Splošno
ponedeljek, 30. maj 2022

Naš predstavnik Andrej Pirjevec med desetimi predstavniki evropskih študentov, predstavljal bo več kot 20 milijonov študentov!

Minuli teden je Pariz gostil 82. redno skupščino krovne evropske študentske organizacije – European Students' Union (ESU), kjer je bil za člana izvršnega odbora izvoljen slovenski predstavnik Andrej Pirjevec.

Kot eden izmed predstavnikov 10-članske ekipe, ki ji bo predsedoval Italijan Matteo Vespa, bo med drugim deloval na področjih kakovosti v evropskem visokošolskem prostoru, socialnih zadev, financiranja visokega šolstva, internacionalizacije in mobilnosti. Pri tem bo Andrej v pogovorih z relevantnimi deležniki na evropskem in svetovnem nivoju od 1. julija dalje predstavljal več kot 20 milijonov študentov, ki prihajajo iz kar 40 držav.

ESU, največja in najbolj reprezentativna študentska zveza na svetu, stremi k predstavljanju in zagovarjanju izobraževalnih, socialnih, ekonomskih in kulturnih interesov študentov na evropskem nivoju, ob tem pa velja za organizacijo, ki je v stiku z vsemi relevantnimi deležniki v evropskem visokošolskem prostoru – predvsem pa z Evropsko unijo, Svetom Evrope in Unescom. 

Koprčan Andrej Pirjevec, ki prihaja iz Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP), si je izkušnje v zagovorništvu študentov nabiral v slovenskem prostoru. Po več letih predsedovanja odboru za obštudijske in interesne dejavnosti Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) je v preteklem mandatu opravljal tudi funkcijo predsednika ŠOS. Spomnimo, ŠOS je v preteklih mesecih pozdravil sprejetje Zakona za urejanje položaja študentov (ZUPŠ-1), ki je bil pripravljen na krovni slovenski študentski organizaciji in bo študentom letno namenil skoraj 40 milijonov evrov več. 

Andrej, absolvent mednarodnih odnosov, pa je dejaven tudi zunaj študentskih organizacij – trenutno opravlja tudi delo člana sveta Nacionalne agencije za kakovost v visokem šolstvu (NAKVIS).