APZ UP
torek, 03. julij 2018

Mednarodni festival »SANCTI NAZARIJ«

Dva izjemna koncerta 5 in 6. julija 2018.

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem v tem tednu pripravlja dva izjemna koncerta v okviru Mednarodnega festivala »SANCTI NAZARIJ«. Projekt je del mednarodnega cikla vokalne in instrumentalne glasbe Simfonic voices.

Zbor bo v četrtek, 5. julija, gostil domači Dekliški pevski zbor Glasbene šole Koper in ameriški Church of the Redeemer choir, ki bo nastopil ob 20. uri v Stolnici Marijinega vnebovzetja v Kopru, v petek, 6. julija, pa na Obalo prihaja Leipzig Youth Orchestra iz Nemčije, ki bo poleg Trobilnega ansambla Glasbene šole Koper nastopil v protokolarno-prireditveni dvorani sv. Frančiška Asiškega v Kopru, s pričetkom ob 19. uri.

Podpora zbora in donacija za orgle koprske stolnice

APZ UP se pridružuje projektu zbiranja sredstev za postavitev orgel v Stolni cerkvi Marijinega vnebovzetja v Kopru. Nastopajoči s svojimi koncerti podpirajo projekt. Prostovoljni prispevki in donacije na račun bodo šle izključno za postavitev novega kora, kjer bodo orgle domovale od konca 2019.

Za orgle iz Tonhalle v Zurihu se je potegovalo šest interesentov, in sicer iz Poljske, Italije, Francije in Slovenije, vendar je predstavnike fundacije Tonhalle najbolj prepričala prav cerkev Marijinega vnebovzetja v Kopru, saj se le-ta ponaša z edinstveno arhitekturo in odlično akustiko. Poleg tega je strokovnjake navdušilo tudi dejstvo, da se Koper nahaja na območju, ki povezuje Slovenijo z Italijo in Hrvaško.


Nove orgle koprske stolnice prihajajo v Koper kot donacija iz švicarske koncertne dvorane Tonhalle iz Züricha. Župnija Koper je za pridobitev velikega instrumenta kandidirala na mednarodnem razpisu. Po pregledu arhitekturne in akustične ustreznosti stolne cerkve ter zaradi podpore številnih institucij in posameznikov, ki delujejo na področjih glasbenega ustvarjanja, in aktivne podpore projektu s strani Mestne občine Koper, je upravni odbor fundacije Kongresshaus Stiftung iz Züricha soglasno sprejel odločitev o dodelitvi veličastnih orgel Kopru.

Orgle sta leta 1988 izdelala orglarja Kleuker in Steinmeyer po načrtih znanega francoskega skladatelja, organista, pianista in pedagoga Jeana Guilloja, ki je Koper že obiskal in aktivno sodeluje pri ponovni postavitvi orgel ter je načrtoval tudi orgle, ki so postavljene v Bruslju, na Tenerifih, Rimu in v mestih Leon v Španiji ter Alpe d‘Huez v Franciji. V stolnici Marijinega vnebovzetja bodo prvič zaigrale konec leta 2020. Orgle imajo 4 manuale, dva igralnika, 68 registrov in kar 6054 piščali. Za koncertiranje in snemanja orgelske glasbe so jih uporabili največji organisti današnjega časa.

Z donacijo v višini 100,00 € postanete boter ene piščali. Donirate lahko osebno pri Župniji Koper ali z bančnim nakazilom na:
TRR SI56 1010 0005 6668 947 (Župnija Koper, Izolska vrata 24, 6000 Koper) pri Banki Intesa Sanpaolo Bank d.d. na katerem se zbirajo namenska sredstva za postavitev orgel. Na željo donatorja bo Župnija Koper izdala ustrezno potrdilo.

Več informacij dobite na tel. št. 041 793 237 (David).

V pričakovanju vaše udeležbe in s tem podpore za postavitev novih orgel v koprski stolnici vas lepo pozdravljamo in se vam vnaprej zahvaljujemo.

Vstop prost. Vljudno vabljeni!

ZA GLASBO, ZA UŽITEK!
Projekt Simfonic voices podpirajo Javni sklad za kulturno dejavnost RS, Mestna občina Koper, Univerza na Primorskem, Študentska organizacija Univerze na Primorskem in Župnijo Marijinega vnebovzetja Koper ter nastopajoči.
 

CV

DePZ Glasbene šole Koper je zrasel iz Mladinskega zbora Glasbene šole Koper. Pod vodstvom Maje Cilenšek prepeva sedem let. Na mednarodnem tekmovanju  »Citta di Rimini« (Italija) se je v letu 2012 uvrstil na drugo mesto. Istega leta se je udeležil tudi mednarodnega tekmovanja »Varsovia Cantat« v Varšavi in prejel 1. nagrado v kategoriji dekliških zborov. Večkrat je bil povabljen na zborovske festivale v Italijo, Avstrijo in Slovenijo. Julija 2015 se je udeležil mednarodnega tekmovanja »Incanto Mediterraneo« v Milazzu. V kategoriji odraslih zborov si je prislužil zlato priznanje in 2. mesto ter posebno priznanje za najboljšo izvedbo obvezne skladbe. Septembra 2017 je na zborovskem tekmovanju »International Baltic Sea Choir Competition« v Latviji osvojil 95 točk in 2. mesto ter prejel nagrado za najboljšo izvedbo obvezne skladbe Lux Aeterna Erika Ešenvaldsa.

Maja Cilenšek je diplomirala na oddelku za glasbeno pedagogiko na ljubljanski Akademiji za glasbo pod mentorstvom Marijana Gabrijelčiča. Zaposlena je na Glasbeni šoli Koper in Osnovni šoli Koper. Z vodenjem pevskih zborov se uspešno ukvarja že vrsto let. Na zborovskih tekmovanjih doma in v tujini je prejela številne nagrade ter posebna priznanja. Kot predavateljica in strokovna ocenjevalka je vabljena na seminarje in druge  pevske prireditve. V letu 2009 je prejela zlato plaketo ZKD MOK za posebne avtorske ustvarjalne dosežke na glasbenem področju. Oktobra 2014 ji je Ministrstvo za šolstvo RS podelilo nagrado za izjemne dosežke na področju glasbenega šolstva.

Zbori znotraj cerkve Odrešenika (The Redeemer) so del skupne identitete župnijske škofije znotraj škofije v Pensilvaniji v ZDA. Odrasli člani, mladostniki ter otroci se združujejo v zborovskem sestavu, ki otrok ne nauči le petja, temveč tudi kako pristopiti k glasbi, razviti boljše razumevanje in zmožnost uporabe glasbene teorije, spoznati zgodovino glasbe in povečati sposobnost njihovih vokalnih veščin. Poleg tega je poslanstvo zbora razširjati glasbeno ustvarjanje in spodbujati socialne spretnosti. Biti del zbora pri skupnosti cerkve Odrešenika pomeni razviti občutek za skupnost, odgovornost in vodstvene kvalitete.
Čeprav so zbori v cerkvi Odrešenika del skupnosti, ki temelji na veri, so člani (tako mladi kot odrasli) iz različnega verskega ozadja (judovski, rimsko-katolični, ruski pravoslavni, baptistični in prezbiterijanski itd.)

Močni zborovski program v Cerkvi Odrešenika v Brynu Mawrju s skupno 3 mladinskimi zbori (več kot 53 otrok) in odraslim zborom (35 članov) ponuja liturgično primerno glasbo, ki se giblje od renesanse do današnjih skladateljev, kot so Thomas LaVoy, Eric Whitacre in Eriks Esenvalds. Poleg osnovne funkcije služenja liturgije skozi pesem vsak teden in za posebne priložnosti imajo pevci aktiven koncertni program in letno predstavljajo dela z zborom in orkestrom. Najnovejši posnetek Brahmsovega Requiema je na voljo na iTunes-ih. V maju je bila predstavljena tudi maša v B ("Harmoniemesse") Franca Joseph Haydna s polnim orkestrom.
Zbor na turneji trenutno sestavljajo mlajši in odrasli pevci, saj je turneja medgeneracijska dejavnost, ki okrepi vezi med našimi člani različnih starostnih skupin. Poleg tega zbor spodbuja medsebojno poslanstvo »Service Through Song«, v katerem doživljajo moč glasbe ter ustvarijo pomembne povezave z drugimi, ne glede na jezikovno oviro. Ker glasba spregovori pogosto bolje kot besede, pevci zbora preko programa izžarevajo veselje ter to darilo delijo z drugimi. Turneje naj bi dale priložnost, da razširijo velikodušnost duha in časa tudi z drugimi zunaj zbora.

Michael Diorio je aktiven recitalist, ki je obširno nastopal po vseh Združenih državah kot tudi v Angliji, Nemčiji, Franciji, Italiji, na Češkem in v Avstriji. Michael Diorio je diplomiral v orglarstvu na Westminster Choir College v Princetonu, kjer je študiral pri profesorju Eugene Roan. Po končanem študiju dodiplomskega študija je vstopil na Inštitut za sveto glasbo in Glasbeno šolo Univerze Yale, kjer je tudi magistriral. Medtem ko je bil Michael učenec orglista Jamesa Davida Christieja na Bostonski univerzi, kjer je prejel diplomo doktorja glasbenih umetnosti za orglarstvo. Njegovo Messa Hyemalis v A-ju Franza Xaverja Richterja (1709–1789) je izdalo nemško podjetje Carus-Verlag iz Stuttgarta. Michael je trnutno organist in glasbeni direktor v cerkvi Odrešenika v Bryn Mawr, kjer je pred kratkim zaključil že drugo mednarodno turnejo z zborom.

Adrian Binkley je študent druge stopnje na Curtis inštitutu za glasbo v Filadelfiji in študent na akademiji v Interlochnu v Michiganu. Z odliko je diplomiral in prejel nagrado za likovno umetnost v orglah in eno od dveh predsedniških nagrad za mlade študente v akademskih krogih. Adrian študija orgle s Samuelom Hutchison in študira klavir z Bill Lutes. Adrian je prejel akademske in glasbene zaslužne štipendije, njegove predstave so bile predvajane tudi na Wisconsin Public Radio in Philadelphia Public Radio. Medtem ko ne igra orgel ali klavirja, Adrian uživa v raziskovanju zgodovine, študiju matematike in programiranja, branju in športu. Avgusta 2017 je Adrian začel služiti v cerkvi Odrešenika.

Trobilni ansambel Glasbene šole Koper - Brass Band KIP

V oktobru 2011 je bil na Glasbeni šoli Koper ustanovljen trobilni ansambel. Ansambel je namenjen učencem višjih razredov GŠ Koper, Izole, Pirana ter oddelka Marezige ter dijakom Umetniške gimnazije Koper. V sestavu aktivno sodelujejo tudi učitelji obeh ustanov.

Prvi se je zasedba zbrala na štiridnevni delavnici, ki se je zaklučila z koncertom na Glasbeni šoli Koper. Odziv publike ter tudi udeležencev je bil izredno pozitiven, zato so si zadali nalogo delavnico ponoviti. V 7-ih letih delovanja je tako ansambel izvedel preko 60 nastopov ali samostojnih koncertov v Sloveniji ter Italiji in Avstriji. Repertoar je na začetku večinoma predstavljala filmska glasba. V naslednjih letih pa je bil poudarek predvsem na klasični glasbi oziroma aranžmajih znanih del. Tako lahko na njihovih nastopih prisluhnemo delom Mozarta, Bacha, Griega pa tudi Morriconeja, Williamsa, Badelta in vse do jazz ali rok uspešnic.
Zasedbo od ustanovitve vodi ter dirigira Boris Benčič.

Boris Benčič je rojen leta 1974 v Kopru. Svojo glasbeno pot je pričel na Glasbeni šoli Koper v razredu prof. Darija Pobege. Kmalu je svojo nadarjenost pri igranju trobente preizkusil na Tekmovanju mladih glasbenikov Slovenije, kjer je osvojil zlato priznanje ter na Tekmovanju mladih glasbenikov Jugoslavije v Dubrovniku, ter tam osvojil drugo nagrado. Svojo pot je nadaljeval na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani v razredu prof. Franca Žuglja, ter na Glasbenem konservatoriju Giuseppe Tartini v Trstu (I), kjer je zaključil dodiplomski ter tudi magisterski študij trobente v razredu prof. Massimiliano Morosini. Svoje glasbeno znanje je dodatno izpopolnjeval pri priznanih glasbenikih kot npr.: Klaus Gesing (D), Erich Rinner (A), Stanko Arnold (SLO), Dubravko Markovič (SRB), Francesco Tamiati (I), Joszef Balogh (H), Antonello Mazzucco (I), Adam Rapa (ZDA)....

Izobraževal se je tudi kot dirigent in sicer pri Janu Cobru (NL) in  Miru Sajetu (SLO) – Dirigenstka šola za pihalne orkestre v organizaciji JSKD. Svoje znanje  pa dodatno izpopolnjeval tudi pri drugih dirigentih, kot so Johannes Stert (D) in Simon Perčič (SLO), Mark Heron (VB),... Poučuje na Glasbeni šoli Koper ter Umetniški gimnaziji Koper. V šolskem letu 2011-2012 je na GŠ Koper ustanovil Trobilni ansambel - Brass band KIP, ki je s svojimi nastopi že navdušil tako sodelujoče kot tudi publiko. Do sedaj so izvedli že več kot 70 samostojnih koncertov ali nastopov.

Od maja 2009 do maja 2018 je vodil Pihalni orkester Divača. Udeležil se je številnih mednarodnih festivalov, kjer je z orkestrom prejel veliko pohval ter povabil na nove dogodke (Italija, Španija, Češka, Avstrija, Hrvaška,..). Na tekmovanjih Zveze slovenskih godb je dvakrat osvojil srebro priznanje. Na Tekmovanju slovenskih godb v zabavnem programu v Ormožu je leta 2016 osvojil zlato plaketo. Pod njegovim vodstvom je orkestre izvedel že več kot 200 koncertov ali nastopov. V prihajajoči sezoni je prevzel vodenje Pihalnega orkestra Koper.

Leta 1985 ustanovljeni Leipziški mladinski simfonični orkester, ki ga sestavlja okoli 90 najboljših gojencev Glasbene šole Johanna Sebastiana Bacha, se uvršča med najboljše nemške mladinske orkestre. Že v prvem letu obstoja je bil nagrajen na orkestrskem tekmovanju nemških glasbenih šol. Odtlej v domačem mestu pogosto nastopa v dvorani slovitega Gewandhausa, v Kongresni dvorani ter v cerkvi Sv. Tomaža. Gostovanja so popeljala glasbenike (stari so od 14 do 20 let) po Evropi, Izraelu, Etiopiji, Kanadi in ZDA.

Ob intenzivnih vajah je orkester zrasel v enovito in prepoznavno zvočno telo. Številni člani znamenitih leipziških profesionalnih orkestrov so pridobili prve izkušnje prav v Leipziškem mladinskem orkestru. Z njim intenzivno sodelujejo člani Orkestra Gewandhaus in Simfoničnega orkestra srednjenemškega radia ter tako podpirajo razvoj mladih glasbenikov. Na šestem in sedmem tekmovanju nemških orkestrov je Leipziški mladinski orkester pod vodstvom Ron-Dirka Entleutnerja prejel zvezno nagrado in tako potrdil svojo visoko raven.

Ron-Dirk Entleutner je bil rojen leta 1976 v Leipzigu, pri štirih letih pa že vključen v glasbenoizobraževalni program pod vodstvom Kurta Masurja. Med letoma 1985 in 1994 je bil član leipziškega deškega Zbora sv. Tomaža in v tej sloviti ustanovi pridobil tudi prve dirigentske izkušnje. Dirigiranje je študiral pri Georgu Christophu Billerju in Gerdu Bahnerju (petje pa pri Dirku Schmidtu) na Visoki šoli za glasbo Felixa Mendelssohna Bartholdyja v Leipzigu. Izpopolnjeval se je na mojstrskih tečajih pri Maxu Freyu, Ericu Ericsonu, Helmutu Rillingu, Philipu Ledgerju in Uweju Gronostayu.

Leta 1994 je ustanovil svoj prvi ansambel (Amici musicae), ki nastopa po vsej Nemčiji, na Danskem, Madžarskem, v Hong Kongu, na Azorih in v ZDA. Leta 1998 je Entleutner ustanovil Novi leipziški komorni zbor, leta 2000 pa še spremljevalni ansambel Capella accademia. Kot gostujoči dirigent je nastopal v Švici in Južni Afriki. Od leta 2000 je dirigent in umetniški vodja Leipziškega mladinskega simfoničnega orkestra; na Glasbeni šoli Johanna Sebastiana Bacha deluje tudi kot vokalni pedagog. V zadnjem desetletju je Ron-Dirk Entleutner prevzel pomembne funkcije v Koblenzu (profesor in glasbeni vodja na tamkajšnji univerzi, menedžer tamkajšnjega Mladinskega simfoničnega orkestra). Kot gostujoči predavatelj, vodja zborovskih delavnic in tečajev iz interpretacije je dejaven zlasti v ZDA. Od leta 2015 vodi tudi Saški državni mladinski zbor.