Splošno
petek, 10. april 2020

Ali se lahko COVID-19 prenaša prek hrane?

Stališča in priporočila agencij za varnost hrane.

Kot navajajo pri Evropski agenciji za varnost hrane EFSA, ni nobenega trdnega dokaza, da bi se nova vrsta korona virusa prenašala tudi s pripravljeno in zaužito hrano. Tako kažejo tudi izkušnje iz prejšnjih, sorodnih koronavirusnih izbruhov, kot sta SARS in MERS.

Podobno stališče imajo tudi pri Nemškem zveznem inštitutu za oceno tveganj (BfR), kjer navajajo, da trenutno ni primerov, ki bi dokazovali, da se ljudje okužimo z novim koronavirusom z uživanjem kontaminirane hrane ali s stikom z onesnaženimi živili. Prav tako ni znanih poročil o drugih koronaviusnih okužbah s hrano.

Prenos prek površin, ki so bile pred kratkim kontaminirane z virusi, je sicer kljub temu mogoč ob dotiku z rokami, vendar pa se to lahko zgodi le v kratkem času po tem, ko je prišlo do kontaminacije, zaradi razmeroma nizke stabilnosti koronavirosov v okolju pa se viralnost virusov počasi zmanjšuje. Agencija za varno hrano Francije (Anses), pa dodaja, da pri pogrevanju hrano segrejemo vsaj na 63°C za 4 minute.

Pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) so zapisali, da pri pripravi hrane veljajo enaka priporočila o zagotavljanju dovolj visoke ravni higiene živil, kot sicer: meso naj bo dobro prekuhano ali prepečeno, pozorni pa moramo biti, da ne pride do križne kontaminacije med surovimi in že pripravljenimi živili. Več.

Nacionalni inštitut za javno zdravje NIJZ, priporoča, da poskrbimo za ustrezno raven higiene v gospodinjstvu tako, da:

  • za čiščenje površin uporabljamo toplo/vročo vodo in običajna čistilna sredstva,
  • večkrat očistimo površine, ki se jih pogosto dotikamo (npr. kljuke, mize, kuhinjski pult, nočne omarice, straniščne površine, pipe umivalnikov, telefone, tipkovnice),
  • odpadke iz gospodinjstva odlagamo kot običajno,
  • po vsakem ravnanju z odpadki in ali čiščenju si temeljito umijemo roke z milom in tekočo vodo,
  • poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov, zračimo pet do deset minut, večkrat na dan.


Vir: ZPS

Zanimivo /povezane novice