Splošno
petek, 26. januar 2018

Zdolgočaseni in inovativni

Dolgčas vodi k najboljšim idejam.

Se ti včasih najbolj ustvarjalne ideje porodijo med zlaganjem perila, pomivanjem posode ali lenarjenjem? Zakaj se to dogaja ter kakšna je povezava med dolgčasom in ustvarjalnostjo?

Ali si v vsakem trenutku obkrožen s tehnologijo? Ali v izogibanju dolgčasu stalno pogleduješ na svoj mobilnik? Morda se ti prav zaradi tega izmikajo tvoje najboljše ideje.

Manoush Zomorodi je voditeljica radijskih oddaj in podkastov, avtorica in raziskovalka človeške narave. V okviru svojega podkasta Notes to Self je leta 2015 oblikovala interaktivni projekt Bored and Brilliant, v okviru katerega je skupaj s svojimi poslušalci raziskovala digitalno anksioznost in odvisnost od mobilnih telefonov. 

Srečanje z dolgčasom

Zomorodijeva se je z dolgčasom srečala leta 2007, po rojstvu svojega sina. Dojenček namreč ni zaspal, če ni ležal v premikajočem se vozičku. Tako njegovi mami ni preostalo drugega, kot da se vsak dan več ur sprehaja. Ob tem se je hitro začela dolgočasiti, saj je bila navajena hitrega in nepredvidljivega življenja novinarke.

Po nekaj mesecih pa se je v njej nekaj spremenilo. Med sprehajanjem so se začeli sproščati tudi njeni možgani. Kmalu je začela razmišljati o tem, s čim se želi ukvarjati po poteku porodniškega dopusta. Odločila se je, da bo sledila svojim sanjam, zato je oblikovala svojo radijsko oddajo.

Pomanjkanje idej – kaj pa zdaj?

S pomočjo pametnega mobilnega telefona iPhone, ki so ga v podjetju Apple prav takrat prvič predstavili javnosti, je Zomorodijeva lahko uspešno usklajevala svoje družinsko in poslovno življenje. Kmalu pa se je soočila s perečim problemom: ko je začela razmišljati o tem, kako bi lahko povečala število poslušalcev svoje oddaje, se ni mogla domisliti prav ničesar.

Zato je začela razmišljati: »Kdaj sem nazadnje dobila kakšno dobro idejo? Seveda, medtem ko sem potiskala tisti presneti voziček.«

Zdaj pa je vse proste delčke njenega življenja zapolnjeval mobilni telefon. Ko je čakala na svojo kavo, je preletela dnevno časopisje. Ko je sedela na kavču, je urejala svoj koledar. V vsakem prostem trenutku je prek kratkih sporočil svojim sodelavcem in možu dokazovala, kako odzivna je. Ugotovila je, da ji nikoli ni dolgčas.

Ali se res dolgočasijo le dolgočasni ljudje?

Manoush Zomorodi se je tako začela spraševati, kaj se zgodi z nami, ko se dolgočasimo, in kaj se zgodi, če nam nikoli ni dolgčas.

Odgovore na svoja vprašanja je poiskala pri nevrologih in kognitivnih psihologih, ki so ji zaupali, da se med dolgočasenjem v naših možganih sproži t. i. privzeti način (angl. default mode). Takrat naše delo upravlja avtopilot, naši možgani pa so izjemno zaposleni.

V privzetem načinu se namreč začneta povezovati naša zavest in podzavest, ustvarjajo pa se nove nevronske povezave. Tako naši možgani začnejo povezovati različne ideje, reševati zahtevne probleme, ki nas pestijo že dolgo, in se osredotočijo na postavljanje dolgoročnih ciljev.

Tehnologija iz naših življenj izpodriva dolgčas

V današnjem času, ko smo stalno obkroženi s tehnologijo, pa je doseganje opisanega privzetega načina izjemno težavno. Naša življenja se pogosto vrtijo okoli elektronskih naprav, še posebej mobilnih telefonov, ki jih sploh ne spustimo več iz rok.

Kako lahko prekinemo ta začarani krog? Če te zanima, kako ga je premagala Zomorodijeva, si oglej njen TED posnetek.


Vir: MC Indijanez, mlad.si