelo dobro obiskana. In prepričan sem, da bo ves ta vložen trud prej ali slej obrodil sadove,« pravi trener Obradović.

Slednji je bil tudi sam nekoč študent in sicer je v Beogradu študiral pravo, a se je potem raje kot advokaturi popolnoma posvetil vaterpolu. Rad namreč dela z mlajšimi. Zato se trenutno v Kopru posveča tudi trenerskemu kadru. Med trenerji mladih koprskih vaterpolistov pa so vsaj trije študenti Univerze na Primorskem.      

»V koprskem vaterpolo klubu imamo sedaj popolnjene vse mlajše selekcije. Čeprav sem prisoten na treningih, sam ne vodim nobene mlajše selekcije, ampak pomagam njihovim trenerjem pri delu. Pri otrocih je sicer prva stvar, da se opravi s programom učenja plavanja. Šele potem se osredotočimo na konkreten šport, v tem primeru je to vaterpolo. Potem obstaja metodika za nadaljnje delo, gre se počasi, korak za korakom. Formiranje vrhunskega vaterpolo igralca traja od 8 do 12 let, odvisno od igralca. Pravzaprav je največ odvisno od igralca samega. On mora biti povsem posvečen temu in v današnjih časih mu mora tudi družina stati ob strani. Trener lahko le pomaga. In če se kdaj kakšen trener pohvali, da je on naredil tega in tega vrhunskega igralca, ga lahko mirno vprašate, zakaj potem ni naredil še enega (ali dva, tri) natanko takšnega igralca,« je z nasmeškom zaključil Nebojša.      

Za konec smo trenerja povprašali še o tem, kako je 11 let po prvem prihodu v Koper doživel povratek in kakšni so njegovi cilji?         

»Mesto Koper se je v zadnjih letih precej spremenilo, sedaj je še lepše. Seveda vsi nestrpno čakamo na ta nov bazen. Kar dolgo smo se dogovarjali okrog mojega povratka v Koper, saj bi rad, da stvari v klubu resnično stečejo. Zahteval sem zagotovila, da se ne bo hitelo, ampak da se bo delalo na daljši rok. Nič ne gre kar preko noči. Najbolj pomembno je, da se vzpostavi takšen proces dela in proces šole vaterpola, da bodo naši igralci najprej konkurenčni na nivoju, na katerem sedaj nastopajo, kasneje pa tudi na nekoliko višjem nivoju,« je pogovor zaključil Obradović. In odhitel na trening.