Izobraževanje
sreda, 02. november 2022

Vojna v Ukrajini v geopolitičnem kontekstu

Brezplačno predavanje za študente

Na Študentski organizaciji Univerze na Primorskem (ŠOUP) pripravljamo izjemno zanimivo predavanje o vojni v Ukrajini in njenem vplivu na ekonomsko in politično dogajanje v svetu. 

Predavanje bo potekalo v sredo, 9. novembra 2022 ob 18. uri v prostorih ŠOUP. 

Naš gost bo ugledni profesor, na Fakulteti za Management (UP FM), doc. dr. Primož Šterbenc.

Dr. Šterbenc raziskovalno sodeluje z ZRC SAZU, European Council on Foreign Relations (ECFR) in Trans European Policy Studies Association (TEPSA). Občasno deluje kot recenzent pri reviji International Journal of Middle East Studies. Občasno tudi ekspertno svetuje Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije v zvezi z vprašanji, povezanimi z Bližnjim vzhodom. 

Pri svojem raziskovanju se osredotoča na islam; politično, religijsko in znanstveno-filozofsko-teološko zgodovino muslimanskega sveta; religijsko-politične odnose v muslimanskem svetu (vključno s sunitsko-šiitskimi odnosi); politično-varnostna dogajanja na Bližnjem vzhodu (vključno z izraelsko-palestinskim konfliktom); odnose med Zahodom in muslimanskim svetom; politiko EU do Bližnjega vzhoda; geopolitičnim in varnostnim položajem v Evraziji in Afriki.

Predavanje je za študente brezplačno, obvezna je predhodna prijava!

  • Sreda, 9. 11. 2022, ob 18. uri v prostorih ŠOUP (Čevljarska ulica 27, Koper)
  • PRIJAVI SE TUKAJ

Kaj nas čaka?

Februarja 2022 se je začela vojna v Ukrajini, ki močno vpliva na politična in ekonomska dogajanja v svetu, predvsem v smislu povečevanja mednarodnih politično-varnostnih napetosti in slabšanja ekonomskega položaja za večino prebivalstva. 

Za razumevanje dogajanj v Ukrajini je nujno poznavanje procesa prerazdeljevanja moči v mednarodnih odnosih, geopolitičnih in geoekonomskih ozadij, naukov realistične šole mednarodnih odnosov in zadovoljevanja vplivnih korporativnih interesov. 

Predvsem je potrebno razumevanje dogajanj v trikotniku ZDA - Ljudska republika Kitajska - Ruska federacija, v katerem poteka specifična dinamika, ki vpliva tudi na trgovino z energenti in opredeljevanje nekaterih drugih vplivnih držav (Indija). 

V tem kontekstu je nezanemarljiva tudi politika zalivskih proizvajalcev nafte, na čelu s Savdsko Arabijo.


Zanimivo /povezane novice