Mednarodno
torek, 12. junij 2018

Pobuda Discover EU

Evropska unija mladim to poletje omogoča potovanje.

Si star/stara 18 let? Te vlečejo dogodivščine? Potem se pripravi na raziskovanje Evrope – pridruži se pobudi Evropske unije DiscoverEU, ki bo približno 15 000 mladim to poletje omogočila potovanje z InterRail vozovnico.

To bo priložnost, da okusiš svobodo potovanja, bolje dojameš različnost Evrope, se naužiješ njenega kulturnega bogastva, spoznaš nove prijatelje in nenazadnje, bolje spoznaš tudi sebe.

In ker je leto 2018 poleg tega še evropsko leto kulturne dediščine, bo potovanje še zanimivejše! Po vsej Evropi se vrstijo številni dogodki, ki obeležujejo neverjetno različnost naše kulturne dediščine.

Večinoma boš potoval/potovala z vlakom – navdušili te bosta osupljiva raznovrstnost mest in lepota naše celine.

Da bo dosegljiva vsa celina, bo InterRail vozovnico vključevala tudi potovanje z drugimi sredstvi, denimo avtobusom in trajektom. Le izjemoma, in kadar ni drugega prevoza, bo dovoljeno potovati z letalom. Tako bomo omogočili sodelovanje v pobudi tudi mladim iz odročnejših predelov in otokov.  

Kdo se lahko prijavi?

Prijavijo se lahko osebe, ki izpolnjujejo naslednje pogoje:

  • stari so 18 let na dan 1. julija 2018 (torej rojeni od 2. julija 1999 do vključno 1. julija 2000),
  • imajo državljanstvo ene od 28 držav članic Evropske unije,
  • v spletno prijavnico vpišejo številko osebne izkaznice ali potnega lista,
  • potovanje začnejo v eni od 28 držav članic EU,
  • začetek potovanja načrtujejo od 9. julija do 30. septembra 2018,
  • načrtovana dolžina potovanja bo od 1 do vključno 30 dni,
  • potovanje bo obsegalo destinacijo v najmanj 1 do največ 4 drugih državah EU,
  • pripravljeni so postati ambasador DiscoverEU.

Če izpolnjuješ te pogoje, lahko oddaš spletno prijavnico.

Prijavo lahko oddajo posamezniki ali skupine največ 5 oseb. Če se prijavi skupina, mora imenovati vodjo skupine. Vodja skupine nato izpolni prijavnico ter sodeluje v kvizu in odgovori na dodatno izločilno vprašanje.  Ko odda prijavnico, mu sistem pošlje kodo, ki jo mora nato poslati vsem članom svoje skupine, da se bodo registrirali v sistem. Preostali člani se s to kodo registrirajo na spletu in vpišejo svoje osebne podatke.  Vsi člani skupine morajo biti stari 18 let.

Pogosta vprašanja

Kdaj se prijaviti in kako?

Prijaviti se bo mogoče na spletu od 12. junija 2018 od 12. ure dalje (po srednjeevropskem poletnem času) do 26. junija 2018 do 12. ure (po srednjeevropskem poletnem času). Najprej bo treba vpisati osebne podatke in nekatere podrobnosti načrtovanega potovanja. Nato bo treba odgovoriti na šest vprašanj kviza o evropskem letu kulturne dediščine 2018 in o pobudah EU za mlade.  Nazadnje bo treba odgovoriti še na dodatno vprašanje, ki bo Evropski komisiji omogočilo razvrstiti kandidate, če bo število prijavljenih preveliko. Izbrani kandidati bodo morali odpotovati med 9. julijem in 30. septembrom 2018.