Sociala
torek, 15. oktober 2024

"ČASTIM ½ LITRA": Na Primorskem ponovno študentska krvodajalska akcija

Prvi študijski mesec običajno mine tudi v znamenju študentske krvodajalske akcije Častim ½ litra, ki jo tradicionalno organizira ŠOUP in druge študentske organizacije. Gre za vseslovenski študentski projekt pod okriljem Študentske organizacije Slovenije.

Projekt poteka že kar nekaj let in smo izjemno zadovoljni, ker uspešno sodelujemo s Centrom za transfuzijsko medicino Izola. 

Kdaj bodo lahko študenti darovali letos? 

Akcija bo potekala 22., 24. in 25. oktobra med 7.30 in 11.00 uro na Centru za transfuzijsko dejavnost Izola.

Na odvzem krvi se je potrebno predhodno naročiti preko telefonske številke (05) 660 62 39.

O pomenu krvodajalstva in akciji je izjavo podala tudi sekretarka za socialno in študentsko problematiko, Helena Francuz: 

»Resnično gre za plemenit projekt, ki ga organiziramo že tradicionalno. Akcija poteka dvakrat letno in veseli nas, da študentke in študenti prepoznavajo pomen krvodajalstva. Vse tiste, ki želijo darovati kri, tudi letos vabim, da se udeležijo akcije in skupaj z nami nekomu rešijo življenje. Zahvaljujem se Centru za transfuzijsko medicino in se že veselim letošnje krvodajalske akcije.« - Helena Francuz

Krvodajalstvo ima v Sloveniji dolgo tradicijo

V Sloveniji daruje kri okoli 5 odstotkov prebivalcev. Če bi želeli zadostiti potrebam zdravstva po krvi, bi potrebovali vsak delovni dan med 300 in 350 krvodajalk in krvodajalcev. Na leto zberemo med 42.000 in 45.000 litrov krvi, kar zadošča potrebam slovenskega zdravstva. To pomeni, da se na leto prijavi približno 95.000 krvodajalcev.

V Sloveniji predstavljajo tretjino vseh krvodajalcev ženske, dve tretjini pa moški. Prav prostovoljnost in anonimnost sta se v več kot  70 letih organiziranega krvodajalstva, izkazali za dober temelj za preskrbo s krvjo. Skrb za zdravje vsakega posameznika in najširše družbene skupnosti pomeni tudi skrb za varno kri. (vir: Rdeči križ Slovenije). 

Gre za nesebično in pogumno dejanje, ki terja veliko odgovornosti ter empatije, ki pa jo študenti premorejo. To smo dokazali v vseh preteklih krvodajalskih akcijah. Poleg Krvodajalske akcije organiziramo tudi mnoge druge projekte in aktivnosti na področju sociale. 

Za dodatne informacije lahko pokličete neposredno na (05) 660 62 39 ali pišite na e-naslov info@soup.si.

"Mi častimo, častiš tudi ti?"

Projekt izvaja ŠOUP v okviru projekta 'PreProstoVoljni', ki ga sofinancira Mestna občina Koper.

Zanimivo /povezane novice