Šport
ponedeljek, 05. november 2018

Prostovoljci so izmenjali izkušnje

Usposabljanje mednarodnih prostovoljcev.

Predstavniki Evropskega prostovoljskega servisa (EVS), Evropske univerzitetne športne zveze (EUSA) in njenega Inštituta so sodelovali večdnevnem pri usposabljanju mednarodnih prostovoljcev, ki se trenutno nahajajo v Sloveniji. Seminar je potekal na Debelem Rtiču - v neposredni bližini Kopra, kjer bodo v letu 2019 gostili Evropski univerzitetni prvenstvi v odbojki na mivki in v vaterpolu, leta 2020 pa še Svetovno univerzitetno prvenstvo v floorballu.

V programu EVS mobilnosti, ki ga financira program EU Erasmus +, udeleženci prihajajo iz EU in ostalih držav, ki so vključene v program. Tokrat so se na primer usposabljanja udeležili prostovoljci iz Bosne in Hercegovine, Finske, Francije, Nemčije, Irske, Italije, Nizozemske, Srbije, Španije, Poljske, Portugalske in Turčije.

V petih dneh je 25 prostovoljcev, ki jih je gostilo 12 različnih slovenskih organizacij, imelo priložnost srečati in spoznati drug drugega. Odgovorili so na vprašanja o projektih Evropske prostovoljne službe (EVS) in Evropskega solidarnostnega korpusa (ESC) ter izvedeli več o programu Erasmus + in drugih programih EU. Prostovoljci so izmenjali svoje prve vtise o državi, kulturi, jeziku, pa tudi delu in drugih izkušnjah.

Skupni trening je organizirala Nacionalne agencije agencija za mlade v Sloveniji oziroma izvajalec njenih programov Zavod za razvoj mobilnosti mladih – Movit.  Srečanje je bilo zelo interaktivno,  trenerji pa so teme obravnavali v prilagodljivem in navdušenem vzdušju. Prostovoljci so predstavili trenutne projekte, na katerih delajo, kar jim bo prišlo prav, če bi potrebovali pomoč s strani drugih prostovoljcev.

Naslednji razpis za dolgoročne možnosti ESC v EUSA bo objavljen v začetku leta 2019. Kratkoročne prostovoljske priložnosti za Evropska univerzitetna prvenstva v letu 2019 pa se bodo odprla ta december.

Ker bodo v Kopru bodo v letu 2019 gostili Volleyball Beach in Waterpolo EUC, leta 2020 pa Floorball WUC, bomo tudi organizatorji teh mednarodnih prireditev pri UŠZP kmalu začeli vabiti prostovoljce k sodelovanju.