Mednarodno
petek, 31. januar 2020

Odziv ŠOS na študentske demonstracije v Indiji

ŠOS podpira prizadevanja indijskih študentov k enakopravni obravnavi vseh državljanov.

ŠOS podpira prizadevanja indijskih študentov k enakopravni obravnavi vseh državljanov in obsoja diskriminatorne prakse, naperjene proti študentom- pripadnikom verskih manjšin.
 
Svet že več kot mesec dni obkrožajo novice o študentskih protestih v Indiji, ki so kot odziv na nedavno spremembo državne zakonodaje glede pridobivanja državljanstva ter pravic, ki iz njega izhajajo, zajeli več mest ter univerzitetnih središč. Protesti, ki so sicer v začetni fazi potekali mirno, so vzbudili pozornost vseh pomembnejših svetovnih medijev, zaradi česar smo se na Študentski organizaciji Slovenije odločili, da se do dane tematike opredelimo.
 
Indijska vlada je decembra spremenila zakon o državljanstvu (Citizenship Amendment Act), iz njega pa kot edine izpustila pripadnike islamske veroizpovedi. Tako slednji ne morejo več zaprositi za državljanstvo po skrajšanem postopku, kot to velja za pripadnike drugih etničnih in verskih skupin, zaradi česar jim je dodatno otežen dostop do visokega šolstva. Sprememba zakonodaje je med indijskimi študenti sprožila burno reakcijo v obliki protestov proti premierju Narendri Modiju, ki mu je bila v preteklosti že očitana nestrpnost proti pripadnikom islamske verske skupnosti. Po začetni, nekoliko mirnejši obliki protestov, je v januarju nad študentskimi protestniki izbruhnilo nasilje, ki so ga po navodilih vlade izvajale policijske sile. Tarča policijskega nasilja so bili predvsem študentje pretežno islamskih univerz in fakultet, kar je sprožilo val številčnejših protestov v znak solidarnosti po vsej državi. Ob tem so bili nedavno študentje muslimanskih univerz tarča nočnega napada na študentske domove, v katerem je skupina zamaskiranih ljudi vdrla v študentske sobe in z njimi fizično obračunala, nato pa izvajala nasilje nad zdravstvenim osebjem, ki je poškodovanim žrtvam priskočilo na pomoč.
 
Na Študentski organizaciji Slovenije takšno ravnanje strogo obsojamo. Pravica do izobraževanja je človekova pravica, ki je opredeljena v številnih mednarodnih dokumentih, katerih podpisnica je tudi Indija. Visoko šolstvo mora biti dostopno vsem, hkrati pa ne sme priti do diskriminacije pri vpisnih pogojih. Indijska vlada je s spremembo zakonodaje glede prijave za državljanstvo po skrajšanem postopku namerno oškodovala muslimanske študente ter s tem mladim beguncem iz sosednjih držav otežila oz. onemogočila dostop do visokega šolstva. Nadalje je indijska policija fizično obračunala s protestniki, s tem pa se je razširilo sovraštvo do pripadnikov islamske skupnosti, kar je pripeljalo do novih napadov v državi.
 
Klemen Peran, predsednik ŠOS: ''Nedopustno je, da v 21. stoletju prihaja do takšnih diskriminatornih praks na verski osnovi. Razmere v Indiji so nesprejemljive – na Študentski organizaciji Slovenije smo vselej ostro nastopali proti diskriminaciji in kakršnikoli obliki nasilja, zaradi česar izražamo brezpogojno podporo indijskim kolegom pri borbi za neodtujljive študentske pravice.''

Zanimivo /povezane novice