Splošno
ponedeljek, 13. november 2023

Vabilo za sodelovanje v študiji Družbeni mediji in samomorilno vedenje

Dragi študenti in študentke, vabimo vas k sodelovanju pri raziskavi Družbeni mediji in samomorilno vedenje: študija vpliva objav novinarskih prispevkov o samomoru na komentatorje in bralce.

Študija je sestavljena iz dveh delov: spletno reševanje presejalne baterije vprašalnikov in eksperimentalni del, ki zajema prebiranje nekaj različnih objav novinarskih prispevkov (na temo smrti zaradi samomora, smrti zaradi prometnih nesreč ali na temo vremenskih pojavov). K drugemu delu boste povabljeni ob upoštevanju meril za vključitev. 

Celoten čas sodelovanja v študiji je ocenjen na približno 50 min. V zameno za vaš čas boste vsi, ki boste vključeni v oba dela študije, prejeli nadomestilo v obliki bona v vrednosti 10 evrov za uporabo v prehrambeni trgovini.

S pomočjo vaših odgovorov bomo bolje razumeli, kako poročanje o samomoru na družbenih omrežjih, vpliva na doživljanje in počutje bralcev. To bo omogočilo pripravo smernic za odgovorno poročanje o samomoru na družbenih omrežjih in s tem zmanjševanje negativnih učinkov neustreznega poročanja.

Več informacij in vključitev v raziskavo je možna preko te povezave.


Vodja projekta: prof. dr. Diego De Leo
Koordinatorke laboratorijske raziskave: izr. prof. dr. Vita Poštuvan, asist. Vanja Gomboc in asist. Polonca Borko
UP IAM Slovenski center za raziskovanje samomora
Študija je sofinancirana v okviru ARIS projekta J3-3081