APZ UP
petek, 02. februar 2024

Mednarodni koncertni cikel vokalne in instrumentalne glasbe SIMFONIC VOICES - SIMFONIJA IZ NOVEGA SVETA

Že 15. leto z vami

SIMFONIC VOICES - Mednarodni koncertni cikel vokalne in instrumentalne glasbe ob 20. obletnici Akademskega pevskega zbora Univerze na Primorskem

SIMFONIJA IZ NOVEGA SVETA

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem organizira že 15. sezono mednarodni koncertni cikel vokalne in instrumentalne glasbe ''Simfonic voices'' v Kopru. Na prvem koncertu cikla se bo v nedeljo,  4. februarja 2024 ob 19. uri v dvorani sv. Frančiška Asiškega v Kopru, predstavil Simfonični orkester Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana (KGBL). Orkester sodi med najvidnejše mladinske orkestre v Sloveniji. Z velikimi uspehi so se v preteklosti predstavili na domačih in tujih odrih (Dresden, München, Gradec, Budimpešta, Beograd, Sarajevo in Zenica). Vodi ga eden najuspešnejših dirigentov mlade generacije Slaven Kulenović.  

Z izvedbo Simfonije št. 9 ''Iz novega sveta'' se želijo izvajalci pokloniti skladatelju Antonin Dvořáku ob 120. obletnici njegove smrti. Simfonijo so naročili Newyorški filharmoniki in je bila premierno izvedena 16. decembra 1893 v Carnegie Hallu pod vodstvom Antona Seidla. Na Dvořáka ni vplivala le glasba ameriških staroselcev, ki jo je slišal, ampak tudi tisto, kar je videl v Ameriki. Pri skladanju so ga navdihnili široko odprti prostor Amerike, kot so prerije, ki jih je morda videl na svojem potovanju v Iowo poleti 1893. V simfoniji skladatelj ni uporabil nobene ljudske melodije, a vendar izvirne teme utelešajo posebnosti glasbe ameriških staroselcev, ki jih je razvil z vsemi viri sodobnih ritmov, kontrapunkta in orkestralne barve. Orkester bo uvodoma zaigral še dve pesnitvi iz Gazel Lucijana Marije Škerjanca. V Introdukciji in rondoju Capriccioso op. 28 Camilla Saint-Saënsa bo z orkestrom zaigrala perspektivna mlada violinistka Ajda Gutnik. 

dirigent

Ob 20. obletnici delovanja Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem organizira cikel koncertov, kjer se bodo poleg Simfoničnega orkestra KGBL na naslednjih koncertih predstavili vrhunski domači in tuji sestavi kot so Komorni zbor Dekor, Hambur Girls' choir iz Nemčije, Komorni zbor KGBL, Westmister College Chamber Singers iz Amerike, Camerata academica Koper in dekliška zbora Glasbene šole Koper in APZ Univerze na Primorskem.

VSTOP PROST. VABLJENI!

Projekt Simfonic voices podpirajo:

Javni sklad za kulturno dejavnost RS, Mestna občina Koper, Univerza na Primorskem in Študentske organizacije Univerze na Primorskem.

SIMFONIČNI ORKESTER KONSERVATORIJA ZA GLASBO IN BALET LJUBLJANA

Dirigent maestro Slaven Kulenović

PROGRAM 

Lucijan Marija Škerjanc (1900-1973)
GAZELE, sedem orkestrskih pesnitev
6. Lento con sentimento
5. Maestoso

Camille Saint-Saëns (1835-1921)
INTRODUKCIJA IN RONDO CAPRICCIOSO, op. 28 za violino in orkester
solistka: violinistka Ajda Gutnik 

Antonin Dvořák (1841-1904)
SIMFONIJA št. 9 v e-molu, op. 95 "Iz novega sveta"
1. Adagio
2. Largo
3. Molto vivacce
4. Allegro con fuoco

O ORKESTRU 

Simfonični orkester srednje stopnje Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana deluje vse od ustanovitve šole, leta 1953. Njegov namen je uvajati učence v orkestralno igro in spoznavanje literature, obenem pa najboljšim učencem omogočiti, da nastopijo z njim kot solisti. V preteklih šolskih letih je poleg dveh rednih nastopov; koncert ob Kulturnem prazniku in podelitvi Škerjančevih priznanj in diplom ter zaključnega spomladanskega nastopa nastopil tudi na številnih gostovanjih po Sloveniji (Murska Sobota, Velenje, Krško, Zagorje, Jesenice, Laško, Kamnik, Domžale, Žalec, Celje, Postojna, Vrhnika, Sežana, Koper) in tujini Dresden, München, Gradec, Budimpešta, Beograd, Sarajevo, Trst, Celovec in Zenica. Orkester je bil gost na številnih priznanih festivalih med njimi tudi Festival Ljubljana. Februarja 2015 je gostoval na zelo odmevni turneji v Bosni in Hercegovini (koncert v sloviti sarajevski Vijećnici). V letu 2015 je orkester posnel Božični koncert za Radiotelevizijo Slovenije ter Slavnostni koncert predvajan v 2016. Nekaj posnetkov koncertov je na treh zgoščenkah, ki so bile izdane ob jubilejih šole. Orkester je v zadnjih 20 letih izvedel več kot 15 skladb slovenskih skladateljev, ki so bile posvečene prav mladim izvajalcem KGBL. Simfonični orkester Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana so v preteklosti vodili: Vinko Šušteršič, Franci Rizmal (1987-1991), Tomaž Habe (1991-2011), Živa Ploj Peršuh (2012-2014). Leta 2014 je vodenje Simfoničnega orkestra prevzel dirigent in pianist Slaven Kulenović.

1063956

O SOLISTKI

Ajda Gutnik, rojena 2006 v Ljubljani, je violino začela igrati pri šestih letih v Glasbeni šoli Vrhnika pri profesorici Nastji Cajhen Rode, zaključno leto nižje glasbene šole pa je opravila pri profesorju Đorđu Beraku v Glasbeni šoli Ljubljana Vič-Rudnik. Trenutno obiskuje tretji letnik violine na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana pri profesorici Veroniki Vilar Brecelj. Je prvonagrajenka številnih državnih in mednarodnih tekmovanj kot so Temsig (2018), Ars Nova 2018, kjer je prejela posebno nagrado za najboljšo interpretacijo, Fantast 2016, 2017 in 2019, kjer je prejela 100 točk (2017 in 2019) in leta 2019 laureat, online tekmovanje v Sarajevu, kjer je prejela 100 točk, Internathional Gathering Of Violinist 2023 in Mladi virtuozi Zagreb 2023. Na državnem tekmovanju Temsig je leta 2021 prejela zlato priznanje, na tekmovanju Tartini 2022 v Piranu je osvojila tretje mesto in na tekmovanju Leona Pfeiferja leta 2019 drugo mesto. Januarja 2024 je imela recital v okviru Glasbene Mladine Ljubljanske. Svoje znanje redno izpopolnjuje na seminarjih pri profesorjih kot so Veronika Vilar Brecelj, Emilio Percan, Žiga Brank, Božena Angelova, Gorjan Košuta,...

ajda gutnik 1Ajda Gutnik
slaven kulenović 1 1Slaven Kulenović

O DIRIGENTU

Slaven Kulenović je na Akademiji za glasbo v Ljubljani študiral klavir v razredu Dubravke Tomšič Srebotnjak (leta 2007 je z odliko diplomiral) in dirigiranje v razredu Milivoja Šurbka; študij je zaključil leta 2009. Za interpretacijo Mozartovega Koncerta za klavir in orkester v c-molu je prejel Prešernovo nagrado Akademije za glasbo. S solističnimi recitali in kot komorni glasbenik je nastopil v številnih državah. Dirigentsko se je izpopolnjeval na mojstrskih tečajih pri Jukka-Pekka Saraste-ju, Esa-Pekka Salonenu, Hannu Lintu-u, Klausu Arpu, Marku Letonji, Georgeu Hurstu, Wolfgangu Dörnerju in Andreju Borejku. Dirigiral je med drugim Orkestru Slovenske filharmonije, Simfoničnemu orkestru RTV Slovenije, Orkestru Sarajevske filharmonije, Orkestru SNG Opera in balet Ljubljana, Orkestru SNG Maribor, Orkestru mesta Lohja (Finska), Simfoničnemu orkestru romunskega radia, Simfoničnem orkestru Akademije za glasbo, Zboru hrvaške radiotelevizije, Zboru srbske radiotelevizije itn. Krstno je izvedel številna dela znanih slovenskih skladateljev. Kulenović je profesor klavirja in komorne glasbe na KGBL. 

Eden najuspešnejših slovenskih dirigentov mlajše generacije Slaven Kulenović je umetnik s pretanjenim čutom za različne glasbene stile. V 100. koncertni sezoni je bil šef dirigent Sarajevske filharmonije. Ob jubilejnem gala koncertu je bil asistent slovitega dirigenta Riccarda Mutija. Je bil dirigent in umetniški vodja Simfoničnega orkestra Domžale – Kamnik od   2013 do 2023, vodi tudi simfonični orkester Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. Med vrhunci na njegovi poti gre omeniti zelo odmevna gostovanja s Simfoničnim orkestrom KGBL (Dresden, München, Gradec, Budimpešta, Beograd, Sarajevo in Zenica) ter nastop na festivalu IMAGO Sloveniae (Slovanska rapsodija) 2019, kjer je dirigiral Simfoničnemu orkestru SNG Maribor ter združenim zborom hrvaške in srbske radiotelevizije. Letos je z violinistom Žigom Brankom in simfoničnim orkestrom RTV Slovenije izdal zgoščenko s kompletnim opusom L. van Beethovna za violino in orkester. Februarja 2022 je s predstavo La Traviata G. Verdija dirigentsko debitiral v SNG Opera in balet Ljubljana. 

Z vami že 15. let

SIMFONIC VOICES 2024

Koncerti ob 20. obletnici Akademskega pevskega zbora Univerze na Primorskem

4. februar 2024, ob 19h / Dvorana sv. Frančiška Asiškega, Koper
Dvořák: SIMFONIJA IZ NOVEGA SVETA
SIMFONIČNI ORKESTER KGBL
violinistka Ajda Gutnik
dirigent Slaven Kulenović

20. marec 2024, ob 20h / Stolna cerkev Marijinega vnebovzetja, Koper
POD OLJKAMI 
KOMORNI ZBOR DEKOR
organist Tilen Bajc
dirigent Aco Aleksander Bišćević

22. marec 2024, ob 19h / Dvorana sv. Frančiška Asiškega, Koper
SKUPAJ
HAMBURG GIRLS' CHOIR (Nemčija), dirigentka Gesa Werhahn
DePZ GLASBENE ŠOLE KOPER, dirigentka Maja Cilenšek
APZ UNIVERZE NA PRIMORSKEM, dirigent Ambrož Čopi

24. marec 2024, ob 20h / Stolna cerkev Marijinega vnebovzetja, Koper
Pergolesi: STABAT MATER
ORKESTER CAMERATA ACADEMICA KOPER
HAMBURG GIRLS' CHOIR, APZ UP, DePZ GŠ KOPER
sopranistka Sara Ognjanovič in mezzosopranistka Brina Vuković
dirigent Slaven Kulenović

7. april 2024, ob 19h / Dvorana sv. Frančiška Asiškega, Koper 
Brahms: NEMŠKI REKVIEM
KOMORNI ZBOR KGBL
sopranistka Pia Novak in baritonist Martin Kozjek
pianistki Rebeka Dobravec in Lara Oprešnik
dirigent Stojan Kuret

20. maj 2024, ob 20h / Stolna cerkev Marijinega vnebovzetja, Koper
ZVOKI AMERIKE 
WESTMINSTER COLLEGE CHAMBER SINGERS (Amerika)
dirigentka Jane Fjeldsted

simfonic voices 2024 plakat