Splošno
sreda, 17. november 2021

Mednarodni dan študentov

Na ŠOUP opozarjamo, da so študenti še vedno v izjemno težkem položaju

Danes obeležujemo mednarodni dan študentov. Študentje smo bili v preteklem študijskem letu izpostavljeni neverjetnim izzivom ter preizkušnjam, ki jih je prinesla epidemija. Težkih razmer za študente prav gotovo še ni konec. Veliko je bilo socialnih, bivanjskih in drugih stisk, ki so mnoge študente pahnile tudi v hude psihične stiske. Na položaj študentov smo na ŠOUP opozarjali celotno preteklo študijsko leto in tudi v letošnjem letu nikakor ne bomo tiho, ko se bodo študentom godile krivice. 

Na težek socialni položaj študentov smo se odzvali z velikim socialnim projektom, pripravili smo kopico ukrepov, ki pa jih vlada, žal, v veliki meri ni sprejela. Žalosti nas, da smo mladi, dijaki in študenti postali nekoliko spregledana skupina. 

Študenti pokazali pogum in srčnost v epidemiji

Kljub izjemno težkemu položaju študentov, smo v teh dneh priča neverjetnemu pogumu in srčnosti študentov, ki so ponovno priskočili na pomoč zdravstvenim delavcem med epidemijo. V velikem številu so se študenti odzvali pozivom pristojnih, ki so prosili za pomoč.

Na ŠOUP verjamemo, da študenti izredno dobro razumemo položaj, v katerem se je znašla država in ponosni smo na to, da so študentje ponovno tisti, ki nesebično pomagajo svojim sodržavljanom. Hkrati moramo opozoriti, da so bili študenti v preteklosti deležni nekaterih neupravičenih kritik, ki jih obsojamo. Mladi smo se izkazali za izredno odgovorne državljane, ki razumejo situacijo v državi. 

Mladi potrebujemo socialni stik 

Ob mednarodnem dnevu študentov bi opozorili, da, kljub epidemiji, mladi potrebujemo socialni stik in druženje s svojimi vrstniki. Razumemo, da trenutno to ni mogoče, vendar opozarjamo, da je v slovenski Istri premalo družabnih prostorov, v katerih bi se mladi lahko družili in povezovali. Na ŠOUP smo v preteklosti organizirali veliko število večerov za študente in prav vsi so bili dobro obiskani. Mladim v Kopru manjka druženje in zabava, ki mora biti sestavni del študentskega življenja. Brez ustreznih prostorov pa zabav preprosto ni mogoče organizirati. Želimo si, da bi Koper v prihodnosti prepoznal pomen mladih generacij, ker še vedno verjamemo, da na mladih svet stoji. 

»Za nami je težko študijsko leto. Študenti smo bili soočeni s hudimi preizkušnjami, tudi trenutne razmere niso enostavne. Ponosen sem na vsakega študenta, ki nesebično pomaga tistim, ki v epidemiji potrebujejo pomoč. Verjamem, da smo mladi prevzeli svoj del odgovornosti in ne bomo dopustili napadov na študente, ki so povsem neprimerni. Mednarodni dan mladih naj bo opomnik vsem tistim odločevalcem, ki imajo trenutno v rokah tudi usodo študentov. Čas je, da sprejmejo odgovornost, ukrepe, ki bodo študentom izboljšali položaj in prenehajo napadati mlade.« - Jure Ciglar, predsednik ŠOUP 


Zanimivo /povezane novice

Dogodki