Splošno
sreda, 09. november 2022

Študenti in dijaki bodo prejeli COVID dodatke

Predsednica Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) Marike Grubar se je, skupaj s predsednikom Dijaške organizacije Slovenije (DOS) Simonom Trussevichem, srečala z državnim sekretarjem na Ministrstvu za obrambo RS (MORS), Rudijem Medvedom, ki je predstavil napredek pri reševanju zahtevkov za izplačilo COVID-19 dodatka dijakom in študentom, ki so opravljali delo v boju proti epidemiji COVID-19.

Po podatkih MORS, je pristojni Urad za zaščito in reševanje RS do konca oktobra prejel 12.389 zahtevkov v skupni vrednosti skoraj 2,5 milijona EUR. V postopku izplačila je že za skoraj 1,5 milijona EUR zahtevkov, dijaki in študenti pa lahko izplačila na svoj račun s strani delodajalcev pričakujejo do konca tega koledarskega leta.

Predsednica se je na novinarski konferenci še enkrat zahvalila državnemu sekretarju, ki je po nastopu funkcije poleti letos prisluhnil pozivom DOS in ŠOS po izplačilu zasluženega dodatka. Kljub jasnemu zapisu v zakonu, ki ga je sprejel prejšnji sklic Državnega zbora, so namreč njegovi predhodniki zavračali izplačilo vsem dijakom in študentom, ki so pomagali v boju proti epidemiji. Če bi obveljala interpretacija njegovih predhodnikov, bi bilo do dodatka upravičenih le okoli 50 dijakov in študentov, ki so delo opravljali kot prostovoljci.

Ob tem je predsednica opozorila, da kljub velikemu številu oddanih zahtevkov, ostaja mnogo primerov, ko delodajalci iz takšnih ali drugačnih razlogov za dijake in študente, ki so pri njih opravljali prakso ali študentsko delo in so po določbah zakona do dodatka upravičeni, zahtevkov niso oddali. Pri tem izpostavlja oba Univerzitetna klinična centra; tako v Ljubljani, kot v Mariboru, kjer so mnogi dijaki in študenti ostali praznih rok, kljub temu, da se sredstva za izplačilo dodatka financirajo s strani URSZR oz. neposredno državnega proračuna.

Zato vse dijake in študente, ki menite, da ste do dodatka upravičeni, delodajalec pa za vas neupravičeno ni oddal zahtevka pozivamo, da na info@studentska-org.si sporočite svoj primer in navedete delodajalca, pri katerem ste delo opravljali. MORS in ŠOS bo te delodajalce ponovno pozval k oddaji zahtevka.

Zanimivo /povezane novice