Mednarodno
ponedeljek, 18. julij 2022

Tuji študenti bogatijo visokošolski prostor pri nas!

Poslanke in poslanci državnega zbora so sprejeli nov Zakon proti škodljivim ukrepom oblasti, ki je vplival tudi na Zakon o tujcih. Po novem bo garantno pismo skrbnika ponovno zadoščalo za pridobitev začasnega dovoljenja za prebivanje v Republiki Sloveniji.

Na ŠOUP poudarjamo, da smo v preteklosti velikokrat opozorili na nesmiselnost pretekle ureditve, ki je tujim študentom, povsem brez tehtnih argumentov, otežila pridobitev dovoljenja za prebivanje. Zelo nas veseli, da je Zakon o tujcih ponovno takšen kot nekoč, saj to omogoča internacionalizacijo visokošolskega prostora, ki na Primorskem predstavlja dodano vrednost celotne regije, ta internacionalizacija zagotovo bogati lokalno okolje in vanj prinaša tudi veliko novih kultur, ki tukaj živijo, študirajo in ustvarjajo v sožitju z lokalnim okoljem. Vedno smo se, in se bomo tudi v bodoče, borili za povezovanje tujih in domačih študentov. Visokošolski prostor mora ostati odprt ter dostopen vsem, ki si želijo študirati v Sloveniji. Na spremembe Zakona o tujcih se je odzval tudi sekretar za mednarodno dejavnost Dimitar Miloshev:

"Tuji študenti predstavljajo 20 % vseh Primorskih študentov in prav vsakokrat, ko se pogovarjam z njimi povedo, da z velikim veseljem študirajo v Sloveniji, nekateri si kasneje tukaj ustvarijo tudi življenje. Naša dolžnost je, da poskrbimo za njihovo integracijo v lokalno okolje in to, s pomočjo projektov ter komunikacije, počnemo vsakodnevno. Zakon o tujcih, v prejšnji obliki, je bil nesmiseln in veseli me, da je slovenski visokošolski prostor ponovno postal odprt za vse tuje študente." - Dimitar Miloshev, sekretar za mednarodno dejavnost


Zanimivo /povezane novice

budimpesta22
21.11.2022

Budimpešta s ŠOUP

Odpravili se bomo na čaroben praznični izlet, 10. - 11. decembra 2022

beograd s šoup
21.03.2022

Beograd s ŠOUP

2. - 3. aprila nas čaka odštekan izlet!

barcolana 2020
28.09.2020

Barcolana

Izlet vključuje vstop na ladjo, hrano in pijačo.

ŠOUP priporoča

Aktualne vsebine, ki jih ne smeš zamuditi

Dogodki