Šport
sreda, 12. december 2018

Temeljita tehnična inšpekcija

Evropsko univerzitetno prvenstvo v vaterpolu.

Tehnični delegat Evropske univerzitetne športne zveze (EUSA) je obiskal prizorišča Evropskega univerzitetnega prvenstva v vaterpolu (EUC  WP), ki bo v Kopru na sporedu zadnje dni julija leta 2019. Obisk je bil dolg in temeljit, saj bo to prvo univerzitetno prvenstvo v kolektivnem vodnem športu.  

G. Attila Marosvari je bil izbran za prvega tehničnega delegata Evropske univerzitetne športne zveze za vaterpolo konec oktobra letos in sicer na zasedanju izvršnega odbora EUSE, ki je potekalo v Rimu. Delegat prihaja iz Madžarske, ki je svetovna velesila v vaterpolu, tako da je s posebnim zanimanjem pregledal glavno in pomožno tekmovalno prizorišče prihodnjega prvenstva.  

Glavno igrišče za EUC WP Koper 2019 bo letni olimpijski bazen v Žusterni, ki poleti obiskovalcem nudi izjemen morski ambient s starim mestnim jedrom Kopra v ozadju. Sedaj pa je ta bazen v zimski verziji pokrit z balonom, zato trenutno ne nudi svoje prave vizualne podobe. Vseeno je bil opravljen pregled bazena, dostopa do prostorov, slačilnic, sanitarij, sobe za sodnike ter sobe za delegata in vodstvo tekmovanja.

Povsem enak pregled je pred tem potekal tudi v novem koprskem mestnem bazenu na Bonifiki, ki pa bo julija prihodnjega leta najbrž le pomožno prizorišče prvenstva - če bi bila zaradi hujšega slabega vremena za dan ali dva vseeno potrebna streha nad glavo. Sicer je to mesec julija malo verjetno, toda organizatorji EUC WP smo že pripravljeni tudi na to možnost. V novem koprskem mestnem bazenu so vsi prostori še precej večji kot v Žusterni in tudi več jih bo na razpolago, ko bo v bazenskem kompleksu vse dokončano.  

Poleg obiskov obeh tekmovališč pa se je g. Marosvari opravil še celo vrsto ogledov prostorov, kjer bodo poleti spali športniki, in prostorov, kjer se bodo prehranjevali. Celoten obisk tehničnega delegata za Evropsko univerzitetno prvenstvo vaterpolu je potekal v spremstvu ekipe organizatorjev prireditve iz Univerzitetne športne zveze Primorske.

Opravljena sta bila tudi ogleda prizorišč svečane otvoritve prvenstva, ki bo na slikovitem osredjem trgu v starem mestnem jedru Kopra, in Pretorske palače, kjer bosta pred začetkom tekmovanja potekala žreb in tehnični sestanek sodelujočih ekip. Sledil je še ogled nove pisarne organizacijskega odbora prvenstva, kjer bodo prihodnje poletje sestanki vodstva tekmovanja in press center.

Tehnična inšpekcija je imela tudi svoj protokolarni segment, ko so g. Attilo Marosvarija skupaj s predstavniki organizacijskega odbora prvenstva sprejeli na koprski občini in v rektoratu Univerze na Primorskem. Na sedežu MO Koper je bil gostitelj nekdanji slovenski reprezentant v vaterpolu in dolgoletni podžupan Peter Bolčič, na UP pa prorektor dr. Boris Kavur.  

Podžupan Bolčič je poudaril športne projekte in moderno športno infrastrukturo mesta, bivša vaterpolista pa sta spregovorila tudi o konkretnih vaterpolo temah. Prorektor Kavur je prav tako nanizal številne športne aktivnosti, ki jih izvajajo Univerza na Primorskem in z njo povezane študentske strukture, ter predstavil splošno usmerjenost UP z vse večjim poudarkom na mednarodnih programih.