Splošno
torek, 29. januar 2019

Evidenca študentskega dela

Študentsko delo je več kot samo način za dodatni zaslužek.

Študentsko delo je več kot samo način za dodatni zaslužek. Z njim si lahko pomagaš tudi pri raziskovanju sveta dela, iščeš svoje interese, vidiš kakšni so delodajalci ter najdeš delo, ki bi ga želel opravljati tudi ko zaključiš izobraževanje. Ob tem si lahko nabereš znanja in izkušnje, ki so včasih ob iskanju prve zaposlitve še pomembnejše kot pridobljena formalna izobrazba.

Evidenca študentskega dela (EDI) je namenjena beleženju teh izkušenj. Zbira podatke o študentskem delu, ki si ga opravljal(a) ter beleži pridobljene kompetence. Na prihajajočem spletnem portalu ti bo omogočala pregled opravljenega študentskega dela ter pridobljenih kompetenc, prav tako pa bo omogočala prijavo v baze Zavoda RS za zaposlovanje, kjer se lahko že kot študent registriraš v evidenco iskalcev zaposlitve (in obenem obdržiš vse študentske pravice) ter tako koristiš njihove storitve. Evidenca študentskega dela se bo vzpostavila v okviru operacije Evropskega socialnega sklada: ”Evidentiranje in dokumentiranje kompetenc študentskega dela”

Namen operacije EviDEnca študentskega dela je: izboljšanje zaposlitvenih možnosti mladih iskalcev zaposlitve, izboljšanje ozaveščenosti mladih in delodajalcev o kompetencah pridobljenih z začasnim in občasnim delom, spodbujanje mladih k pridobivanju kompetenc, ki so iskane na trgu dela ter okrepitev sodelovanja deležnikov na trgu dela.

Študentsko delo dokazano izboljšuje možnost zaposlitve po končanem izobraževanju, ob implementaciji taksonomije ESCO omogoča mednarodno primerljivost kompetenc in olajšuje storitev posredovanja zaposlitve v okviru evropskega trga dela. Zato operacija spodbuja razvoj vseživljenjske karierne orientacije.

Operacija predvideva vzpostavitev centralne evidence študentskega dela ter na podlagi tega vzpostavitev informacijskega sistema za beleženje kompetenc, pridobljenih z občasnim in začasnim delom. Tako bodo lahko dijaki in predvsem študenti, ki se na ZRSZ lahko prijavijo v evidenco iskalcev zaposlitve, lažje predstavljali pridobljene kompetence ter tako lažje dostopali do delovnih mest kot iskalci zaposlitve. Informacijski sistem za beleženje kompetenc bo kot novo razvito orodje pozitivno prispeval k zagotavljanju učinkovitejše vseživljenjske karierne orientacije.

Podrobnejše informacije o EDI si lahko ogledaš na spletni in Facebook strani.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Več informacij o evropski kohezijski politiki najdete na www.eu-skladi.si.

Zanimivo /povezane novice