Mednarodno
ponedeljek, 19. februar 2018

V nov semester z novimi erazmovci

Za domače in tuje študente napovedujemo razgiban in pester mednarodni poletni semester.

Program Erasmus, ki je v letu 2017 praznoval 30. obletnico, je v poletnem semestru tekočega študijskega leta na študijske programe Univerze na Primorskem ponovno privabil nekaj manj kot 90 tujih študentov. 

Na prvi dan poletnega semestra jim bodo dobrodošlico pripravili študenti vključeni v projekt Erasmus Student Network Primorska (ESN Primorska), ki se izvaja pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP). Projekt zajema aktivnosti in dogodke za domače in tuje študente.

Preko sistema tutorstva za pomoč na različnih ravneh izmenjave so slovenski študenti s tujimi navezali stike že pred njihovim prihodom, ob prihodu pa zanje pripravljajo dobrodošlico. V tekočem prvem tednu poletnega semestra tako primorski študenti pripravljajo Welcome day, ki mu bo sledil ogled Kopra (Goat Island). Slovenski in tuji študenti bodo skupaj pripravili istrsko kulinarično doživetje, na katerem bodo izmenjali okuse in svoje prve vtise, nato bodo v prvih dneh marca odkrivali Slovensko Istro.

»Za domače in tuje študente napovedujemo razgiban in pester mednarodni poletni semester. Kakor v prejšnjih semestrih, bomo tudi v tem nadaljevali z izmenjevanjem znanja jezikov na sproščenih učnih srečanjih imenovanih Polyglot Café, v teku pa so tudi že priprave na priljubljene mednarodne večere,« napoveduje Patricija Marolt, sekretarka za mednarodno sodelovanje ŠOUP in poudari, da so na prihodnje dogodke vabljeni tako študenti kot širša javnost.

30 let programa Erasmus+

Ob 30-letnici programa EU na področju izobraževanja in usposabljanja Erasmus (od leta 2014 Erasmus+) rezultati dokazujejo njegovo uspešnost. V letu 2015 je namreč kar 678.000 Evropejkam in Evropejcem, kar je največ doslej, omogočil študij, usposabljanje, delo in prostovoljstvo v tujini. V istem letu je EU vložila 2,1 milijarde evrov v več kot 19.600 projektov, v katere je vključenih 69.000 organizacij.

Rezultati kažejo tudi, da je program na dobri poti, da doseže svoj cilj in med letoma 2014 ter 2020 podpre 4 milijone ljudi. Povratne informacije udeležencev potrjujejo, da je čas, preživet v tujini s programom Erasmus+, dobra naložba, ki se odraža v izboljšanju znanja in spretnosti ter povečanju zaposlitvenih možnosti. Mnoge študentke in študenti, ki so prek programa Erasmus+ opravljali prakso v tujini, so pri gostiteljskem podjetju našli tudi dolgoročno zaposlitev.


Projekt sofinancira Mestna občina Koper.