Splošno
sreda, 23. december 2020

Z »lučko upanja« smo obiskali domove starejših občanov

Naj luč upanja posveti vsem.

Študentske organizacije v predprazničnem času z lučko upanja starejšim ter ranljivejšim skupinam sporočajo, da tudi mladi mislijo na njih in jim bodo vselej na voljo za pomoč. Študentje namreč že vrsto let starejšim ter pomoči potrebnim pomagajo pri vsakodnevnih opravilih, odstranjevanju novozapadlega snega in krajšanju prostega časa. Z lučko upanja so obiskali več lokacij po Kopru, Ljubljani in Mariboru, ob podpiranju drugih pa sami sporočajo, da luč upanja za svetlo prihodnost mladih počasi ugaša.

Študentje so z obiski pričeli že v torek, ko so razveselili oskrbovance Doma pod Gorco v Mariboru. Poslanstvo pa nadaljevali po vsej Sloveniji in v Ljubljani, Mariboru in Kopru obiskali več kot 10 domov starejših občanov, hkrati pa posameznike razveselili tudi z obiskom pred domovi, kjer živijo sami. Mladi so jim dan polepšali s pesmijo, glasbo in jim predali simbolično »lučko upanja«, s katero sporočajo, da v teh težkih časih podpirajo njihovo vztrajnost in da kmalu tudi za njih prihajajo svetlejši časi.

Prav ta lučka upanja po besedah predsednika Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP) Jure Ciglar, počasi ugaša pri mladih: »Predsedstvo ŠOUP je danes obiskalo domove starostnikov v Kopru. V domove prinašamo luč upanja, ker menimo, da je upanje v teh časih potrebno ohraniti in ga potrebujejo tako starejši kot mladi. Zagovarjamo medgeneracijsko sožitje in sodelovanje obeh generacij. Upamo, da se bo Vlada v teh časih spomnila na obe ranljivi skupini in ponudila sistemske rešitve. Vsem starostnikom želim čim lepše leto 2021 in upam, da se bo epidemija čim prej končala. Srečno!«

Vabljeni k ogledu posnetka na Facebook strani ŠOUP tukaj.

Naj luč upanja posveti vsem. To sporočajo študentje, ki si želijo le, da bi nekdo prisluhnil težavam njihovih sovrstnikov, še naprej pa bodo pomagali tistim, ki so pomoči najbolj potrebni.

Klemen Peran, predsednik Študentske organizacije Slovenije: »Mladi, ne le študenti, smo letos po vsej Sloveniji pomagali prebroditi največjo zdravstveno krizo v sodobni zgodovini. S pomočjo pri obravnavi COVID-19 bolnikov v zdravstvenih in socialnih ustanovah, s pomočjo starejšim in drugim pomoči potrebnih v lokalnih skupnostih, študentske in dijaške organizacije tudi s finančno pomočjo najbolj potrebnim dijakom in študentom, smo mladi pokazali, da nam je mar in da se na nas družba lahko zanese. Mladi pa si želimo, da se lahko zanesemo na državo. Zato za prihodnje leto odgovorne pozivamo k ustvarjanju možnosti za razvoj mladih, da bomo ostali vezivo družbe in člani te skupnosti tudi v prihodnje.«