Splošno
četrtek, 03. oktober 2024

Vabilo k sodelovanju v raziskavi o duševnem zdravju med študenti

Vljudno vabljeni k udeležbi v raziskavi o duševnem zdravju med študenti, ki se izvajaja v okviru projekta »Človek v primežu COVID-19: psihološke posledice epidemije in preventivnih zaščitnih ukrepov za zajezitev širjenja okužbe«. Projekt, ki ga na UP IAM SCSR izvaja skupaj z NIJZ in Filozofsko fakulteto UL, je bil zasnovan z namenom celostnega preučevanja dolgoročnih psiholoških posledic epidemije covid-19. 

V nadaljevanju najdete nekaj pomembnih informacij o raziskavi.

Namen dotične raziskave

Namen raziskave je preučiti duševno zdravje in njegove dejavnike med študenti v Sloveniji po obdobju epidemije in drugih hitrih ter nenadnih sprememb, ki so sledile epidemiji (npr. draginja, naravne nesreče). Cilj raziskave je pridobiti poglobljen vpogled v duševno zdravje študentov, ki so se v omenjenih obdobjih soočali s številnimi spremembami (npr. prenos študija na daljavo, izguba študentske zaposlitve). Te namreč lahko predstavljajo dejavnike tveganja in vplivajo na duševno zdravje ljudi. V raziskavi se bomo osredotočili tudi na primerjavo stanja ter dejavnikov duševnega zdravja študentov v mednarodnem prostoru.

Kaj se pričakuje od vas?

Vaše sodelovanje bo zajemalo reševanje vprašalnika v spletnem programu 1KA, pri čemer bo odgovarjanje na vprašanja trajalo približno 20 do 30 minut. Reševanje vprašalnikov je anonimno.

Koristi vašega sodelovanja

Sodelovanje v raziskavi vam lahko pomaga pri razmisleku o vašem življenju v času hitrih in nenadnih sprememb in morebitnih posledicah, ki so jih le-te imele za vas. S svojim sodelovanjem boste pomagali razumeti, kakšno je duševno zdravje in njegovi dejavniki med študenti v Sloveniji, kar bo predstavljalo podlago za oblikovanje intervencij, s katerimi bomo naslavljali prepoznane stiske ter dejavnike tveganja med študenti.

Tveganja za vas in vaše zdravje

Sodelovanje v raziskavi ne predstavlja posebnih tveganj za vaše zdravje. Ker se določena vprašanja navezujejo na že doživete stresne in izredne dogodke, se lahko ob reševanju pojavijo neprijetni občutki (npr. skrb, strah). V tem primeru vas prosimo, da (začasno) prekinete z reševanjem vprašalnika, za pomoč pa se lahko obrnete na kontakte, ki jih najdete na povezavi: http://zivziv.si/sos/.

Za morebitna dodatna vprašanja se lahko obrnete na naš na e-poštni naslov: info.scsr@upr.si

>> RAZISKAVA <<

vabilo   raziskava o duševnem zdravju med študenti