Šport
ponedeljek, 17. julij 2017

Primorska po zmagi nad Lyonom osvojila drugo mesto

V Kopru se je včeraj zaključil Evropski univerzitetni pokal v vaterpolu. Domača predstavnica Univerza na Primorskem je zadnji dan igrala pomemben obračun z Univerzo v Lyonu in si z zmago z 10:8 priborila končno drugo mesto.

Primorski igralci so morali hitro pozabiti včerajšnji poraz s Splitom in se zbrati za zadnjo tekmo prvenstva. To jim je tudi uspelo, saj so proti francoski ekipi prikazali odlično predstavo, vodili večji del dvoboja in se na koncu veselili zaslužene zmage.

 

Prvo mesto je pripadlo Univerzi v Splitu, ki je zmagala na vseh petih tekmah in edina tekmovanje končala s popolnim izkupičkom.

 

Organizatorji so ob koncu podelili še nagrade najboljšim. Izstopali so igrali zmagovalne Univerze v Splitu, ki so prejeli vsa tri individualna priznanja - za najkoristnejšega igralca prvenstva je bil izbran Krešimir Butić, najboljši strelec je bil Slavko Ćalić (19 golov), najboljši vratar pa Mario Podrug. Nagrado za Fair Play je prejela Univerza sv. Cirila in Metoda v Skopju.

 

Primorska zaostajala le v prvi četrtini, nato nadzorovala tekmo

 

Evropsko univerzitetno prvenstvo se je končalo s tekmo za drugo mesto med Univerzo v Lyonu in Univerzo na Primorskem. Uvodne minute so bile v znamenju obeh vratarjev, ki sta v prvi polovici uvodne četrtine ustavljala poskuse nasprotnega moštva.

 

Primorski igralci so morali hitro pozabiti včerajšnji poraz s Splitom in se zbrati za zadnjo tekmo prvenstva. To jim je tudi uspelo, saj so proti francoski ekipi prikazali odlično predstavo, vodili večji del dvoboja in se na koncu veselili zaslužene zmage.

 

Prvo mesto je pripadlo Univerzi v Splitu, ki je zmagala na vseh petih tekmah in edina tekmovanje končala s popolnim izkupičkom.

 

Organizatorji so ob koncu podelili še nagrade najboljšim. Izstopali so igrali zmagovalne Univerze v Splitu, ki so prejeli vsa tri individualna priznanja - za najkoristnejšega igralca prvenstva je bil izbran Krešimir Butić, najboljši strelec je bil Slavko Ćalić (19 golov), najboljši vratar pa Mario Podrug. Nagrado za Fair Play je prejela Univerza sv. Cirila in Metoda v Skopju.

 

Primorska zaostajala le v prvi četrtini, nato nadzorovalaV drugi polovici se je ekipama le odprlo in sta dosegli po en gol. Kot prvi so povedli igralci Lyona, ki so imeli v četrti minuti na voljo petmetrovko, odgovornost je prevzel Sofiane Lalmi in zadel. Primorska je izid izenačila v naslednji minuti, ko je vratar Marko Prcać v visokem loku podal pred nasprotnikov gol, kjer so Francozi pozabili na Nejca Potočnika, ta pa odlične priložnosti ni izpustil iz rok in zadel za 1:1.

 

V drugi četrtini se je tekma začela prevešati na stran domače zasedbe, ki je dosegla dva izmed treh golov v tem delu in povedla s 3:2. Za prvo vodstvo Primorcev je v drugi minuti zadel Rene Černeka, ki je uspešno pretvoril petmetrovko, izid polčasa 3:2 pa je postavil Potočnik, ki je znova prejel dolgo podajo svojega vratarja Prcaća in žogo hladnokrvno poslal za hrbet francoskega čuvaja mreže Corentina Chatelina.

 

Tretja četrtina je bila zelo pestra, saj sta ekipi skupaj dosegli kar sedem golov. Pobudo je imela Univerza na Primorskem, ki je po zaslugi Uroša Fabića povedla s 4:2 in večji del četrtine ohranjala prednost dveh golov (5:3, 6:4), isti igralec pa je dve sekundi pred iztekom polčasa zadel za 7:5.

 

Zadnji del tekme ni prinesel spremembe. Primorci so narekovali tempo igre in trikrat vodili z dvema goloma razlike, Lyon se je zadnjič približal dobri dve minuti pred koncem z golom Victorja Selendića, nato pa je njegove upe na povratek dokončno razblinil Rene Černeka za končnih 10:8.

 

Najboljši strelec primorske ekipe Nejc Potočnik, ki je dosegel štiri gole, je po tekmi povedal: »Naši nasprotniki so se pokazali kot zelo kakovostna ekipa in morali smo se pošteno potruditi za vsak gol. Nam je šlo nekoliko bolje v prvi in drugi četrtini, nato so Francozi v tretji začeli zadevati, še posebej dobri so bili ob številčni premoči. A mi smo s svojimi hitrimi protinapadi razbili ritem igre in nasprotnike ujeli nepripravljene,« je pojasnil Potočnik in ocenil končno drugo mesto svoje ekipe: »Prepričan sem, da smo se na turnirju enakovredno borili tudi z najboljšimi, saj je je moral Split pošteno potruditi za zmago nad nami. A mi smo več kot zadovoljni z uvrstitvijo. Iz tekme v tekmo smo rastli in se povezali kot ekipa,« je zaključil Nejc Potočnik.

 

Beograjčanom se je izplačalo tveganje

 

Vaterpolisti Univerze za tehnologijo in ekonomijo v Budimpešti in Univerze v Beogradu so se razšli z neodločenim izidom 8:8.

 

V prvi četrtini so prevladovali igralci Budimpešte in 40 sekund pred koncem povedli z dvema goloma prednosti (3:1). Beograjčani so izid znižali še pred koncem četrtine, strelec je bil Željko Arsenović.

 

Tekma je bila od tu naprej zelo izenačena, saj si nobena ekipa ni priigrala več kot gola prednosti. Pred zadnjo minuto in 57 sekundami je bil izid poravnan na 7:7. Nato so Madžari z golom Arona Jansika zadeli za vodstvo z 8:7 in imeli 14 sekund pred iztekom žogo v svoji posesti, ko so se Beograjačni odločili z tvegano potezo.

 

V srbskem moštvu so zahtevali minuto odmora, čeprav so vedeli, da je nimajo več na voljo. S tem so imeli njihovi nasprotniki na voljo petmetrovko, Beograjačni pa so položili upe na svojega vratarja Nenada Kaljevića, da ubrani strel in jim ponudi možnost za izenačenje. In točno to se je tudi zgodilo, srbski vratar se je izkazal s ključno obrambo, njegovo moštvo je krenilo v protinapad, ki ga je z golom zaključil Miloš Popović. Tekma se je tako končala z neodločenim izidom 8:8.

 

Split za konec visoko premagal Skopje

 

Igralci Univerze v Splitu, ki so si že pred zadnjim dnem zagotovili skupno zmago, so v zadnjem kolu igrali proti zadnjeuvrščeni Univerzi sv. Cirila in Metoda v Skopju in jo brez težav premagali s 13:2, s čimer so tekmovanje končali s popolnim izkupičkom petih zmag.

 

Pri Splitčanih sta bila najboljša strelca Filip Stipan Nadj in Ante Koceić s po tremi goli, za ekipo iz Skopja pa sta zadela Angele Stefanovski in Davor Trifunov.

 

Marko Juretič, predsednik organizacijskega odbora EUSA pokala v vaterpolu: "Z gotovostjo lahko rečem, da so bili vsi udeleženci in gostje zelo zadovoljni z organizacijo pokala, kar je za celotno ekipo, partnerje, sodelujoče in volonterje velika pohvala. Slovenija, slovenska obala in mesto Koper so nanje prav tako naredili vtis, kar je posledica sodelovanja vseh vpletenih; lokalnih skupnosti, univerze, mesta, športnih društev in ljudi, ki so vneto združili moči v športu."

 

Evropski univerzitetni pokal v vaterpolu organizira Slovenska univerzitetna športna zveza (SUSA) in Univerzitetna športna zveza Primorske (UŠZP), v sodelovanju z Univerzo na Primorskem (UP), Mestno občino Koper (MOK),  Študentsko organizacijo Univerze na Primorskem (ŠOUP), Vaterpolo društvom Koper 1958, Športnim društvom Žusterna in Društvom slovenskih vaterpolskih sodnikov.

 

REZULTATI SOBOTNIH TEKEM

 

Univerza za tehnologijo in ekonomijo v Budimpešti - Univerza v Beogradu 8:8 (3:2, 1:3, 3:1, 1:2)

(P. Kincses, Blum in Bernula po 2, B. Kincses in Jansik po 1; Arsenović 3, Popović, Čabrilo, Njegovan, Filipović in Mojić po 1)

Univerza v Splitu - Univerza sv. Cirila in Metoda v Skopju 13:2 (4:0, 2:0, 3:2, 4:0)

(Nadj in Koceić po 3, Mimica in Pervan po 2; Butić, Tudja in Ćalić po 1; Stefanovski in Trifunov po 1)

Univerza v Lyonu - Univerza na Primorskem 8:10 (1:1, 1:2, 3:4, 3:3)

(Lalmi 3, Payan 2, Liotta, Juventin in Selendić po 1; Potočnik 4, Fabič 3, Černeka 2, Brozović 1)

 

 

LESTVICA:

1. Univerza v Splitu 5 5 0 0 53:21 15 točk 

2. Univerza na Primorskem 5 4 0 1 51:37 12

3. Univerza v Lyonu 5 2 1 2 43:38 7 

4. Univerza za tehnologijo in ekonomijo v Budimpešti 5 1 2 2 41:38 5

5. Univerza v Beogradu 5 1 1 3 45:49 4

6. Univerza sv. Cirila in Metoda v Skopju 5 0 0 5 22:72 0