Šport
sreda, 19. december 2018

Obiskali sta nas najboljši slovenski kajakašici Špela in Anja

Večeri z uspešnimi športniki slovenske Istre.

Tretji večer v nizu pogovorov z vrhunskimi športniki slovenske Istre, zadnji v tem koledarskem letu, se je odvil v torek, 18. decembra 2018. Tokratni gostji sta bili prvi dami slovenskega kajakaštva, Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman, s katerima smo se pogovarjali v prostorih Študentskega centra UP.

Naši najboljši kajakašici na mirnih vodah od lani tekmujeta v dvojcu, pred tem sta tekmovali posamično. Špela je v enojcu dosegala odlične rezultate, Anja pa je razmišljala o tem, da bi šport opustila. »Če ne bi pisala Špeli, da začneva skupaj trenirati, bi najbrž nehala,« se je spominjala. »Trenirala sem in trenirala, rezultatov pa ni bilo,« je dodala svoji misli, da vsem ne ustreza isti način treninga.

Gostji sta spregovorili tudi o študiju. Špela je končala Fakulteto za upravo, Anja pa se še vedno šola na Fakulteti za humanistične študije, smer Antropologija in Arheologija. »Zaradi treningov v Avstraliji sem odsotna cel drugi semester, poleg tega pa so poletni izpiti ravno v času tekem. Se pa mi profesorji prilagajajo,« je z nami delila svoje študentske izkušnje.

Špela se v prihajajočo sezono vrača po drugem porodu. »Mislim, da sem dobro fizično pripravljena,vsekakor boljše, kot po prvem,« je delila z nami. Njun največji cilj so trenutno Olimpijske igre v Tokiu leta 2020. »Drugače je pa vedno svetovno prvenstvo tisti glavni cilj,« je povedala Špela. »Ostale tekme so le etape, na katerih smo pripravljene, ampak ne najboljše – tam opazujemo svoje napake.«

Pogovor je potekal v prazničnem duhu in gostji smo povprašali tudi o tem, kje in kako bosta preživeli novo leto: »Potujeva celo leto, tako da bova za novo leto obe doma s svojimi bližnjimi,« sta nama zaupali. Vsekakor jima želimo prijetno preživet praznični čas v krogu družinein obilo športnih uspehov v letu, ki nas čaka.

Pripravila: Ana Podgajski