Interesne dejavnosti
ponedeljek, 03. april 2017

Najslajša zgodba uspela

Pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP) se je v koprski Taverni v soboto, 1. aprila 2017, odvil že četrti Dan vina in čokolade, ki je presegel vsa pričakovanja. Dogodek je obiskalo več kot 4000 ljubiteljev vina in čokolade.

Na dogodku se je predstavilo 22 razstavljavcev, od tega 14 vinarjev in 8 čokoladnic ter slaščičarn. Mladi so pokazali velik interes za izobraževanje o osnovah kulture pitja vina in uživanja sladic, saj so vinarjem in čokoladnicam namenili veliko pozornosti, jih spraševali o njihovem pridelovanju in se ob dobri družbi kulturno zabavali. Vsi obiskovalci so uživali ob okušanju vrhunskih slovenskih vin, ki so jih predstavljali mladi vinarji ter ob sladkanju s čokoladami in sladicami ponudnikov iz Slovenije. 

 

Četrti dan vina in čokolade je v soboto zaznamovalo 12 vinarjev iz slovenske Istre, in sicer Ekološko vinogradništvo Rodica Truške, Ekološko posestvo Vina Montis in Eko Laura, Vina Bordon, Kmetija Mahnič, Vinska klet Kralj, Domačija Ražman, Vina Zaro, Vinska klet Robi in Dorjano Korenika, Vinska klet Rakar, Kmetija Jogan, Vinakoper in Vinska klet Plahuta Iztok. Prisotna sta bila še gosta iz Vipavske doline (Vina Polh) in vinogradniškega okoliša Ljutomer-Ormož (Vinogradništvo Družina Kos). 

 

Za čokoladna razvajanja so poskrbeli Čokoladnica Da Ponte, Čokoladnica Iridis, Kavarna Triglav, Hiša trt, vina in čokolade Kunej, Berryshika, Sladki Cekini, 20chocolate in ŠOUP.

 

Delavnici kombinacije vina in čokolade ter slepega degustiranja sta navdušili vse obiskovalce. Da sta lahko vino in čokolada odličen par, sta prikazala Matej Zaro z vini Zaro in Danijel Sertič s čokoladami Čokoladnice Da Ponte. Na delavnici so iskali pravo kombinacijo med vini in čokolado in jo tudi našli. Na drugi delavnici so se obiskovalci preizkusili v slepem degustiranju vina. Rok Ražman iz domačije Ražman je predstavil pravila okušanja vina in obiskovalce izzval k preizkušnji. Udeleženci so se zelo dobro odrezali pri ugibanju okusov in prejeli bogate nagrade. 

 

»Dogodek je bil fantastičen! Koprska Taverna je žarela in oddajala pravo energijo. Zelo smo ponosni na izvedbo in na sam potek dneva, saj se je ta uspešno in trezno zaključil. Študentje ter ostali obiskovalci so uživali v vrhunskih žlahtnih kapljicah in odličnih slaščicah. Nedvomno se vidimo naslednje leto na 5. obletnici Dneva vina in čokolade,« je za zaključek povedala Klara Beltram, sekretarka za interesne dejavnosti ŠOUP

 

Projekt sofinancira Mestna občina Koper ter ga podpira Društvo vinogradnikov Slovenske Istre, Vinakoper ter Portal Gastrogurman.si.

 

Facebook stran: Vino in čokolada

Zanimivo /povezane novice