Splošno
četrtek, 07. april 2022

Sprejet zakon, ki študentom prinaša ogromno pozitivnih sprememb!

Študentska organizacija Univerze na Primorskem (ŠOUP) si je, skupaj s Študentsko organizacijo Slovenije in ostalimi organizacijami, več kot leto dni, močno prizadevala za sprejetje Zakona za urejanje položaja študentov (ZUPŠ-1).

Zakon smo pripravljale vse študentske organizacije skupaj in v njem smo naslovili potrebe in želje študentov. Ukrepi, ki jih sprejetje zakona prinaša, bodo bistveno izboljšali položaj vseh študentov v Sloveniji in njegovo sprejetje zagotovo pomeni, da študentske organizacije lahko neverjetno vplivajo na položaj vseh študentov pri nas. ŠOUP je skupaj z ostalimi sodelujočimi poskrbel, da je bil glas študentov slišan ter tudi upoštevan! 

Poslanci poslanskih skupin Liste Marjana Šarca (LMŠ), nepovezanih poslancev (NP), Socialnih demokratov (SD), Stranke Alenke Bratušek (SAB), ter Slovenske nacionalne stranke (SNS), ter preostale poslanske skupine: Slovenske demokratske stranke (SDS), Levica (Levica), Nova Slovenija - krščanski demokrati (NSi), Konkretno, Demokratične stranke upokojencev Slovenije (DeSUS), italijanske in madžarske narodne skupnosti (IMNS), ter Nepovezana poslanka (NeP – MU) so potrdili Zakon za urejanje položaja študentov (ZUPŠ-1).

Kaj prinaša sprejetje zakona za urejanje položaja študentov?

Spremembe, ki jih zakon prinaša, so številčne in obsegajo več področji. 

Študentom se bodo v prihodnjih dveh letih štipendije postopno dvignile za kar 20%, do štipendije bo upravičenih več študentov, pri pridobitvi štipendije je odpravljena starostna omejitev, ki je veljala do sedaj. S sprejetjem zakona se bo dvignila višina subvencije za prehrano, subvencionirano študentsko prehrano pa bodo študenti lahko koristi od 7. do 22. ure in tudi v poletnih mesecih (med 15. julijem in 15. avgustom). Zakon prinaša tudi dodatno študijsko leto za rojenega otroka. Po novem bodo lahko v študentskih domovih bivali tudi študentje višješolskih izobraževalnih ustanov, subvencionirano bivanje pa bo z Zakonom o visokem šolstvu postalo pravica vsakogar.

Zakon prinaša še veliko drugih pozitivnih sprememb. Študentom po novem ne bo več potrebno plačevati vpisnine, uvedena bo digitalna študentska izkaznica, status študentov s posebnim potrebami bo bolje urejen kot do sedaj. Zakon prinaša tudi dodatek za delovno dobo vsem študentom, ki opravljajo študentsko delo in povečanje sredstev za gradnjo študentskih domov. Vse spremembe, ki jih zakon prinaša si lahko študentje preberejo na spletni strani www.kajpami.si.

ŠOUP: To je rezultat trdega dela, dolgega boja in sodelovanja vseh študentskih organizacij!

Na Študentski organizaciji Univerze na Primorskem poudarjamo, da sprejetje zakona pomeni velik uspeh za slehernega študenta pri nas ter izpostavljamo, da je za sprejetjem veliko trdega dela posameznikov vseh študentskih organizacij, ki so si prizadevali za nujno potrebne spremembe na tistih področjih, ki so za študente ključna. Poudarjamo tudi, da smo vse organizacije pod okriljem Študentske organizacije Slovenije odlično sodelovale.

Izjemno nas veseli, da je naše delo obrodilo sadove, ki bodo izboljšali položaj vseh študentov v Sloveniji. Zahvaljujemo se poslankam in poslancem vseh strank, ki so zakon podprle. Tudi v bodoče se bomo vedno borili za boljši študentski jutri, saj je sprejetje zakona jasen pokazatelj, da je z vztrajnostjo ter borbenostjo mogoče doseči spremembe za tiste, ki to nujno potrebujejo. ŠOUP je bil od samega začetka aktivno vključen pri pripravi zakona, poslušali smo nasvete študentk in študentov ter zakon pripravili strokovno in kvalitetno. To so danes prepoznali tudi poslanke in poslanci državnega zbora, ki so zakonu namenili podporo. Sprejetje zakona je še dodaten dokaz za to, da se odločevalci nikoli ne smejo pogovarjati o študentih brez nas! Želimo si aktivnega sodelovanja in participacije in veseli nas, da je naše sodelovanje pripeljalo do sprejetja tako pomembnega zakona, ki prinaša toliko pozitivnih sprememb. Danes je za študente izjemno vesel dan, najbolj pa se sprejetja veselimo vsi tisti, ki smo v zakon vložili veliko ur truda in smo se ves čas aktivno borili za njegovo sprejetje. Predsednik ŠOUP je izrazil zadovoljstvo ob sprejetju zakona.

»Gre za izjemen dosežek vseh študentskih organizacij. Skupaj smo dokazali, da so spremembe mogoče, če pri njih vztrajamo. Ukrepi, ki jih zakon prinaša bodo konkretno spremenili študentsko življenje in od njih bomo imeli korist vsi študenti v Sloveniji. Danes je za študente resnično poseben dan. Dokazali smo, da rek »nič o študentih brez študentov« drži kot pribito, sprejetje zakona je zmaga vseh, ki študiramo v Sloveniji.« - Jure Ciglar, predsednik ŠOUP 

Zadovoljstvo ob sprejetju zakona je izrazila tudi predsednica Študentske organizacije Slovenije Marike Grubar. 

»Veseli smo, da so poslanci Državnega zbora potrdili predlog Zakona za urejanje položaja študentov. Na tem mestu bi se na naši organizaciji radi zahvalili predsedniku Državnega zbora, Igorju Zorčiču, ki je zakon posvojil in ga kot prvopodpisani skupaj s sopodpisniki vložil v proceduro. S sprejetimi ukrepi se zvišujejo štipendije socialno najbolj ogroženim študentom, viša se subvencija za prehrano, namenjajo se dodatna sredstva za gradnjo in obnovo študentskih domov, omejuje se prelaganje stroškov študija na študente. Verjamemo, da so predlagani ukrepi korak bližje dostopni in kakovostni izobrazbi za vse. Sprejetje zakona je eden večjih dosežkov Študentske organizacije Slovenije, saj dijakom in študentom skupno zagotavlja preko 35 milijonov EUR letno dodatnih sredstev na različnih področjih. Zavedamo se, da ostajajo nerešene še problematike, ki jih naš zakon ni naslavljal, a si ravno tako zaslužijo našo pozornost. Tudi te bi želeli v prihodnje urediti na podoben način, kot smo to storili z obema predlogoma Zakona za urejanje položaja študentov, torej na podlagi študentske iniciative in pod okriljem Študentske organizacije Slovenije.«