Šport
ponedeljek, 15. januar 2018

Izid DUP v streljanju 2017/18

Zmagali Stojak, Jarni in Lukićeva

Državno univerzitetno prvenstvo v streljanju (DUP) v študijskem letu 2017/18 je v četrtek, 11. januarja 2018, potekalo v Trbovljah, v prostorih Strelskega društva 1956. Dvajset udeleženk in udeležencev je tekmovalo v dveh disciplinah: streljanju z zračno puško na 10 metrov in streljanju z zračno pištolo na 10 metrov. Vsi rezultati, ki so jih udeleženci dosegli na Državnem univerzitetnem prvenstvu, so šteli tudi kot kvalifikacijski rezultati za nastop na Svetovnem univerzitetnem prvenstvu v strelstvu letos marca v Kuala Lumpurju v Maleziji.

V streljanju z zračno pištolo na 10 metrov je bil v moški kategoriji najboljši Sašo Stojak (Inštitut in akademija za multimedije, SK Ptuj), v streljanju z zračno puško na 10 metrov pa Domen Jarni (Univerza v Ljubljani, Fakulteta za strojništvo, OSZ Kočevje), v ženskem streljanju z zračno puško na 10 metrov je zmagala Suzana Lukič (Višja strokovna šola za kozmetiko in velnes Ljubljana, SD Trzin), ženskega streljanja z zračno pištolo na 10 metrov se je udeležila le Klara Smolič (Univerza v Ljubljani, Zdravstvena fakulteta, SD Gorjanci), ki bo prav tako potovala v Malezijo.

Predsednik Strelskega društva 1956 Trbovlje in vodja tekmovanja Oto Strakušek, je pred tekmovanjem povedal, da glede na uveljavljena imena tekmovalcev pričakuje visoke rezultate, morda tudi rekord strelišča.

V moškem streljanju s pištolo na 10 metrov je že tretjič zapored zmagal Sašo Stojak (Inštitut in akademija za multimedije, SK Ptuj) s 573 krogi, čeprav je pri zadnjem strelu napravil napako in se je sprva že zdelo, da mu tokrat ne bo uspelo. Na drugo mesto se je uvrstil Jože Čeper (ŠC PET Ljubljana, SD Vremščica), ki je nastreljal 571 krogov, Žiga Miklič (Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, SD Grosuplje) pa je bil s 530 krogi tretji.

»Na začetku tekme sem bil zelo nervozen, saj sem vedel, da lahko zmagam in sem potreboval kar nekaj časa, da sem se umiril in našel svoj ritem. V nekem trenutku se je zdelo, da me bo drugouvrščeni Jože Čeper prehitel, vendar je na koncu naneslo tako, da sem ga premagal,« je dejal Sašo Stojak. Povedal je, da streljanje vadi vsak dan, kmalu pa se bo začel pripravljati na Svetovno univerzitetno prvenstvo v Maleziji.

Drugouvrščeni Jože Čeper je dejal, da je zelo zadovoljen s svojim rezultatom. »Nedolgo nazaj sem spremenil način treninga, predvsem proženja in izvajanja strela. Moj cilj je bilo doseči 565 do 570 krogov, tako da sem res izredno vesel«.

Domen Jarni (Univerza v Ljubljani, Fakulteta za strojništvo, OSZ Kočevje) si je v disciplini streljanja s puško 10 metrov priboril zmago z izkupičkom 619,2 kroga, na drugem mestu je bil Jan Kolenc (Univerza v Ljubljani, Fakulteta za matematiko in fiziko, SD Grosuplje) s 616,1 kroga, tretjeuvrščeni Maj Kadunc (Fakulteta za zdravstvene vede Novo mesto, SD Trzin) je dosegel 608,7 kroga

Presenečeni Domen Jarni je povedal, da ima zelo veliko študijskih obveznosti, a se trudi, da bi našel čas tudi za streljanje: »Na strelišče mi uspe iti enkrat do dvakrat tedensko, vadim pa tudi doma, tako da držim puško«.

V ženskem streljanju s puško na 10 metrov je novinka Suzana Lukić (Višja strokovna šola za kozmetiko in velnes Ljubljana, SD Trzin) s 414, 9 kroga pustila za seboj bolj izkušeni Klavdijo Jerovšek (Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta, SD Grosuplje) s 413,6 kroga in Urško Kuharič (Univerza v Mariboru, Pedagoška fakulteta, SD Kovinar Ormož) s 411,4 kroga.

»Na državnem univerzitetnem prvenstvu v streljanju sem nastopila prvič. S svojim nastopom sem zadovoljna, dosegla sem rezultat, ki sem ga pričakovala. Ker imam vsako popoldne predavanja, lahko treniram le dvakrat tedensko, vendar mi nekako uspeva usklajevati vse obveznosti«, je povedala Suzana Lukić.

Podelitev priznanj je bila takoj po zaključku tekmovanja, podeljevala sta jih selektorica Strelske zveze Slovenije Andreja Vlah in vodja tekmovanja Oto Strakušek.

Nastopi na Državnem univerzitetnem prvenstvu v strelstvu so hkrati šteli tudi kot kvalifikacije za nastop na Svetovnem univerzitetnem prvenstvu v streljanju. Najboljše strelke in najboljši strelci (1. do 3. mesto) so bili povabljeni v slovensko univerzitetno reprezentanco, ki bo nastopila na Svetovnem univerzitetnem prvenstvu v streljanju med 14. in 18. marcem 2018 v Kuala Lumpurju v Maleziji.

Izvedbo DUP v streljanju 2017/18 so podprli Strelska zveza Slovenije, Študentska organizacija Slovenije, Fundacija za šport, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Športni dnevnik EkipaSN.

Rezultati:
Moški, zračna puška 10 m

  1. Jarni Domen (Univerza v Ljubljani, Fakulteta za strojništvo, OSZ Kočevje) 619,2
  2. Kolenc Jan (Univerza v Ljubljani, Fakulteta za matematiko in fiziko, SD Grosuplje) 616,1
  3. Kadunc Maj (Fakulteta za zdravstvene vede Novo mesto, SD Trzin) 608,7

Moški, zračna pištola 10 m

  1. Stojak Sašo (Inštitut in akademija za multimedije, SK Ptuj) 573
  2. Čeper Jože (ŠC PET Ljubljana, SD Vremščica) 571
  3. Miklič Žiga (Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, SD Grosuplje) 530

Ženske, zračna puška 10 m

  1. Lukić Suzana (Višja strokovna šola za kozmetiko in velnes Ljubljana, SD Trzin) 414,9
  2. Jerovšek Klavdija (Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta, SD Grosuplje) 413,6
  3. Kuharič Urška (Univerza v Mariboru, Pedagoška fakulteta, SD Kovinar Ormož) 411,4

Osnovni podatki o tekmovanju:

Organizatorja tekmovanja: Slovenske univerzitetna športna zveza in Strelska zveza Slovenije
Datum izvedbe tekmovanja: četrtek, 11.1.2018
Kraj izvedbe tekmovanja: Strelišče SD 1956 Trbovlje, Trg revolucije 17, 1420 Trbovlje
Izvajalec tekmovanja: Strelsko društvo 1956 Trbovlje
Vodja tekmovanja: Oto Stakušek

Število udeležencev: 20