Šport
četrtek, 26. julij 2018

Po dnevu odmora, košarkarji UP ponovno na parket.

Evropske univerzitetne igre 2018 v Coimbri na Portugalskem.

Ekipa košarkarjev Univerze na Primorskem je dan odmora od tekmovalnega dela Evropskih Univerzitetnih iger 2018 vsekakor odlično izkoristila za ogled znamenitosti, ki jih ponuja Coimbra in za obisk plaže ob Atlantskem oceanu.


Figueira da Foz je turistično mesto, zraslo ob ustju reke Mondego, ki nudi dolge peščene plaže in živahno nočno življenje. Od prizorišča je oddaljena 50 km. Glede na močno sonce je bil skok v morje za naše fante neizbežen. Trener Boštjan Lešnik pa je vsekakor pokazal veliko poguma in zaupanja do svojih varovancev.


Univerza v Coimbri je s svojo tradicijo med najstarejšimi v Evropi in sodi na seznam UNESCO svetovne dediščine. Njena čudovita in razkošna baročna knjižnica ''Biblioteca Joanina'' hrani knjige stare preko 400 let. V kletnih prostorih pa najdemo tudi celice, v katerih so študenti še do leta 1834 prestajali svoje disciplinske kazni.

Stara katedrala Coimbre, zgrajena v času, ko je bila Coimbra prestolnica Portugalske, skriva zanimive kotičke in čudovit atrij.


Na Portugalskem ploščice ''azulejo'' najdemo v notranjosti in zunanjosti cerkva, palač, navadnih hiš in še marsikje. Predstavljajo pomemben element portugalske arhitekture. Poleg estetike in umetnostnih poslikav, nudijo nadzor temperature v domovih.

Take in drugačne spomine bodo košarkaši prinesli s seboj nazaj v Slovenijo. A do takrat bo potrebno odigrati še vsaj tri tekme. Vabimo vas k ogledu današnje tekme proti ruski Lomonos Moscow state University. Spremljajte v živo ob 18.15 na tej povezavi: https://www.eusa.eu/media/eusa-tv.