Splošno
torek, 08. marec 2022

Ob mednarodnem dnevu žensk pripravili posebno presenečenje, boj za enakopravnost še ni končan

Na Študentski organizaciji Univerze na Primorskem (ŠOUP) smo na današnji dan, 8. marca 2022, delili rdeče nageljne, s katerimi smo obeležili Mednarodni dan žensk in polepšali dopoldan študentkam Univerze na Primorskem. 

Vsem ženskam, še posebej pa študentkam UP, želimo srečen 8. marec!

Na ŠOUP bi želeli opozoriti, da boj za enakopravnost nikakor ni končan. Ženske so v preteklosti bile izjemno pomembne bitke, ki so prinesle povečanje enakopravnosti, vendar pa njihov boj še zdaleč ni dosegel vseh želenih ciljev. Na neenakopravni položaj žensk, tudi znotraj Univerze na Primorskem in akademskega prostora, opozarjamo tudi na Študentski organizaciji Univerze na Primorskem. Podpiramo enakopraven položaj žensk v znanosti ter na vseh drugih družbenih področjih. 

Današnja delitev nageljnov je zgolj simbolno dejanje, s katerim želimo opozoriti na pomen današnjega praznika. 

Sekretarka za socialno in študentsko problematiko, Tjaša Mele, je ob današnjem dnevu poudarila, da si na ŠOUP želimo, da bi bile ženske spoštovane in enakopravne skozi celotno leto in ne zgolj 8. marca. 

»Ženske smo še vedno najmanj plačana delovna sila, če pogledamo celotni svet. Ponekod na zahodu se krepijo nekatere politike, ki želijo zmanjševati že pridobljene pravice žensk. Ne smemo pozabiti, da je bil naš boj za pridobitev volilne pravice in nekaterih drugih pravic izjemno zahteven. Zmanjševanje teh pravic je nedopustno. Želela bi si, da kot družba spodbujamo enakopravnost med spoloma ter medsebojno spoštovanje. Vsem ženskam želim sporočiti, da si zaslužimo neizmerno spoštovanje za svoj boj, ki smo ga bile v preteklosti. Ta boj pa nikakor ni končan. Vsem študentkam UP, in vsem ženskam, iskreno želim srečen 8. marec.« - Tjaša Mele, sekretarka za socialno in študentsko problematiko

Mednarodni dan žensk

Dan žena je mednarodni praznik žensk, ki ga po svetu že od leta 1917 praznujejo vsako leto 8. marca. Na ta dan praznujejo ekonomsko, politično in socialno enakopravnost ter dosežke žensk.

Pobudo za praznovanje 8. marca je dala nemška feministka in socialistka Klara Zetkin, rojena Eissner (1857-1933). Zetkinova se je začela za enakopravnost žensk bojevati leta 1889.

Tudi v Sloveniji so potekali boji za enakopravnost žensk, tako je že leta 1897 začel izhajati ženski časopis Slovenka, prvo žensko društvo pa je bilo ustanovljeno leto pozneje. Pomembna letnica v boju za enakopravnost je 1906, ko je Marija Urbas kot prva Slovenka na graški fakulteti doktorirala iz filozofije.

Ženske so se že močno približale enakopravnosti s tem, ko je bila leta 1945 uzakonjena splošna volilna pravica. Leta 1974 so v ustavo SFRJ dodali določilo, da ima vsaka ženska svobodo pri odločanju o rojstvu otrok, tri leta pozneje pa je bila uzakonjena še pravica vsake ženske do umetne prekinitve nosečnosti iz drugih, ne le zaradi zdravstvenih razlogov. Leta 1989 je začel delovati prvi telefon v sili za pomoč ženskam in otrokom, ki so postali žrtev nasilja.


ŠOUP priporoča

Aktualne vsebine, ki jih ne smeš zamuditi