Splošno
torek, 31. maj 2022

Kulturni teden s ŠOUP

Prost vstop za študente v obalne kulturne ustanove

Kulturni teden bo potekal od 6. do 12. junija 2022.

  • Vse dni v tednu od 6. do 12. junija, bodo prost vstop študentom omogočili Muzej školjk (vključuje kratko vodenje), Mestna galerija Piran, Galerija Hermana Pečariča in Galerija Meduza.
  • 9. in 10. junija bo možen prost vstop na piransko obzidje 
  • 11. junija pa svoja vrata za študente odpira Izolana - hiša morja (od 10. do 17. ure)

K obisku naštetih kulturnih ustanov ste vabljeni vsi študenti, ob vstopu pa je potrebno pokazati veljavno študentsko izkaznico. 

Med ogledom ne pozabite na primerno obnašanje in upoštevanje pravil ustanove.

S projektom Kulturni teden s ŠOUP želimo omogočiti odkrivanje zanimivih kotičkov polnih umetnin, zgodb, zgodovine in kulture ter jih z brezplačnim vstopom narediti dostopne mladim. Naj bo ta teden prispevek k povečanju kulturnega udejstovanja mladih in spodbuda, da se boste mladi z veseljem in zanimanjem odločali za obisk kulturnih ustanov.

Kultura nas oblikuje in nam omogoča osebnostno rast. Lahko je naše zavetje in sprostitev. V glasbi, zgodovini, slikah in umetninah lahko prav vsak najde nekaj zase. Kultura je pomemebna za vse in prav od nas mladih je odvisna kultura v prihodnosti.

Muzej školjk Piran - vir slike: portoroz.si

Muzej školjk Piran

Muzej Čarobni svet školjk v Piranu je izjemen in edinstven muzej s trenutno okoli 3000 primerki školjk in polžev vseh morij in kontinentov sveta. Posebno mesto in pomen imajo primerki našega, slovenskega morja. Vendar v tem, pri nas edinem, v svetu pa nadvse redkem muzeju, niso zastopani le »morski« predstavniki. Tu so tudi primerki iz rek, jezer, jam… Družbo jim delajo tudi fosili in bitja, s katerimi si školjke in polži delijo morsko dno, kot so raki, zvezde, ježi…

V tem muzeju študentom nudijo tudi kratko vodenje.

  • Urnik: 10.00 – 18.00 (vsak dan)

Mestna galerija Piran

Galerija v klasicistični dvonadstropni stavbi (nekdanja Kazina na mestu nekdanje lože), ki stoji na osrednjem Tartinijevem trgu, je bila po načrtih arhitekta Borisa Podrecce v celoti prenovljena leta 2012. Mestna galerija velja za osrednje razstavišče Obalnih galerij Piran, namenjeno večjim razstavnim projektom, retrospektivam in celostnim tematskim postavitvam.

  • Urnik: 10.00 – 17.00 (tor - ned)

Piransko obzidje - vir slike: portoroz.si

Galerija Herman Pečarič

Prenovljena stavba stare krojačnice iz časa prehoda 19.v 20. stoletje v neposredni bližini morja je galerija od leta 1999. Od takrat hrani zbirko 150 slik, risb in grafik z istrskimi motivi, ki jo je piranski umetnik Herman Pečarič (1908‒1981) zapustil mestu Piran. Stalna postavitev v prvem nadstropju galerije predstavlja nekatera izbrana dela iz umetnikove zapuščine. V pritličju galerije so tudi občasne razstave in drugi kulturni dogodki.

  • Urnik: 11.00 – 17.00 (tor - ned)

Galerija Meduza

Galerija Meduza je najmanjše razstavišče Obalnih galerij Piran z najdaljšim delovanjem. Od leta 1972 ima svoje prostore v eni najbolj živahnih ulic v mestnem jedru Kopra. Od začetkov predstavlja odprt in komunikativen prostor, namenjen predvsem novostim in razstavam mladih ustvarjalcev. Bila je tudi prva prodajna galerija v nekdanji Jugoslaviji in je s to vzporedno dejavnostjo močno zaznamovala prostor svojega delovanja.

  • Urnik: 10.00 – 15.00 (pon - pet)

Piransko obzidje

Piransko mestno obzidje se omenja že v 7. st., ko naj bi ga zgradili okoli starega mestnega jedra na Punti. Od tam se je mesto začelo širiti proti mandraču in sproti vključevalo nove četrti, ki so nastajale izven obzidja. Zaradi širitve mesta in za obrambo pred napadi zunanjih sovražnikov so zgradili še drugi in tretji del obzidja z obrambnimi stolpi. Izjemno zgodovinsko vrednost ima njegov najobsežnejši ohranjeni ostanek na pobočju Mogorona, ki mestu daje značilno veduto. Iz obzidja se razprostira čudovit pogled na mesto Piran. 

  • Urnik: 9.00 – 20.00

Izolana - vir slike: visitizola.com

Izolana – hiša morja

Ste pripravljeni na potovanje po zgodovini Izole? Sledite markacijam vse do ulice Alme Vivoda, kjer vas bo sprejela modra Izolana - hiša morja. Preberite si o pestri zgodovini Izole ter dovolite fotografijam izolskega mandrača, da vas popeljejo nazaj v povojno obdobje. Odkrijte pomen ladjedelstva in škverov, v katerih je gradnja lesenih plovil vse do sredine 20. st. omogočala pester ribolov na morju in pomembno prispevala h gospodarskemu razvoju mesta.

  • Urnik: 10.00 - 17.00

Zahvaljujemo se vsem kulturnim ustanovam, ki so se odzvale na povabilo za sodelovanje pri projektu in bodo med Kulturnim tednom s ŠOUP z veseljem sprejele študente.