Splošno
petek, 16. marec 2018

Podelitev štipendij Za ženske v znanosti

Letošnje štipendistke so kemijska tehnologinja, pedologinja in biokemičarka.

Slovenska nacionalna komisija za UNESCO je s podporoL'Oreala ob zaključku letošnjega 12. nacionalnega razpisa "Za ženske v znanosti" 2018 trem mladim slovenskim raziskovalkam podelila štipendijo v višini 5.000 evrov. Letošnje prejemnice štipendije so kemijska tehnologinja Gabrijela Horvat, pedologinja Erika Jež in biokemičarka Tea Lenarčič. Njihova raziskovalna dela odsevajo znanje in odličnost ter predstavljajo pomemben prispevek k razvoju znanosti.

V Sloveniji* doktorski naziv dosega okoli 53 odstotkov žensk, a jih v raziskovalnih vodah ostane le 36,1 odstotka, kar je 3,9 odstotka pod evropskim povprečjem. Vloga žensk v znanosti se počasi, pa vendarle, spreminja. Tudi zato, da bi bile ženske v večjem odstotku zastopane v znanosti in z namenom spodbujanja mladih raziskovalk, da ostanejo na tej profesionalni poti dolgoročno, so letos že dvanajstič zapovrstjo v imenu partnerjev programa in pod pokroviteljstvom ZRC SAZU trem najbolj perspektivnim mladim raziskovalkam – Gabrijeli Horvat, Eriki Jež in Tei Lenarčič – štipendije nacionalnega programa »Za ženske v znanosti« podeliliBrigitte Streller, generalna direktoricaL'Oréal Slovenija, dr. Milan Brglez, predsednik Državnega zbora RS in dr. Maja Makovec Brenčič, ministrica za izobraževanje, znanost in šport.

28-letna Gabrijela Horvat raziskuje na področju aerogelov. Ti so visoko funkcionalninanomateriali, ki se že uporabljajo v industriji, v zadnjem času pa se raziskuje njihova uporaba na področju farmacije, prehrambne industrije in medicine.Aerogel lahko namreč služi kot pomožna snov zdravila, pri katerih lahko učinkovito nadzorujemo dolžino in mesto sproščanja zdravilnih učinkovin v telesu. Gabrijela v okviru svojega doktorskega študija na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru aerogele pripravlja iz okolju prijaznih materialov z uporabo zelene tehnologije.Aerogele je raziskovala že na diplomskem študiju, kjer je vzljubila tudi delo raziskovalke: »Navduševalo me je še neodkrito, slabi rezultati so me gnali naprej, nikoli nisem niti pomislila, da bi odnehala. Ni mi bilo težko biti v laboratoriju 10 ur in več, potem pa doma še brati člankov in študirati, kje lahko še kaj izboljšam.«Štipendija ji pomeni izjemno potrdilo za njeno delo ter velika referenca za bodoče raziskave in zaposlitev. Kot mlada mamica pa svoje raziskovanje odlično usklajujejo tudi z zasebnim življenjem.

32-letna Erika Jež se pri svojem raziskovanju ukvarja z vrednotenjem čiščenja onesnažene zemlje v Mežiški dolini. Več stoletno aktivno rudarjenje na tem območju je namreč privedlo do onesnaženja tal s potencialno strupenimi kovinami, po čiščenju skelatnim liganidom pa njegova zanemarljiva količina še vedno ostaja v tleh. Mlada raziskovalka tako ocenjuje tveganje takšnega čiščenja za okolje in išče rešitev za preprečitev širjenjakelatnega liganida v okolje. Svojo raziskavo opravljal na Centru za pedologijo in varstvo okolja na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. Erika, ki ima kljub mladosti in zavidljivi raziskovalni karieri že dva otroka, o štipendiji pravi: »Bolj kot nagrado, sem želela štipendijo dobiti zaradi reference, ki mi lahko odpre nova vrata v raziskovanju in znanosti. Prepričana sem, da je moje delo zelo pomembno predvsem z vidika tesnega sodelovanja z gospodarstvom.«

27-letna Tea Lenarčič preučuje molekularno evolucijo proteinske domene za vezavo na površino celic. Kot mlada raziskovalka na Kemijskem inštitutu v Ljubljani v okviru doktorskega študija na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani poudarek pri raziskovanju daje na preučevanje proteinov NLP. Danes namreč okužbe s fitopatogenimi mikroorganizmi predstavljajo velik problem, saj agronomska podjetja na račun poškodovanih pridelkov na leto izgubijo več milijard dolarjev. S preučevanje različnih proteinov in njihovo primerjavo pa lahko racionalno načrtuje fitofarmacevtska sredstva. Rezultati njene raziskave so bili objavljeni tudi v znanstvenem članku v reviji Science. Tea pravi, da je prejeta štipendija pohvala, da dobro dela, hkrati pa je odlična priložnost za promocijo žensk v znanosti in same znanosti: »Znanstveniki namreč težko razložimoneznanstvenikom, kaj počnemo in zakaj to počnemo. Zato laična javnost velikokrat ne razume teže posameznih raziskav in temu ne posveča pozornosti. Stvari se v znanosti namreč pomikajo precej počasneje kot v današnjem hitrem svetu.«

Prijave na letošnji 12. razpis programaL'Oréal-UNESCO »Za ženske v znanosti« 2018 je pregledala strokovna tričlanska ocenjevalna komisija, ki so jo sestavljale dr. Iva Hafner Bratkovič s Kemijskega inštituta Ljubljana, izr. prof. dr. Mojca Lunder s Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani in doc. dr. Mirijam Vrabec z Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. V svoji utemeljitvi izbora letošnjih štipendistk je doc. dr. Mirjam Vrabec poudarila:»Ocenjevalna skupina je na osnovi podrobne analize preteklega dela, znanstvenih objav in različnih vidikov prijavljenega doktorskega projekta vsake posamezne kandidatke izbrala tri najboljše. Odličnost znanstvenih del letošnjih nagrajenih mladih raziskovalk dokazuje njihovo zavzetost in vedoželjnost, z nadaljnjim raziskovanjem pa imajo potencial, da spreminjajo svet na bolje.«Odločitev o izboru nagrajenih del je potrdil tudi Nacionalni odbor.

V Sloveniji Nacionalni programL'Oréal-UNESCO »Za ženske v znanosti« že vse od leta 2006 opozarja na pomen in vlogo žensk v znanosti in s štipendijami nagrajuje njihovo znanstveno odličnost. Partnerja projekta, L'ORÉAL in UNESCO, sta s štipendijami doslej nagradila že 34 izjemnih raziskovalk, od katerih sta dve prejeli tudi mednarodne štipendije. Program je namreč del širšegaL’Oréal-UNESCO partnerstva »ForWomen in Science«, ki letos praznuje 20 let. Ta vključuje tudi mednarodne štipendije za mlade raziskovalke in njihovo raziskovalno delo v tujini ter mednarodne nagrade za že uveljavljene znanstvenice z izjemnimi dosežki v znanosti.


L’ORÉAL je vodilni svetovni proizvajalec lepotnih izdelkov ter pomemben akter na področju raziskovanja. Pred več kot 100 leti je L’ORÉAL ustanovil znanstvenik – kemik Eugene Schueller in od takrat je znanost v osrčju L’ORÉAL-a. V L’ORÉAL-u se zavedajo, da njegove uspehe zagotavlja predvsem neprecenljiv prispevek žensk - med 3800 njegovimi raziskovalci je več kot polovica (55 %) žensk.

UNESCO je vprašanjem žensk na področjih svojega mandata – v izobraževanju, znanosti, kulturi in komunikacijah – namenil veliko pozornosti. V Sloveniji je na pobudo Slovenske nacionalne komisije za UNESCO leta 1994 v Tednu znanosti potekala ena prvih okroglih miz o ženskah v znanosti v Sloveniji, kot rezultat pobud Slovenske nacionalne komisije za UNESCO pa je leta 2001 Ministrstvo RS za visoko šolstvo in znanost ustanovilo Komisijo ženske v znanosti.

* Vir podatkov je raziskava Statističnega urada RS z naslovom »Kariera doktorjev in doktoric znanosti« iz leta 2012.