APZ UP
sreda, 16. junij 2021

APZ UP dosegel zlato priznanje na World Choir Festival 2021 v Hong Kongu

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (APZ UP), ki deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem, se je na sugestijo in priporočilo bolgarske dirigentke Theodore Pavlovič, ki že vrsto let spremlja ta festival, odločil sodelovati na prestižnem mednarodnem zborovskem tekmovanju World Choir Festival 2021 v Hong Kongu.

Letos je tekmovanje, zaradi situacije s pandemijo, potekalo preko spleta. Glede na to, da v Sloveniji zbori niso mogli delovati v živo, je bila edina možnost na tekmovanju sodelovati v kategoriji K, kjer so zbori lahko poslali video posnetek v živo, nastal med leti 2018-2020.

Tekmovanja, ki je potekalo v 13 kategorijah, se je udeležilo okoli 200 zborov iz celega sveta. Ocenjevala jih je žirija 50 priznanih glasbenih strokovnjakov, ki so razdeljeni po različnih kategorijah zborom podelili zlata, srebrna, bronasta priznanja.

Našo kategorijo so ocenjevali Bengt Ollén (Švedska), Kaie Tanner (Estonija), Zimfira Poloz (Kanada), Jonathan Valasco (Filipini), Susanna Saw (Malezija), Ren Baoping (Kitajska) in umetniški vodja festivala Leon Tong (Hong Kong). Najboljši iz posameznih kategorij so se kasneje potegovali za Veliko nagrado.

Najvišje število točk in Veliko nagrado je prejel Cleveland Chamber Choir (Ohio, ZDA) pod vodstvom Scotta MacPhersona, ki sicer deluje kot zasedba profesionalnih pevcev. 

Ker je APZ UP od nekdaj ponosni promotor novo nastale glasbe sodobnih slovenskih skladateljev, so se odločili, da pošljejo na tekmovanje posnetka dveh skladb s koncerta na Festivalu Bled 2019.

Skladba Črta Sojarja Voglarja, ki je nastala po naročilu zbora leta 2019, je tehnično zahtevna, harmonsko bogata in ritmično igriva uglasbitev besedila O LUX BEATA TRINITAS. Vsekakor bo našla mesto tudi v repertoarjih tujih zborov, kot jo je že našla prvo nagrajena skladba natečaja Aegis carminis 2019 mladega skladatelja Tineta Beca DELIVER ME, O LORD, kjer skladatelj z uporabo sodobnih sredstev, izjemnim muzikalnim lokom in espresivnostjo postavlja pred zbor zahtevno a hkrati izjemno efektno skladbo. Obe skladbi sta naleteli na pozitiven odziv publike in kot kaže tudi mednarodne žirije tekmovanja v Hong Kongu.

APZ UP je ponosen, da slovensko glasbo lahko predstavlja na domačih in tujih odrih. Pevci in pevke verjamejo, da je ustvarjalnost slovenskih skladateljev v svetu zaželena in zelo cenjena. 

Na tekmovanju sta poleg APZ UP zlato priznanje dosegla še dva slovenska predstavnika, in sicer v kategoriji K tudi Komorni zbor KGBL pod vodstvom Ambroža Čopija, ki so žirijo prav tako prepričali z izvedbami skladb sodobnih slovenskih skladateljev Mateja Kastelica CREDO/I BELIVE in Sama Vovka TA NA SOLBICI ter Dekliški pevski zbor Gimnazije Celje-Center pod vodstvom Davida Preložnika. Dekleta so se predstavila v kategoriji - virtualni zbori s skladbo POTUJEM SAM Leona Firšta, s katero so prejele zlato priznanje tudi na mednarodnem zborovskem tekmovanju Aegis carminis 2021 v Kopru. S tem so vsi trije slovenski zbori dokazali, da slovenska ustvarjalnost in poustvarjalnost visoko kotirata tudi na mednarodnih odrih.

Iskrene čestitke vsem sodelujočim in organizatorju tega izjemnega dogodka, s katerim je pokazal, da se kljub trenutni situaciji po svetu da z glasbo povezati ljudi in jih navdahniti za prihodnost.

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (APZ UP) deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP) vse od leta 2004. Od ustanovitve ga vodi dirigent Ambrož Čopi, pri vodenju zbora pa mu pomaga asistentka dirigenta Andreja Tomažič Hrvatin. V enajsti in dvanajsti sezoni pa je zbor deloval pod vodstvom dirigenta Mirka Ferlana.

APZ UP sodi med pomembne sooblikovalce kulturnega življenja na Obali in tudi širše. S svojo vizijo spodbuja k nastajanju novih skladb, ki jih že vrsto let promovira doma in v tujini. Tako je vrsta skladateljev mlade generacije svojo prepoznavnost v tujini pridobila ravno s predstavitvami APZ UP na festivalih in tekmovanjih širom po svetu. 

Zbor se je s kvaliteto izvedb in programsko usmeritvijo v svojem 17-letnem obdobju delovanja z izjemnimi uspehi dokazal na domačih in tujih tekmovanjih, kjer je prejel več prvih mest in zlatih plaket. Kot finalist je leta 2009 nastopil na tekmovanju za Veliko nagrado Evrope v zborovskem petju v francoskem Toursu.

APZ UP je v 15. sezoni izdal osmo zgoščenko LUX z novitetami nastalimi za zbor. Zbor je zgoščenko predstavil na festivalu v Rimu in festivalu Bled. Ob zgoščenki je založba Astrum izdala tudi notno zbirko. Zbor je ob svojem jubileju organiziral mednarodno prepoznaven mladinski zborovski festival Aegis carminis v okviru katerega so se zvrstila kar tri  tekmovanja, in sicer mednarodno tekmovanje zborovskih dirigentov, mednarodno tekmovanje pevskih zborov in skladateljski natečaj za nove zborovske skladbe, v letošnjem letu nadaljeval z njegovo 2. edicijo, z neprofitno organizacijo kakovostnih koncertov mednarodnega cikla vokalne in instrumentalne glasbe Simfonic voices pa že 12 let pomembno sooblikuje kulturno ponudbo na Slovenski obali.

V letu 2018 je zbor prvič pristopil tudi s ponudbo mednarodnega festivala SANCTI NAZARII kot podporo postavitvi kora za pridobitev novih orgel v Stolni cerkvi Marijinega vnebovzetja v Kopru. 

Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije je zboru za izjemne dosežke leta 2010 podelilo naziv status društva v javnem interesu. V vseh teh letih je prejel kar nekaj nagrad, priznanj in plaket, med drugimi v letu 2016 Gallusovo plaketo, najvišje priznanje Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD RS) za področje glasbene dejavnosti, v maju 2015 pa tako od Mestne občine Koper (MOK) kot od JSKD RS nagrado za desetletno uspešno delovanje.